طرحی برای استفاده از سامانه ضد هوایی لیزری
14 بهمن 1400 ساعت 14:54
گروه بین الملل: اسرائیل قصد دارد در کنار سامانه موسوم به گنبد آهنین از یک سامانه لیزری علیه حملههای هوایی نیز استفاده کند. سامانه دفاعی گنبد آهنین در یک دهه اخیر کارآیی خود را بارها به اثبات رسانده اما هزینه آن بسیار بالاست.
برای اسرائیل حفظ امنیت حریم هوایی خود و دفع حملههای راکتی و خمپارهای اهمیت زیادی دارد.از حدود یک دهه پیش سامانه ضد هوایی گنبد آهنین بار اصلی تامین امنیت اسرائیل را بر دوش داشته و به گفته نظامیان اسرائیلی این سامانه در هماهنگی با سیستمهای دفاعی دیگر بسیار موفقیتآمیز عمل کرده است.در چهار درگیری مهم با نواز غزه در یک دهه گذشته سامانه دفاع ضدهوایی اسرائیل حدود ۹۰ درصد راکتهای شلیک شده را رهگیری و نابود کرده است.
اعضای حماس در آخرین دور از درگیریهای شدید با نیروهای اسرائیلی تنها طی ماه مه سال گذشته بیش از چهار هزار راکت به سمت اسرائیل شلیک کردند.با وجود کارآیی زیاد سامانه دفاع هوایی اسرائیل استفاده از آن بسیار پرهزینه است. هر شلیک این سامانه، از جمله به این علت که در هر اقدام دفاعی به طور طبیعی سامانههای گوناگونی فعال میشوند، دهها هزار دلار هزینه دارد.
پیش از این بخشی از هزینه سامانه گنبد آهنین را ایالات متحده آمریکا تامین میکرد اما از مدتی پیش در این زمینه بحثهایی وجود دارد.بر همین اساس از مدتها پیش اسرائیل مشغول کار بر سر سیستمهای دفاع ضد هوایی مکمل، به خصوص سامانههایی با استفاده از فناوری لیزری است.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل در کنفرانسی در موسسه پژوهشهای امنیت ملی دانشگاه تلآویو درباره سامانههای دفاع لیزری سخن گفت.پیش از این گفته میشد اسرائیل یک سامانه دفاع ضدهوایی با نام "دیوار لیزری" را از سال ۲۰۲۵ راهاندازی میکند. اکنون بنت میگوید این کار طرف یکسال انجام میشود و این سامانه در جنوب اسرائیل مستقر خواهد شد.در حالی که نخستوزیر اسرائیل از رونمایی از سامانه "دیوار لیزری" در آینده نزدیک خبر داده هنوز درباره میزان کارآمدی و قابلیتهای آن خبر زیادی منتشر نشده است.نفتالی بنت میگوید در حال حاضر کسی میتواند با چند صد دلار هزینه راکتی را از باریکه غزه به سمت اسرائیل شلیک کند اما رهگیری و انهدام آن دهها هزار دلار هزینه دارد.به گفته نخستوزیر اسرائیل سامانه جدید لیزری "معادله اقتصادی" را معکوس میکند و سرمایهگذاری مهاجمان از هزینه دفاعی این کشور بسیار بیشتر خواهد بود.
او با اشاره به حمایتهای جمهوری اسلامی از گروههایی که علیه اسرائیل میجنگند گفت اگر امکان رهگیری و انهدام موشکهای مهاجم با استفاده از فناوری لیزری، که فقط چند دلار هزینه دارد فراهم شود، "حلقه آتشی" که ایران دور مرزهای اسرائیل تشکیل داده منهدم خواهد شد.
بنت افزود نسل جدید سامانه دفاع ضدهوایی میتواند به "دوستان اسرائیل در منطقه" هم خدمت کند. اشاره او به کشورهایی مانند امارات متحده عربی است که قرار است به سامانه گنبد آهنین مجهز شوند.
اسرائیل فوریه سال ۲۰۱۴ برای نخستین بار یک سامانه لیزری ساخت شرکت صنایع دفاعی رافائل، سازنده گنبد آهنین، را در نمایشگاه صنایع هوایی سنگاپور به نمایش گذاشت.
مطابق اعلام سازنده این سامانه، به وسیله آن دو اشعه لیزری با برد چند کیلومتر هنگام رسیدن به اهداف در نقطهای به اندازه یک سکه متمرکز میشوند و ظرف چهار تا پنج ثانیه آن را منهدم میکنند.
شرکت رافائل سال ۲۰۲۰ از آزمایش یک سامانه لیزری به نام "گنبد پهپاد" خبر داد که برای رهگیری و انهدام هواپیماهای بدون سرنشین تهاجمی طراحی شده است.اسرائیل پیش از طراحی سامانه گنبد آهنین پروژه مشترکی با آمریکا برای تولید سامانههای دفاعی لیزری در دستور کار داشت که سال ۲۰۰۵ متوقف شد.
کد مطلب: 319279