با انتقاد از مذاکرات دولت بایدن برای احیای توافق هستهای
هوک: بایدن باید مرگ مذاکرات هستهای را اعلام کند
10 خرداد 1401 ساعت 16:38
گروه بینالملل: نماینده پیشین آمریکا در امور ایران با انتقاد از مذاکرات دولت بایدن برای احیای توافق هستهای 2015 و بازگشت آمریکا به آن، تاکید کرد که رئیس جمهور بایدن باید مرگ مذاکرات هستهای با ایران را اعلام کند.
برایان هوک در گفتوگو با روزنامه ایندیپندنت عربی به سوالاتی پیرامون خروج یکجانبه واشنگتن از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، مذاکرات وین برای احیای این توافق و سیاستهای دولت قبلی آمریکا پاسخ داد. هوک در ابتدای این مصاحبه با انتقاد از رویکرد باراک اوباما رئیس جمهور اسبق آمریکا درقبال کشورهای حوزه خلیج فارس و برخی دولت های عربی گفت: آنچه ما با صدای بلند و واضح ازتمام خلیج فارس و اسرائیل میشنیدیم این بود که ایران در حال تقویت است، در دوران اوباما خشونتش بیشتر شد و اینکه توافق هستهای به این کشور چراغ سبز برای گسترش آن را داده است.
وی در ادامه به دفاع از سیاستهای دونالد ترامپ درخصوص ایران پرداخت و با تکرار ادعاهای خصمانه مقامات آمریکایی علیه کشورمان افزود: استراتژی فشار حداکثری (علیه ایران) بسیار موفقیتآمیز بود، چراکه رئیس جمهور روحانی نیز اذعان کرد که تحریمهای ما برای این کشور 200 میلیارد دلار هزینه داشته است و میتوانید تصور کنید که ممکن بود چطور این پول را صرف کند؛ برای عوامل و نیروهای نیابتی خود و شلیک موشکهای حوثیها علیه عربستان سعودی و امارات، تجاوزات منطقهای و کارزارهای ترور. بنابراین، رسیدگی به تهدید ایران نیازمند ردیابی منابع مالی آن است و این به معنای تحمیل سیاست ممنوعیت صادرات نفت تا زمانی است که ایران دست از فعالیتهای هستهای خود بردارد.
این مقام پیشین آمریکایی با اشاره به مذاکرات رفع تحریمهای ایران و بازگشت آمریکا به برجام در وین گفت: آنچه دولت بایدن میتواند در مقطع کنونی انجام دهد این است که مرگ مذاکرات هستهای را اعلام و سیاستی در عرصه خارجی اتخاذ کند که بازدارندگی، فشار اقتصادی و انزوای دیپلماتیک را (برای ایران) بازمیگرداند و در کنار دوستان ما در منطقه، بهویژه عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اسرائیل، بحرین و هر کشور دیگری که بهطور مستقیم هدف تجاوزهای ایران است، میایستد.
برایان هوک همچنین مدعی شد که از نظر او، مذاکرات هستهای به بن بست رسیده و توافق هستهای مرده است، شرایطی که ممکن است دولت بایدن را مجبور کند به دنبال یک جایگزین باشد و به نظر میرسد که آنها نیز بر اساس آنچه او مشاهده کرده است، چنین طرحی ندارند.
وی با بیان اینکه "اعمال فشار بهترین روش است، نه گفتوگو که یک شانس داد و با ایران نیز کارساز نبود" افزود: این، مثل یک حرکت شطرنج است، شما نمیتوانید شاه خود را برای محافظت از ملکه رها کنید. اگر ایران با فشاری روبرو شود که ما تنها بیش از دو سال به آن وارد کردیم، چارهای غیر از شروع امتیاز دادن درخصوص برنامه هستهایاش نخواهد داشت.
هوک با ادعای اینکه توافق هستهای به ایجاد یک رقابت تسلیحاتی در منطقه منجر شد، گفت: این احتمال وجود دارد که کشورهای دیگر نیز به دنبال بهره بردن از همان توافقی باشند که با ایران حاصل شده است. وی در ادامه از سیاستهای دولت اوباما درقبال ایران انتقاد کرد و مدعی شد: اما فشار اقتصادی که دولت ترامپ علیه ایران ایجاد کرد، بیسابقه بود و موجب شد تا بزرگترین بحران سیاسی و اقتصادی در تاریخ حکومت طی ۴۱ سال گذشته به وجود آید. بنابراین برای جلب توجه این نظام و نشان دادن جدیت خود درخصوص برنامه هستهای آن میبایست فشار اقتصادی و بازدارندگی اعمال شود. اگر صحبتهای خوب با این کشور کمک کننده بود، ما این مشکل را حدود 40 سال پیش حل میکردیم اما آنها تنها زبان زور، فشار و انزوا را میفهمند.
برایان هوک گفت: تجربه واشنگتن از تغییر نظامها به اندازه کافی تلخ است. آینده ایران را مردم ایران تعیین میکنند، نه دولت ایالات متحده. وی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره جنایت آمریکا علیه سردار حاج قاسم سلیمانی در فرودگاه بغداد که به شهادت او و همراهانش منجر شد و اینکه آیا جو بایدن، رئیس جمهور کنونی آمریکا مخالف این عملیات بوده است، گفت: به یاد ندارم که رئیس جمهور بایدن در این مورد نظری داشته است، یا خیر. این مقام سابق آمریکا همچنین با بیان اینکه رئیسجمهور بایدن باید شکاف با عربستان را پر کند، گفت: بایدن میباییست در نشست منطقهای در عربستان سعودی مرگ مذاکرات هستهای با ایران را اعلام کند، یک طرح جایگزین برای مقابله با ایران، همکاری درخصوص رسیدگی به برنامه هستهای ایران و تجاوزات منطقهای این کشور ارائه دهد.
کد مطلب: 339499