کاهش رشد اقتصادی آلمان در سایه جنگ اوکراین
11 فروردين 1401 ساعت 9:59
گروه اقتصادی: اقتصاددانان ارشد آلمان نتایج ارزیابی خود از اوضاع اقتصادی آلمان را ارائه کردند. به گفته آنها رشد اقتصادی این کشور در سال جاری میلادی همواره کاهش مییابد. هماکنون قیمتها بالا رفته و مردم را دچار استیصال کردهاند.
ارزیابی پیامدهای جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین در حال حاضر دشوار است، بهویژه تشدید بیشتر درگیریها و گسترش تحریمها علیه روسیه میتواند ضربه قابل توجهی بر اقتصاد آلمان و اروپا وارد کند.با وجود این، شورای کارشناسان اقتصادی آلمان که از پنج اقتصاددان برجسته تشکیل شده و به "فرزانگان اقتصادی" مشهور است، پیشبینی جدید خود را برای اقتصاد آلمان در سال جاری و سال آینده میلادی عرضه کرد.آنها به دلیل پیامدهای جنگ اوکراین ارزیابی قبلی خود را بازبینی کرده و به این نتیجه رسیدهاند که تولید ناخالص داخلی آلمان در سال جاری ۱/۸ درصد رشد خواهد کرد. برای سال آینده (۲۰۲۳) رشدی ۳/۶ درصدی پیشبینی شده است.پنج "فرزانه اقتصادی" در نوامبر گذشته برای اقتصاد آلمان در سال جاری میلادی، با وجود پاندمی کرونا، انتظار رشدی ۴/۶ درصدی داشتند.
از سال ۱۹۶۳ شورای "فرزانگان اقتصادی" در خدمت دولت فدرال است و هر سال در ماه نوامبر نتایج بررسیهای خود درباره چشمانداز چرخه اقتصادی و تجاری آلمان را ارائه میکند. این شورا تنها در مواقع بحرانی پیشبینی خود را بازبینی میکند.با توجه به قیمت بالای انرژی که تنها یکی از پیامدهای حمله روسیه به اوکراین است، تورم در سال جاری به احتمال زیاد به ۶/۱ درصد خواهد رسید.شورای کارشناسان اقتصادی معتقد است که تورم در سال ۲۰۲۳ به ۳/۴ درصد میرسد.افزایش قیمت در آلمان در سال جاری چشمگیر و نگرانکننده است و پس از بحران نفتی دهه ۱۹۷۰ تاکنون سابقه نداشته است.
آلمان به شدت به منابع انرژی روسیه وابسته است و معلوم نیست سرنوشت واردات انرژی از این کشور به کجا بکشد. روبرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان آغاز فاز نخست "طرح اضطراری گاز" را برای کشورش اعلام کرد."طرح اضطراری گاز" در چارچوب مقررات اتحادیه اروپا انجام میشود؛ مقرراتی که برای تامین امنیت گاز کشورهای عضو اتحادیه در نظر گرفته شده است. این طرح سه فاز دارد: فاز هشدار اولیه، فاز هشدار نهایی و فاز اضطراری.
نخستین فاز را زمانی میتوان اعلام کرد که نشانههای ملموس، جدی و قابل اعتمادی از یک رویداد احتمالی وجود داشته باشد که احتمالاً منجر به وخامت قابلتوجهی در زمینه عرضه گاز میشود.
اکنون با اعلام نخستین فاز این طرح در آلمان، دولت باید از تامین گاز مورد نیاز این کشور بدون کمک روسیه اطمینان حاصل کند. برای این منظور هیاتی از کارشناسان اقتصادی به کار گماشته شده است.به گفته وزارت اقتصاد آلمان، در حال حاضر این کشور با تنگنای تامین گاز مواجه نیست. تمامی مصرفکنندگان کوچک، گاز مورد نیاز خود را دریافت خواهند کرد و تنها به شماری از مشتریان کلان گاز، میزان کمتری عرضه خواهد شد.
علت اعلام طرح اضطراری از جانب هابک، تقاضای روسیه برای دریافت پول گاز و نفت خود به روبل، واحد پول این کشور است. هابک و همتایان او در گروه ۷ کشور بزرگ صنعتی روز دوشنبه ۲۸ مارس این تقاضای مسکو را رد کردند.دولت روسیه در مقابل تهدید کرد که ارسال گاز به اروپا را قطع خواهد کرد.ورونیکا گریم، یکی از پنج "اقتصاددان فرزانه" پیشتر در مصاحبهای گفته بود، آلمان میتواند با پیامدهای تحریم گاز روسیه کنار بیاید. خانم گریم معتقد است چنین اقدامی باعث رکود اقتصادی میشود، البته در مقیاسی که در دوران همهگیری کرونا با آن مواجه بوده و هست.
مارسل فراچر، رئیس مؤسسه تحقیقات اقتصادی DIW نسبت به تأثیرات اقتصادی "دراماتیک" در صورت توقف واردات تمام منابع انرژی روسیه هشدار داد. او در گفتوگو با روزنامه "نویه پاساوئر پرسه" ضمن اشاره به تاثیرات منفی اقتصادی همهگیری کرونا تاکید کرد: «اقتصاد آلمان در حال حاضر شکننده است، بنابراین شوکی مانند این (قطع واردات مواد سوختی از روسیه) ضربه سختی به ما وارد خواهد کرد.»
فراچر هشدار داد که در این صورت رکود و تورم ۱۰ درصدی قابل تصور است.
کد مطلب: 328850