اقباله هیئتی
همانطور كه بسیاری از قبل از اجرای طرح حذف یارانه 4200 تومانی پیشبینی كرده بودند در نهایت این طرح هم به ضرر اقشار ضعیف جامعه خواهد بود،طبق اعلام فعالان بازار، مرغ كه با شوكی بزرگ بیش از 2 برابر شده است، با كاهش شدید خرید از سوی مردم مواجه شده است،چرا كه دیگر برای بسیاری خرید مرغ صرفه اقتصادی ندارد و یك مرغ كه بیش از 100 هزارتومان قیمت و كلی هم دورریز دارد از سفره بسیاری از مردم حذف شده است. این پیشبینی در مورد سایر اقلام هم بسیار قابل درك است؛ احتمالا با این شرایط دارو از دسترس بسیاری از اقشار مردم خارج و بیماری كه از طبقه كارگر باشد احتمالا توان درمان نخواهد یافت؛ با ان حساب می توان گفت كه جراحی اقتصادی بازهم به سراغ فرودستان آمد و از سفرههای آنها آغاز شد. اگر یارانهها توانست فقرا را در طول این سالها ثروتمند کند این جراحی هم میتواند فقرا را ثروتمند کند! اما ین تصمیمات بیشتر به نفع اغنیا و به ضرر فقرا بوده است.
در حالی كه دولت و مسئولان دولتی تا پیش از اجرای طرح حذف ارز دولتی ادعا میکردند ارز دولتی به هدف اصابت نکرده و فقط تجار و پولدارها از این ارز منتفع میشوند؛ حالا مشخص شد که اتفاقا به هدف اصابت کرده بود چون امروز که این ارز را برداشتهاند، همه قیمتها چندین برابر شده است؛ اینکه ما نخواهیم یا نتوانیم چند نفر واردکننده متخلف را که اسامیشان موجود هست و با حساب و کتاب ارز دولتی گرفتهاند، مجازات کنیم و به جایش میلیونها نفر از مردم را با افزایش قیمتها روبرو کنیم، جراحی اقتصادی نیست چون برای جراحی تن بیمار، به سراغ اعضای ناکارآمد و ناسالم بدن میروند نه سراغ جوارح حیاتی که دارند مسئولیتشان را انجام میدهند.
در عین حال، راهکارهای جبرانی مثل یارانه، کمک چندانی به طبقات فرودست نمیکند،چرا كه یارانه فقط بخشی از گرانیها را جبران میکند و در ثانی این ادعا که فقط چهار قلم کالا مشمول افزایش نرخ شدهاند، هیچ پایه و مبنای صحیحی ندارد. این ادعا نشانه بیاطلاعی از روندها و مکانیسمهای اقتصادی است؛ چهار قلم کالایی که گران شده مواد اولیه و زیرساختی کالاهای دیگر هستند؛ به هرحال راهکار این بود که سیاستهای تعدیلی را با رویکرد حمایت از طبقات فرودست به کار ببندند؛ تعدیل باید در مرحله اول، سطوح بالا را دربربگیرد؛ ابتدا باید بودجه نهادها و ارگانها را دچار انقباض میکردند و بعد به سراغ سایر راهکارها میرفتند.
مدیران نجومیبگیر دولتی و ثروتمندان، همچنان سودهای کلان میبرند؛ همچنان پاداشهای چند ده میلیونی و سفرهای خارجی و خانههای سازمانی مدیران پابرجاست؛ و همه این هزینهها را بودجه عمومی کشور تامین میکند، اصل کار، کاستن از این هزینههاست كه همچنان پابرجاست اما نان، روغن،مرغ و داروی مردم جراحی شد!