رانندگان: نه عیدی میگیریم نه سنوات
28 فروردين 1401 ساعت 12:06
گروه اقتصادی: رانندگان استیجاری شرکت توزیع برق گیلان در تماس با خبرنگار ایلنا، اعتراض خود را به کم بودنِ حقوق و عدم دریافت عیدی و سنوات مطرح کردند. به گزارش ایلنا، این رانندگان استیجاری میگویند: زیر نظر شرکت پیمانکار کار میکنیم و این شرکت برایمان بیمه کامل رد میکند اما عیدی و سنوات نمیدهد.
آنها میگویند: ما مثل نیروهای دیگر اداره برق از ساعت ۷ صبح تا دو نیم ظهر برای کار حاضر هستیم و هر سه روز یکبار هم باید کشیک بایستیم اما از حقوق و مزایای سایر کارکنان برخودار نیستیم و تنها چیزی که از شرکت پیمانکار دریافت میکنیم همان حقوق ماهیانهمان است. به گفتهی این رانندگان استیجاری؛ حقوق رانندگان به قدری کم است که تنها هزینهی استهلاک ماشین آنها میشود. با این اوصاف رانندگان بابت کار خود حقوق دریافت نمیکنند بلکه حقوقی که دریافت میکنند صرفا بابت اجارهی ماشینهایشان است.
یک از رانندگان میگوید: با اضافه کاری حدود شش میلیون تومان از شرکت میگیرم و با حقوقی که شرکت میدهد فقط میتوانم قسط ماشین و هزینههای آن را پرداخت کنم و چون کار نیست و از عقب ماندنِ قسط ماشین نگرانم، مجبورم در شرکت بمانم و در همین وضعیت ناعادلانه کار کنم. رانندگان استیجاری شرکت برق گیلان میگویند: شرکت به این بهانه که بر روی ماشین قراداد بسته است، قانون کار را در قبال رانندگان استیجاری رعایت نمیکند. اگر شرکت بر روی ماشینهای ما قراداد بسته پس ما چه کاره هستیم؟ آیا ما به عنوان نیرویی که هم ماشین خود را برای کار آورده و هم کارِ خود را در اختیار شرکت قرار دادهایم، نباید از حقوق کافی و همهی مزایایی که قانون برای کارگران تعیین کرده برخوردار باشیم؟
آنها همچنین میگویند: مثل سایر کارگران اجازهی استفاده از مرخصیِ ماهیانهی خود را نداریم و اگر به مرخصی برویم از حقوقمان کم میشود. این رانندگان میگویند: صحبتهایی در مورد اینکه قرار است حقوقمان تنها ۲۷درصد افزایش پیدا کند، شنیدهایم که این غیر قانونی است. ما اگر بیمه تامین اجتماعی هستیم باید حقوقمان مطابق با تصمیم شورایعالی کار افزایش پیدا کند نه اینکه هر چه بخواهند برای ما تعیین کنند.
به گفتهی رانندگان؛ شرکت در ابتدای هر سال برگهی تسویه حساب مقابل ما میگذارد و ما همان ابتدا و قبل از بستن قراداد امضا میکنیم که تمام حقوق خود را دریافت کردهایم و اگر امضا نکنیم قرادادمان تمدید نمیشود.
خبرگزاری ایلنا، شکایت این رانندگان استیجاری را با شرکتِ پیمانکاری فراز آریا خاتم در میان گذاشت. این شرکت در پاسخ به چراییِ عدم پرداخت عیدی و سنواتِ رانندگان استیجاری گفت: ما به عنوان شرکت پیمانکار با خود اشخاص قرارداد نداریم بلکه خودروهای این افراد را اجاره کردهایم. بنابراین قراداد ما قرارداد اجاره است نه قراداد با این نیروها. بنابراین شرکت موظف به پرداخت عیدی به این نیروها نیست.
این مقام مسئول گفت: ما به عنوان شرکت پیمانکار موظف هستیم کارهای امدادیِ شرکت برق را انجام دهیم و برای انجام این کار با خودروها قراداد میبندیم. یکی از مسئولان این شرکت پیمانکار همچنین در خصوص میزانِ کمِ حقوق این رانندگان اظهار داشت: حقوق این رانندگان براساس بودجهای است که اداره برق به ما میدهد. در واقع حقوق این رانندگان را همان پیمانی تعیین میکند که ما در ابتدا با اداره برق بستهایم و اگر رانندگان خواهان افزایش حقوق خود هستند باید این موضوع را از اداره برق پیگیری کنند.
وی همچنین در خصوص صحتِ افزایش ۲۷درصدیِ حقوق رانندگان استیجاری گفت: میزان حقوق هنوز تعیین نشده است اما طبق همانچه گفتم میزان افزایش حقوق را پیمانی که شرکت پیمانکار با اداره برق میبندد، تعیین میکند. اما آیا پاسخ شرکتِ پیمانکار فراز آریا خاتم قانع کننده است؟ آیا میتوان کارگری که برای او حق بیمه رد میشود را از عیدی و سنوات محروم کرد و یا براساس تصمیم شورایعالی کار حقوق او را اضافه نکرد؟ آیا امضای برگهی تسویه حساب در ابتدای بستنِ قراداد با کارگران تخلف نیست؟
محسن باقری (عضو هیات مدیره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران) در پاسخ به این سوالها گفت: اگر کارگران از طرف شرکت بیمه شدهاند قرارداد آنها قراداد کار محسوب میشود و شرکت موظف است طبق قانون کار با آنها رفتار کند و در این صورت باید عیدی و سنوات به این نیروها تعلق بگیرد. باقری همچنین اجبار کارگران به امضای برگهی تسویه حساب را تخلف دانسته و گفت: طبق رأیی که دیوان عدالت اداری صادر کرده است، صرف امضای این برگه به معنای تسویه حساب با نیروها تلقی نمیشود و در صورت شکایت کارگر، کارفرما موظف است سند پرداختی به هیات ارائه کند. بنابراین اگر کارگران تسویه حساب امضا کردهاند اما عیدی و سنوات خود را دریافت نکردهاند، میتوانند شکایت کنند.
این کارشناس روابط کار گفت: اگر این نیروها قراداد کار دارند حقوقشان نیز باید طبق مصوبه شواریعالی کار افزایش پیدا کند و نمیتوان دلبخواهی حقوق آنها را افزایش داد. باقری همچنین افزود: این رانندگان حق دارند؛ چراکه اگر آنطور که میگویند بابت اجاره ماشین و نیروی کارشان تنها شش میلیون تومان دریافت میکنند بیانصافی است و این میزان دریافتی حتی هزینهی استهلاک ماشین آنها را نیز تامین نمیکند.
کد مطلب: 331884