گروه بین الملل: یک پزشک سوری که متهم به شکنجه مخالفان رژیم اسد است، در دادگاهی در شهر فرانکفوت محاکمه میشود. همین هفته گذشته بود که یک شهروند دیگر سوریه به اتهام جنایت علیه بشریت در دادگاهی در کوبلنتس به حبس ابد محکوم شد.
کار پزشک درمان انسانهاست، ولی در طول تاریخ و در کشورهای مختلف بوده و هستند پزشکانی که دانش خود را در خدمت دستگاه سرکوب و شکنجه رژیمهای ضدبشری قرار دادهاند.
اتهام او "جنایت علیه بشریت" است و این پزشک باید در دادگاه عالی منطقهای در فرانکفورت به اتهامات پاسخ دهد.دادستان فدرال آلمان او را به شکنجه زندانیان در بیمارستان ارتش و زندان سازمان اطلاعات رژیم اسد در شهر حمص سوریه در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ متهم کرده و میگوید "او به این زندانیان آسیبهای جسمی و روحی شدید وارد کرده است".
طبق کیفرخواست "این پزشک یک زندانی را با سرنگ به قتل رسانده است". به گفته دادستانی او از زمان ورود به آلمان در اواسط سال ۲۰۱۵ به طبابت مشغول بوده او در ژوئن ۲۰۲۰ دستگیر شد و از آن زمان تاکنون در بازداشت به سر میبرد.تاکنون ۱۴ جلسه برای رسیدگی به پرونده این پزشک در نظر گرفته شده است. رومن پوزک، رئیس دادگاه گفته است که به دلیل "فرایند فوقالعاده پیچیده" این پرونده، هشت قاضی از دادگاه عالی منطقهای برای آن در نظر گرفته شده است؛ پنج قاضی از سنای امنیت دولتی و سه قاضی علیالبدل که در صورت غیبت قضات اصلی به جای آنها کار را ادامه دهند.
سازمان عفو بین الملل، دادگاه فرانکفورت را گام مهمی در جهت رسیدگی به جنایات گسترده در سوریه و عدالت برای مردم این کشور میداند و در بیانیه در این ارتباط گفته است. «این دادگاه برای اولین بار این امکان را میدهد که نگاهی دقیق به عملکرد بیمارستانهای نظامی در دستگاه سرکوب رژیم سوریه انداخته شود. این روند پیام روشنی به سوریه و جهانیان میدهد که جنایتکاران دولتی همیشه از مجازات در امان نمیمانند".هفته گذشته نیز "انور ر." عضو سابق دستگاه امنیتی سوریه که به عنوان بازجو در آن کشور فعالیت میکرد در دادگاه عالی شهر کوبلنتس آلمان به حبس ابد محکوم شد.صدور حکم حبس ابد برای او نخستین نمونه از برگزاری چنین دادرسیهایی در سطح کشوری در آلمان بود. تا کنون، دادگاه کیفری بینالمللی در لاهه مسئول رسیدگی به اتهاماتی همچون نسلکشی، جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی بوده است.
از این دادرسی به عنوان یک اقدام تاریخی یاد شد؛ اقدامی که میتواند در آینده در دیگر کشورهای جهان نیز اجرا گردد.