گروه علمی: یک مطالعه دانشگاهی در ساکارایای ترکیه نشان داد که چایهای کیسهای که معمولاً به خاطر طعم خوب و به عنوان داروی گیاهی استفاده میشوند، حاوی فیبرهای پلاستیکی هستند و ممکن است خطرات بالقوه برای سلامتی ایجاد کنند.
به گزارش ایسنا، چای پس از آب، محبوبترین نوشیدنی در سراسر جهان است. مفهوم چای، طیف گستردهای از نوشیدنیها را در برمیگیرد و از چای سیاه معمولی گرفته تا دمنوشهای حاوی گیاهان مختلف که به شکل فلهای و یا کیسهای عرضه میشوند، به عنوان چای شناخته میشود.چای کیسهای به دلیل سهولت استفاده، یک گزینه محبوب در سراسر جهان است و اغلب گفته میشود که کیسههای چای کیسهای از سلولز ساخته شدهاند، به جز موارد استثنا مانند کیسههای هرمی و ابریشمی که به طور کامل از پلاستیک و یا PET (پلی اتیلن ترفتالات) ساخته میشوند.
با توجه به اینکه بخش قابلتوجهی از فضای قفسه سوپرمارکتها را چایهای کیسهای اشغال میکند، «میرال یورتزور» (Meral Yurtsever)؛ یکی از پژوهشگران گروه مهندسی محیط زیست دانشگاه ساکاریای ترکیه، در یک مطالعه چایهای کیسهای را بررسی کرد تا مشخص شود آیا در پارچههای نبافته کیسههای چای سلولزی، پلاستیک استفاده شده است یا نه؟
برای انجام این مطالعه ۲۲ چای سیاه کیسهای (۱۱ چای کیسهای مخصوص قوری و ۱۱ چای کیسهای مخصوص فنجان) که از ۹ سوپرمارکت مختلف در ترکیه خریداری شده بود، مورد بررسی قرار گرفت و این بررسیها نشان داد که چهار عدد از هر ۱۱ چای کیسهای مخصوص فنجان که به آنها کیسههای سلولزی گفته میشود، حاوی پلاستیک (پلیاستر، پلیاتیلن و مخلوطی از پلی اتیلن و پلی پروپیلن) هستند. همچنین در همه یازده مورد چای کیسهای مخصوص قوری نیز پلاستیک مشاهده شد.
چایهای کیسهای معمولا برای طعم لذتبخش و به عنوان داروی گیاهی استفاده میشوند؛ ولی این کیسهها معمولاً حاوی فیبرهای پلاستیکی هستند و ممکن است خطرات بالقوه برای سلامتی ایجاد کنند. همچنین استفاده از مواد بادوام مانند پلاستیک در کیسههای چای از نظر پایداری زیست محیطی نیز یک خطر است.
در این مطالعه ۱۵ کیسه از ۲۲ چای کیسهای بررسیشده دارای ۳۰ تا ۳۵ درصد محتوای پلاستیکی بودند. پلاستیکهایی که قرنها طول میکشد تا در طبیعت تجزیه شوند، میتوانند به ذرات یک میکرومتری تا پنج میلیمتری تبدیل شوند و در نتیجه تبدیل به میکروپلاستیک شوند و یافتههای این مطالعه حاکی از این است که چایهای کیسهای ساخته شده از سلولز و پلاستیک، میتواند منجر به قرار گرفتن در معرض میکروپلاستیکها شود.
تکنیک استفادهشده در این مطالعه میتواند ذرات میکروپلاستیک تا اندازه سه میکرومتر را شناسایی کند، بر همین اساس پژوهشگر این مطالعه میگوید که از هر کیسه چای حدود ۱۳ هزار میکروپلاستیک بین سه میکرومتر تا پنج میلیمتر وارد چای میشود.محقق این مطالعه، استفاده از چای خشک فلهای را به جای چای کیسهای توصیه میکند و میگوید: بهتر است مصرفکنندهها از محصولاتی استفاده کنند که بستهبندی زیادی ندارند.یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی در نشریه «Process Safety and Environmental Protection» منتشر شده است.