گروه بین الملل: بمبارانِ یکی از نمادهای مهم دوران هولوکاست در اروپا به دست ارتش روسیه در جریان تهاجم نظامی به اوکراین واکنش خشمگینانه رئیس جمهور اوکراین، دولت آمریکا، نهادهای بینالمللی یهودی و اسرائیل را در پی داشت.
نظامیان روسیه در پیشروی به سوی کییف، پایتخت اوکراین،در جریان بمباران برای انهدام برج رادیو و تلویزیون دولتی اوکراین، نماد هولوکاست در جنگل بابی یار را نیز که در نزدیکی این برج مخابراتی قرار داشت، هدف قرار دادند.در جنگ جهانی دوم و زمانی که ارتش نازی آلمان اوکراین را اشغال کرده بود، ۳۴ هزار تن از یهودیان اوکراین و دیگر نقاط در سال ۱۹۴۱ که سومین سال جنگ بود، به جنگل و دره بابی یار برده شده و در آنجا به جوخه آتش سپرده شدند.
بابی یار بزرگترین قبرستان دستهجمعی در کشتار شش میلیون تن از یهودیان اروپا در رویداد هولوکاست محسوب میشود. ارزیابی شده که بیش از یکصد هزار انسان دیگر و از جمله ملیگرایان اوکراینی در جنگ جهانی دوم در دره بابی یار تیرباران شدند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در واکنش به این رویداد گفت در هشتاد سالی که از جنگ جهانی دوم سپری شده، همواره ادعا میشد که نباید گذاشت آن رویدادها تکرار شود، اما شده و لذا بیان این ادعا چه فایدهای دارد؟ زلنسکی همچنین افزود که «تاریخ تکرار میشود» و روسیه دارد «تاریخ را به نفع خود بازنویسی میکند».وزارت خارجه اوکراین نیز در بیانیهای نوشت: «جنایتکاران روسی در وحشیگری خود به هیچ چیز رحم نمیکنند.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هم در توئیتر به این موضوع واکنش نشان داد و نوشت که خبر بمباران بابی یار، که نماد یادبود هزاران قربانی یهودی هولوکاست است، تکاندهنده است.
موزه و مؤسسه بابی یار نیز با انتشار بیانیهای شدیداللحن در تقبیح پوتین، خواهان آغاز تحقیقات بینالمللی برای بررسی اتهام جنایت جنگی علیه رئیسجمهور روسیه شد.
آناتولی (ناتان) شرانسکی، از شخصیتهای یهودی اسرائیلی روستبار که دهها سال با شوروی مبارزه کرد و اکنون رئیس مؤسسه بابی یار است، در بیانیهای نوشت که روسیه امروزی در حال تلاش برای پاک کردن حقایق تاریخی است، اما نباید گذاشت که هیولای گذشته دوباره سر درآورد.
در اسرائیل نیز موزه و مؤسسه هولوکاست در اورشلیم با نام «یدوشم» در بیانیهای در محکومیت «حمله مرگبار» به موزه بابی یار، خواهان اقدام جامعه جهانی برای مراقبت از نمادهای تاریخی شد.یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، نیز گفت که «قداست» بابی یار باید حفظ شود، اما رسانههای اسرائیل گفتهاند که دولت کشورشان ضمن محکوم کردن این حمله، مستقیما به نام روسیه که عامل این حمله بوده، اشاره نکرده است.شوروی در پایان دادن به جنگ جهانی دوم و ایستادگی در کنار متفقین در اروپا در برابر نازیها نقش مهمی ایفا کرده بود.
بمباران نماد هولوکاست در اوکراین توسط ارتش روسیه در حالی رخ داده که ولادیمیر پوتین یک روز پیش از آغاز تهاجم به اوکراین مدعی شده بود نئونازیسم در اوکراین جریانی ریشهدار است و دوباره در این کشور و مناطق بالتیک سربرآورده است.