گروه بین الملل: رئیسجمهور اوکراین در یک پیام ویدئویی با تأکید بر لزوم گفتگو با روسیه گفت که تنها فرصتی که روسیه برای مهار تبعات اشتباهات خود در زمینه اشغال اوکراین دارد برگزاری مذاکرات فوری صلح است.
ولودیمیر زلنسکی در این پیام گفت: «مذاکرات جدی و معنادار در خصوص صلح در خصوص امنیت ما برای اوکراین، تنها شانس روسیه برای کاهش خسارات ناشی از اشتباهاتش است. زمان دیدار است، زمان گفتگو است».
از طرف دیگر، «ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در یک تجمع در مسکو حضور یافت و ارتش روسیه را برای عملیات نظامی در اوکراین مورد تقدیر قرارد داد و گفت: «آنچه را که باید و نحوه انجام و هزینه آن را میدانیم و ما قطعاً تمامی برنامههای خود را محقق خواهیم کرد».
این درحالی است که وزیر امور خارجه انگلیس، رئیس جمهوری روسیه را به اشتباه محاسباتی در جنگ اوکراین متهم و ادعا کرد روسیه باور نمیکرد که در این حد تحریم شود و اوکراینیها به اندازه آنها سخت بجنگند.رئیس دستگاه دیپلماسی انگلیس گفت: که غرب برای همه احتمالات از جمله استفاده از سلاحهای شیمیایی یا هستهای در اوکراین آماده است. برای ما کاملاً واضح است که آنچه در اوکراین اتفاق افتاده از آستانه جنایات جنگی عبور کرده است. ما در حال جمعآوری شواهدی برای آن هستیم تا بتوانیم از پوتین حساب بکشیم.
وزیر امور خارجه انگلیس با این حال بر خلاف آمریکا، پوتین را جنایتکار جنگی نخواند و گفت که پیش از اطلاق چنین اتهامی، باید شواهد را بررسی کرد.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه تحلیلها در مورد وضعیت جنگ در اوکراین به دو طیف مختلف تقسیم میشود، اظهار داشت: یک سر طیف معتقدند، این جنگ آغاز سراشیبی و سقوط پوتین است و باعث میشود او به اهداف خود نرسد، زیرا با توجه به ۶ هزار تحریمی که علیه پوتین و دولت روسیه وضع شده، روسیه نمیتواند از عهده انجام ادامه جنگ برآید، بنابراین تهدیدات جنگ شدیدتر شده و حتی احتمال وقوع جنگ هستهای نیز مطرح خواهد شد که در پی آن اتفاقات خارج از کنترلی نیز ممکن است رخ دهد.
حشمتالله فلاحتپیشه افزود: اما سر دیگر طیف معتقدند پوتین با اوکراین به توافق دست پیدا میکند و برای اینکه به جنگ پایان دهد، خواهان رفع تحریم و تضمینهای امنیتی از اتحادیه اروپا و ناتو خواهد بود، زیرا اگر روسیه نتواند این تضمینها را از ناتو بگیرد، به نوعی به اهداف اولیه خود نرسیده است هرچند هر یک از این سناریوها دشواریهای خاص خود را دارد و تبعات جبران ناپذیری را نیز میتواند به دنبال داشته باشد.
وی اظهار داشت: اما تحلیل سومی نیز وجود دارد و آن این است که جنگ فرسایشی شود، به صورتی که قدرت روسیه تحلیل رفته و مردم اوکراین با شرایط ویرانگرتری روبرو شوند که در این صورت با تلفات بیشتری مواجه خواهند شد، به طوری که تمامی زیر ساختهای این کشور نابود میشود، جنگ فرسایشی مشکلات بسیار زیادی را برای دو طرف ایجاد خواهد کرد، این در حالی است که آمریکا و غرب خیلی دوست دارند که جنگ فرسایشی شود، زیرا از این طریق باعث تضعیف قدرت روسیه خواهند شد، بدون اینکه هزینهای بدهند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: اگر جنگ فرسایشی شود و مقاومت اوکراینیها طولانی، این موضوع نشان دهنده آن است که روسیه دیگر قدرت نظامی نیست، زیرا از پس یک کشور با قدرت نظامی متوسط برنیامده و به نوعی دیگر از لحاظ نظامی یک ابر قدرت و یا قدرت برتر محسوب نمیشود، این موضوع مورد دلخواه آمریکا است، از سویی در چنین شرایطی روسها با تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا بسیار ضعیف شده و از نظر اقتصادی بسیار آسیبپذیر خواهد شد.
فلاحتپیشه ادامه داد:در حال حاضر اوکراینی از لحاظ مقاومت مستقل از غرب عمل کردند، اما از لحاظ دیپلماتیک وابسته به غرب بودند، این در حالی است که مذاکرات مستقیمی که بین دو طرف برقرار شده به نظر میرسد اوکراینیها نیز به این نتیجه رسیدند که باید مستقل از غرب به دنبال یک راهحل برای پایان دادن به این جنگ باشند.زیرا ادامه این جنگ تبعات بسیار ویرانگری برای دو کشور دارد، از سوی دیگر غربیها به دنبال حماسه سازی مقاومت اوکراینیها هستند، این در حالی است که پیامهای صلحی که اخیراً زلینسکی و اوکراینیها برای روسیه مخابره کردند، متفاوت از این حماسهسازی رسانههای غربی است، اما به هر حال اگر شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند به نظر میرسد که اوکراینیها به دنبال خاتمه دادن به جنگ مستقل از اتحادیه اروپا و آمریکا باشند.