با علائم ابتلا به سویه ترکیبیXE آشنا شوید
2 ارديبهشت 1401 ساعت 18:12
گروه علمی: سویه کرونا امیکرون اولین بار در ماه نوامبر ۲۰۲۱ در کشور بوتسوانا شناسایی شد و بهسرعت در فهرست سویههای نگرانکننده سازمان جهانی بهداشت قرار گرفت. این سویه در مدت زمان کوتاهی به سویه غالب در جهان تبدیل شد و جای واریانت دلتا را گرفت. از آن زمان تاکنون جهشهایی در امیکرون اتفاق افتاده و علاوه بر سویه اصلی که امیکرون BA.۱ نام دارد، امیکرون BA.۲ و BA.۳ هم به وجود آمده است. زیرسویه امیکرون BA.۲ مسریتر از BA.۱ است و این سازمان در ماه مارس(اسفند) اعلام کرد که این زیرسویه در جهان غالب شده است. انگار قرار است حالا حالاها اسمهای متفاوت و سرایتهای بیشتری از این ویروس را شاهد باشیم؛در این گزارش به سویه XE، تازهترین جهش ویروس کرونا میپردازیم:
* امیکرون XE چیست؟
امیکرون XE یک گونه نوترکیب است. گونههای نوترکیبها زمانی به وجود میآیند که ویروسها مواد ژنتیکی خود را با یکدیگر مبادله میکنند تا نسخهای جدید از ترکیب دو ویروس والد به وجود آید. این اتفاق موقعی رخ میدهد که دو ویروس از رستهها، سویهها یا زیرسویههای مختلف بهصورت همزمان یک سلول را آلوده میکنند.
مواد ژنتیکی ویروسها میتوانند با هم ترکیب شده و ویروس نوترکیب جدیدی را بسازند که خصوصیات ویروسهای والد را دارد. بنابراین خصوصیات ویروسهای نوترکیب وابسته به مواد ژنتیکی است که از ویروس والد به نسخه جدید رسیده است. امیکرون XE ترکیبی از امیکرون BA.۱ و BA.۲ است. البته تاکنون ویروسهای زیادی از ترکیب BA.۱ و BA.۲ به وجود آمدهاند: مثلا XQ در بریتانیا، XG در دانمارک، XJ در فنلاند و XK در بلژیک شناسایی شدند. ولی این زیرسویه جدید جهشهای NSP۱-۶ را از BA.۱ و سایر جهشهای ژنوم را از BA.۲ به ارث برده است. بهعلاوه، سه جهش دیگر روی این ویروس دیده میشود که پیشتر نه در BA.۱ و نه در BA.۲ دیده نشده بود.
براساس برآوردهای اولیه، این جهش جدید تقریباً ۱۰ درصد مسریتر از امیکرون پنهانکار به عنوان مسریترین جهش ویروس کروناست؛ طبق بهروزرسانی اپیدمیولوژیک هفته گذشته WHO، این تخمین آزمایشی است و این سازمان به نظارت بر این نوع ادامه خواهد داد. هنوز، مقامات بهداشتی هیچ دلیلی برای نگرانی با این نوع جدید نمی بینند.
* علائم ابتلا به سویه ترکیبی XE
چارو دات آرورا، متخصص بیماریهای عفونی میگوید: «تاکنون علائم گزارششده با این نوع، همانند علائم امیکرون خستگی، بیحالی، تب، سردرد، بدن درد، تپش قلب و مشکلات قلبی است».وی ادامه میدهد: اگرچه این نوع از ژانویه ۲۰۲۲ در انگلیس کشف شده، اما موارد کم ابتلا به آن دلگرم کننده است. این بدان معناست که نگرانی کم است و از این رو، افرادی که با نوع امیکرون آلوده شدهاند هنوز آنتی بادیهای در گردش کافی را به عنوان محافظ خود دارند؛ اما به طورکلی شدت علائم کووید-۱۹ از فردی به فرد دیگر بسته به وضعیت واکسیناسیون و مصونیت به دست آمده از عفونتهای قبلی متفاوت است.
تغییر علائم برای برخی افراد جدی نیست و برای برخی دیگر ممکن است نسبتاً شدید باشد. علائمی وجود دارد که افراد باید مراقب آنها باشند، مانند تب، گلودرد، خارش گلو، سرفه و سرماخوردگی، تحریکات و تغییر رنگ پوست، ناراحتی های گوارشی، ناراحتی های تنفسی و غیره. بیماری شدید میتواند باعث مشکلات شدید قلبی، تپش قلب و آسیب عصبی شود.
ماریا ون کرخو، سرپرست فنی سازمان جهانی بهداشت در پاسخ به این سوال اعلام کرد: این ویروس هنوز همراه ماست و در سطح بسیار گسترده ای درحال گردش است. ما باید از کلیه ابزارهایی که در اختیار داریم استفاده کنیم. این ابزارها شامل واکسنها و مهمتر از آن انجام واکسیناسیون عمومی در سطح جهان است. سازمان جهانی بهداشت در بیانیهای مجزا اعلام کرد که تیم متخصص آن به این نتیجه رسیدهاند که واکسیناسیون با واکسن کووید میتواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری شدید و مرگ را به دلیل گسترش نوع امیکرون کاهش دهد.
* فواید تزریق دز سوم واکسن کرونا
با گذشت چندین ماه از تزریق واکسن کرونا در اولین گروه از افراد در بسیاری از کشورهای جهان، پرسشها درباره نیاز به تزریق دز سوم واکسن کرونا در کشورهای مختلف همواره رو به افزایش بوده است. تحقیقات در بعضی کشورها درباره اثربخشی واکسنها و میزان ایمنی در بدن دریافتکنندگان واکسن بعد از گذشت چند ماه از واکسیناسیون قبلی نشان میدهد که تزریق دوز سوم واکسن کرونا به خصوص در جمعیتهای خاص مانند سالمندان و افراد با ضعف و سرکوب سیستم ایمنی برای حفظ ایمنی جامعه موردنیاز است.
کد مطلب: 332835