به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۱۱:۰۰
 
۱۸
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ساعت ۱۰:۲۳
کد مطلب : ۳۳۴۱۵
بریگینگ بد، ده میلیون بيينده داشت؛ سريال سلحشور 4 ميليارد!

آقاي فرج‌اله سلحشور ادعايي بكن كه بگنجد!

گروه هنري: چند روز پیش بود که فرج‌الله سلحشور در جمع مداحانی که نسبت به «رستاخیز» احمدرضا درویش اعتراض داشتند، از سریال «یوسف پیامبر» صحبت کرد و با اعلام آمار 4 میلیارد بیننده در سطح جهان (یعنی 56 درصد از کل جمعیت ساکن کره‌ی زمین)، سریال خود را پربیننده‌ترین محصول تلویزیونی چند سال اخیر خواند! ادعا آن‌قدر عجیب بود که دیدیم بهانه‌ی خوبی است تا سری بزنیم و ارقام و رکوردهای دنیای تلویزیون را ببینیم که واقعا پرببینده‌ترین سریال‌ها و برنامه‌های تلویزیونی چه بوده و چه میزان بیننده داشته‌اند و اصلا مرجع این آمارها کجاست؟
آقاي فرج‌اله سلحشور ادعايي بكن كه بگنجد!
به گزارش «کافه سینما»، هروقت که پای آمار بینندگان برنامه‌های تلویزیونی در میان باشد، نام شرکت نیلسن دیده می‌شود. «نیلسن» یک شرکت آماری است که سابقه‌اش به دهه‌ی بیست میلادی و پیش از ظهور تلویزیون بازمی‌گردد. نیلسن در آن زمان با بررسی کمی مخاطبان رادیو در آمریکا به شهرت رسید و پس از آغاز عصر تلویزیون، توجهش را به رسانه‌ی جدید معطوف کرد و امروزه علاوه بر آمریکا در 100 کشور دیگر اروپا گرفته تا خاوردور و خاورمیانه فعالیت دارد و تعداد کارکنانش از سه هزار و پانصد نفر فراتر رفته است.

اگرچه در وب‌سایت رسمی این شرکت نامی از ایران دیده نمی‌شود ولی اطلاعات تایید نشده (مانند صفحه‌ی رسمی این شرکت در ویکی‌پدیا) از فعالیت آن در کشور ما هم خبر می‌دهد. «نیلسن» دو آمار شاخص دارد: تعداد بینندگان یک برنامه‌ی تلویزیونی و سهمی که آن برنامه در زمان پخش از کل مخاطبان تلویزیون ممکن به خود اختصاص می‌دهد. این شرکت این دو روش را به کار می‌گیرد تا هر روز و هر شب از برنامه‌ای که مخاطبان تلویزیون در آمریکا و نقاط دیگر دنیا تماشا می‌کنند، مطلع شود.

در اصل نیلسن یک جامعه‌ی آماری کوچک و قابل تعمیم به تمام مخاطبین برنامه‌های تلویزیونی را در نظر می‌گیرد و با بررسی گزینه‌های انتخابی آنها، به تخمینی از کل جامعه می‌رسد. بخشی از این جامعه‌ی آماری، شخصا برنامه‌های مورد علاقه و عادت تماشای خود را یادداشت می‌کنند و در اختیار شرکت قرار می‌دهد و گروهی دیگر دارای تلویزیون‌هایی هستند که به صورت خودکار اطلاعات مورد نیاز را به شرکت می‌فرستند. با میانگین گرفتن از ارقام به دست آمده برای تک تک اپیزودهای یک سریال، میانگین بیننده‌ی یک مجموعه در هر فصل به دست می‌آید.

جنسیت و سن جامعه‌ی آمارهای نیلسن نیز تاثیر زیادی در موفقیت یا شکست سریال‌ها دارد. این روزها هرچه درصد مخاطبان 18-25 سال یک برنامه‌ی تلویزیونی بالاتر باشد، برای شبکه‌ها از ارزش بیشتری برخوردار است. در سال‌های اخیر هم این شرکت سعی کرده تا روش‌ها و الگوهای تازه‌ای را برای به دست آوردن آمارهای متفاوت و کارآمد ابداع کند. مانند بررسی شبکه‌های اجتماعی و کاربرانی که سریال‌ها و برنامه‌های خاص را تعقیب می‌کنند. شرکت «کانتار مدیا» بعد از نیلسن دومین شرکت بزرگ و معتبر در زمینه‌‌ی بررسی و انتشار داده‌های آماری مرتبط با رسانه‌های جمعی به شمار می‌رود.

اما برویم به سراغ ترین‌های تلویزیون در نقاط مختلف دنیا. سابقه‌‌ای که از بینندگان برنامه‌های تلویزیونی در حدود یک قرن اخیر به دست آمده، نشان می‌دهد که برنامه‌های ورزشی و مناسبتی زنده با اختلاف نسبت به برنامه‌های نمایشی در صدر جدول پربیننده‌ها قرار دارند. برای مثال تخمین زده می‌شود که پخش زنده‌ی بازی‌های المپیک 2008 پکن، به طور میانگین 4.7 میلیارد بیننده (هفتاد درصد جمعیت کل زمین) را در کشورهای مختلف پای تلویزیون نشانده‌است.

یا مسابقه‌ی کریکت میان پاکستان و هندوستان در مرحله‌ی نیمه نهایی جام جهانی 2011، حدود یک میلیارد بیننده داشت. پخش زنده‌ی کنسرت الویس پریسلی از هاوایی در سال 1973 و قدم گذاشتن انسان بر روی ماه، از جمله پربیننده‌ترین برنامه‌های تلویزیونی غیرورزشی در سراسر دنیا محسوب می‌شوند. از دیگر برنامه‌های شاخص می‌توان به مسابقه موسیقی سالیانه «یورویژن»، مراسم خاکسپاری پرنسس دایانا، مراسم خاکسپاری مایکل جکسون و نجات کارگردان معدن در شیلی اشاره کرد که عقاید متفاوتی درباره‌ی آمار مخاطب آنها وجود دارد.

برای بررسی بیشتر هم می‌توانیم رکوردهای تلویزیونی به تفکیک هر کشور را مرور کنیم. در چین پرجمعیت‌ترین کشور دنیا، جشن سال نوی چینی که هر ساله از CCTV (تلویزیون مرکزی چین) پخش می‌شود، با میانگین 700 میلیون تا یک میلیارد بیننده در صدر قرار دارد. اخبار شبانگاهی این شبکه هم تقریبا دارای 135 میلیون بیینده‌ی دائمی است. در اروپا هم اولویت با فوتبال است. پخش زنده‌ی فینال جام جهانی 1966 از شبکه‌ی بی‌بی‌سی وان هم‌چنان پربیینده‌ترین برنامه‌ی تلویزیونی در انگلستان باقی مانده‌است.

در آمریکا هم فوتبال (از نوع آمریکایی‌اش) حرف اول را می‌زند و مسابقه سوپربال با حدود 110 میلیون مخاطب پیشتاز است و امسال هم با 111.3 میلیون بیننده را پای تلویزیون نشاند. اما آمریکایی‌ها سریال‌هایی تلویزیونی را با جدیت بیشتری دنبال می‌کنند. قسمت آخر سریال M*A*S*H که زمستان 1983 به روی آنتن رفت، نزدیک 106 میلیون بیننده و 77 درصد از مخاطبان تلویزیونی را به خود اختصاص داد. «چیرز» با 84.4 میلیون، «فراری» با 78 میلیون، «ساینفیلد» با 76.3 و «دوستان» با 52.9 میلیون بیننده در رده‌های بعدی قرار دارند.

سال گذشته نیز فصل دهم سریال پلیسی NCIS از شبکه‌ی سراسری «سی‌بی‌اس» با 21.34 میلیون بیننده، به پرمخاطب‌ترین سریال تلویزیونی و رده‌ی اول در جدول آمار نیلسن در آمریکا تبدیل شد. در انگلستان هم سریال‌های معروف بی‌بی‌سی، بیشترین بیننده را دارند. اپیزود ویژه‌ی «روز دکتر» از سریال محبوب «دکتر هو» با 12.8 میلیون بیننده در سال 2013 پرمخاطب‌ترین بوده ولی هم‌چنان با رکورد 30 میلیونی سریال «ایست اندرز» در دهه‌ی هشتاد فاصله دارد.

نکته‌ی قابل توجه دیگر استقبال از سریال‌های پرطرفدار آمریکایی در نقاط مختلف دنیاست. برای مثال «مرده متحرک»، «بازی تاج و تخت» و «افسارگسیختگی» که محبوب‌ترین سریال‌های شبکه‌های کابلی آمریکا هستند، در کشورهای مختلفی به‌صورت هم‌زمان یا با تاخیر پخش می‌شوند ولی با توجه به میزان روزافزون دانلود غیرمجاز و تماشای آنلاین سریال‌ها، آمار دقیق و قابل استنادی از مجموع مخاطب آنها در سراسر دنیا در دسترس نیست.

بریکینگ بد (افسارگسیختگی) که تحسین شده‌ترین سریال تلویزیونی تاریخ شمار می‌رود و اپرای آن هم به زودی از برادوی سر در خواهد آورد، با اپیزود فینال خود به رکورد 10.3 میلیون بیننده در آمریکا رسید. گیم آو ترانز (بازی تاج و تخت) هم در فصل سوم خود با میانگین 14.2 میلیون بیننده، بعد از «خانواده سوپرانو» پرمخاطب‌ترین سریال شبکه‌ی کابلی HBO به حساب می‌آید.

واکینگ دد (مرده متحرک)، سریال ترسناک و آخرالزمانی شبکه‌ AMC هم فصل چهارمش هم اکنون در حال پخش است، با عبور از مرز 16 میلیون بیننده در میان شبکه‌های کابلی آمریکا در رده‌ی اول قرار دارد. از عناوین شاخص و قدیمی‌تر هم می‌توان «لاست» را نام برد که یکی از ده سریال محبوب و پربیننده در سراسر دنیا بود، اما در زمان پخش فصل‌های ابتدایی آن حدود 19 میلیون بیننده در آمریکا، 6.7 میلیون بیننده در انگلستان و 2.2 میلیون ببینده در استرالیا داشت. باید این نکته را هم در نظر گرفت که با وجود محبوبیت این محصولات، سریال‌های بومی هم‌چنان در کشورهای خود آمار قابل توجهی دارند.

نمونه‌ی معروف سریال ترکی «سده‌ی باشکوه» یا همان «حریم سلطان» است که در 56 کشور مختلف (بیشتر در خاورمیانه و منطقه‌ی بالکان) پخش شده و حتی شبکه‌های چینی، روسی، ایتالیایی و فرانسوی هم به سراغ آن رفته‌اند و در کشورهایی مانند یونان و بوسنی جزو پنج برنامه‌ی تلویزیونی اول قرار گرفته‌است. به همین دلیل مخاطبین این سریال بین 150 تا 200 میلیون نفر تخمین زده می‌شوند که اگرچه کمی خوشبینانه است ولی هم‌چنان با رکورد چهار میلیارد نفر آقای سلحشور، اختلاف فاحشی دارد!

لبو فروش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۰:۳۱
دروغگو دشمن خداست (209208)
لبو فروش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۰:۳۳
شاید سه میلیاردو هشتصد میلیون بارشو خودش دیده! (209209)
مهتاب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۲:۵۵
خیلی با مزه بود حرفتون کلی خندیدم (209257)
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۸:۱۰
بابا منظورش تلوزیون ایرانه (209353)
حامد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۰:۵۸
به ریال فرمودند آقای سلحشور خب معلومه فقر سواد باعث میشه تو لاف زدن هم سوتی بدی اونوقت دقیقا تو چه کشورهایی پخش میشد؟؟؟؟ وقتی رئیس جمهور میگه کم سواد همه ناراحت مشوند اولین واکنش ها رو هم دقت کردین بیسوادترینها نشون دادن (209220)
علوی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۱:۴۴
حرف زدن در ایران متاسفانه نه تخصص می خواهد، نه مسئولیت، و نه هزینه! ایشان و اقمارش چرا هرروز حرف......نزنند؟؟؟ جنابی تهدید می کند اگر ناو های آمریکا وارد خلیج فارس شوند ، جلوی صدور نفت را می گیریم.....ولی دیدیم آنها آمدند و این جنابان فقط.........!!
امثال این سخنان بسیار است.........از نوک هرم بگیر تا مدیرخرده پا که در تمامی مسائل تاریخی، سیاسی، اجتماعی ، پزشکی، روانشناسی،و........که تخصصی هم در آن ندارد) اظهار نظر می کند!!!!!!!!!!!!!! (209239)
ر.م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۴:۲۲
البته حرف زدن در موردن بعضی چیزا هزینه نداره (209285)
ممد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۱:۴۵
یه صحبت هست که می گه دروغ هر چی گنده تر باورش راحت تر ،حالا این خواسته از این تاکتیک استفاده کنه ولی حسابی دیگه گند زده)))) (209240)
مهدی
United States
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۱:۴۶
منظورش 4 نفر بوده (209241)
ت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۲:۰۳
بهار نیوز افراطی تو چرا اینقدر حرص میخوری با این سایت مذخرفت فقط مثل هم کیشانت دنبال فتنه میگردی ............................. (209248)
کنترل پروژه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۴:۳۵
مذخرف؟!!!
مذخرف؟!!!!!
عزیز دل برادر مذخرف نه مزخرف.
متأسفانه دار و دسته این آقای سلحشور و امثال ایشون هم از فقر سواد در رنج و عذابند و بدتر اینکه در صدد اصلاح نیز نیستند!!!
البته برای این دوستان فقط نظرخودشون مهمه. (209297)
محمود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۵:۰۱
آقا شما هم ادب رو از هم کیش اصلی خودت یاد گرفتی (209308)
داود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۷:۳۴
دوست عزیز، آب بریز همونجا که میسوزه، به قول احمدی نژاد!! یه ذره خونسرد باش!!!! (209338)
احمد
Australia
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۹:۲۰
آخی یکی به این جوون مثبت بده گناه داره تو روحیش تاثیر داره قول میده دیگه فکر نکرده حرف نزنه/ عمو جون غصه نخور اصلا کل دنیا سریال یوسف که اصلا ربطی به تبلیغ تشیع نبود رو دیدن/ حالا با لبی خندون بخواب که باید ساعت 4 صبح بیدار بشی بری تو صف سبد کالا داد بزنی بگی واسه سبد اومدی و من سبد میخوام (209373)
نیما
Netherlands
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۲:۳۵
این سریال حتی تو ایران هم جز پر بینندها نبود (209253)
جمشيد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۲:۳۸
منظورش مقدار پولهايي كه گرفته حواسش نبوده ،نفر اعلام كرده. (209254)
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۳:۵۰
توهم جرم نیست بیماری است بیایید با متوهمین مهربان باشیم (209264)
جزايري
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۴:۰۹
بابا بجاي اينکه اينهمه توي ذوقش بزنيد بيچاره رو، يه خورده هم بهش حال بديد! آره عزيزم تو راست ميگي، اما شکسته نفسي هم کردي، آخه من فکر ميکنم 50 درصد اعلام کردي! (209274)
سروش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۱۴:۳۱
سريال يوسف سريال خوبي بود ونبايد حق را ناديده گرفت بيننده هم داشت اما آقاي سلحشور نبايد به خودشان اجازه بدهند عوام فريبي كنند كسي كه با قرآن مانوس هستند بايد قراني حرف بزنند و قرآني هم قضاوت كنند كمي به رفتارت فكر كن آقاي سلحشور (209294)
ای وی وی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۲/۰۵ ۲۱:۱۱
چهار میلیارد یک
چهار میلیارد دو
چهارمیلیارد س ...
پنج میلیارد . (209409)