به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۷ - ۰۰:۳۸
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۱۲/۰۴ ساعت ۱۱:۴۳
کد مطلب : ۳۳۳۴۳
آمریکا: ادامه غنی‌سازی در ایران مشروط به راستی‌آزمایی و نظارت است

در‌توافق نهایی ایران می‌تواند‌غنی‌سازی کند

گروه سياسي: رئیس هیئت مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵، در سفر به اسرائیل گفت که در چارچوب توافق جامع نهایی درباره برنامه هسته‌ای، ایران می‌تواند برای 'تامین نیازهای عملی خود' به برنامه غنی‌سازی 'محدود و نظارت‌شده' ادامه دهد.
در‌توافق نهایی ایران می‌تواند‌غنی‌سازی کند

وندی شرمن تاکید کرد که غنی‌سازی ایران باید "محدود، مهارشده، تحت نظارت و راستی‌آزمایی‌شده" باشد.
شرمن  گفت که آمریکا نیز بنا دارد جلوی دست‌یابی ایران به سلاح اتمی را بگیرد و او هم میل داشت "ایران هیچ غنی‌سازی نکند" ولی این انتظار "بعید" است محقق شود.
ایران و کشورهای آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه، فرانسه و آلمان در روزهای گذشته نخستین دور از مذاکرات برای دست‌یابی به یک توافق جامع نهایی درباره برنامه هسته‌ای تهران را برگزار کردند. دو طرف این مذاکرات را فشرده اما "سازنده" توصیف کردند و گفتند کار زیادی پیش رو است.
قرار است کار‌شناسان اوایل ماه مارس دیدار داشته باشند و به دنبال آن نشست ۱+۵ و ایران در روز ۱۷ مارس (۲۶ اسفند) برگزار شود. ایران و این شش کشور پیش‌تر در ژنو توافق کردند که برای رسیدن به یک توافق جامع درباره برنامه هسته‌ای، شش ماه فرصت در نظر بگیرند. وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا که بلافاصله پس از مذاکرات سه روزه در وین راهی اسرائیل شده بود، در این باره تاکید کرد که اگر برنامه غنی‌سازی ایران نتواند این شرایط را برآورده کند، توافق جامع شکل نخواهد گرفت.

او در تل‌آویو به خبرنگاران گفت ایران و شش قدرت جهانی، "قصد و تعهد" دارند که تا ۲۰ ژوئیه به یک توافق نهایی برسند. وندی شرمن همچنین ابراز امیدواری کرد که کسی در این مذاکرات مداخله نکند. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از کسانی بوده که همواره درباره توافق هسته‌ای با ایران ابراز بدبینی کرده است. برخی دیگر از مقامات ارشد اسرائیلی نیز در این باره او را همراهی کرده‌اند.

وندی شرمن گفت برای آمریکا مهم است که نظر اسرائیل را درباره مذاکرات با ایران لحاظ کند ولی بار دیگر هم گفت که آمریکا گاهی با اسرائیل هم‌نظر است و گاهی نیست. او گفت ملاک موفقیت مذاکرات هسته‌ای این است که ایران نتواند به سلاح اتمی برسد. به گفته معاون وزیر امور خارجه آمریکا، نشانه‌ای از این که ایران در اجرای تعهداتش فرو گذاشته باشد، دیده نمی‌شود.

او گفت که هرچند ایران "یک نظام مانند ایالات متحده یا اسرائیل نیست" ولی دیدگاه‌های مختلفی در آن وجود دارد و "باید دید حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، چه‌قدر می‌تواند پیش برود و دست‌آوردهای او چه‌قدر باقی می‌ماند". معاون سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد که "هنوز راه درازی تا عادی‌سازی روابط با ایران باقی مانده است". او همچنین بار دیگر تاکید کرد همه مسائلی که مایه "نگرانی جامعه بین‌المللی" شده، از جمله برنامه موشک‌های بالستیک، در مذاکرات با ایران مطرح است.