گروه بین الملل: صادرات صنعتی ترکیه در پنج ماه نخست ۲۰۲۲ با ثبت رکورد ۷۶ میلیارد و ۹۴۷ میلیون دلاری به بالاترین سطح تاریخی خود رسید.
صادرات صنعتی ترکیه در فاصله ژانویه تا مه سال ۲۰۱۹ و پیش از همهگیری بیماری کووید-۱۹ در قالب روندی صعودی به ۵۹.۰۴ میلیارد دلار رسیده بود ولی این رقم در پی اعمال محدودیتهای کرونایی به ۴۵.۵۱ میلیارد دلار در پنج ماهه نخست سال ۲۰۲۰ سقوط کرد. کارشناسان حامی سیاستهای اقتصادی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه جهش اخیر صادرات صنعتی ترکیه در دو سال گذشته را فراتر از پایان محدودیتهای کرونایی متاثر از کاهش نرخ برابری لیر در برابر ارزهای عمده و اعطای تسهیلات ارزان بانکی به صنعتگران به دلیل کاهش نرخ بهره میدانند.
در حالی هر دلار آمریکا در روزهای آغازین سال ۲۰۱۹ میلادی در مقابل ۵.۳ لیر مبادله میشد، این نرخ در جریان مبادلات پنجشنبه ۱۷.۲۳ بود. بدین ترتیب همزمان با افت ۲۲۵ درصدی نرخ برابری لیر، ارزش صادرات صنعتی ترکیه ۶۹ درصد افزایش یافته است.
همچنین با اصرار اردوغان، بانک مرکزی ترکیه نیز نرخ بهره بانکی را از ۲۴ درصد در اواخر سال ۲۰۱۸ به ۱۴ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش داده است. البته بسیاری از اقتصاددانان و منتقدان سیاسی رئیس جمهوری ترکیه معتقدند که اصرار او بر کاهش نرخ بهره در شرایط صعود نرخ تورم علت اصلی کاهش نرخ برابری لیر است؛ اقدامی که با دامن زدن به شتاب رشد تورم ضمن کاهش قدرت خرید عمومی مردم ترکیه، سطح رفاه عمومی در این کشور را کاهش داده است.نرخ تورم ترکیه طی ماه گذشته میلادی به ۷۳.۵ درصد رسید که بالاترین سطح در ۲۴ سال گذشته محسوب میشود. اما اردوغان بر این باور است که ترکیه با لیر ارزان میتواند همچون چین به قطب تازه تولید کالاهای ارزان بدل شود و از این طریق با جذب سرمایه خارجی بیشتر به رشد صادرات خود ادامه دهد. او بر این باور است که پس از دورهای کوتاه مدت نرخ تورم نزولی و نرخ بیکاری نیز کاهش بیشتری خواهد یافت و اقتصاد ترکیه روند رو به رشد تازهای را آغاز خواهد کرد.