گروه علمی: شاید از شنیدن این نکته تعجب کنید، اما خیار در گروه خوراکیهای اَبَرمغذی قرار میگیرد. اما چه مزیتهایی دقیقا باعث میشوند که خیار یکی از ابرمغذیها باشد؟بعضی افراد تصور میکنند که خیار فاقد مواد مغذی است، زیرا بیرنگ به نظر میرسد و بخش زیادی از آن هم براساس آب شکل میگیرد. اما واقعیت این است که بالا بودن میزان آب موجود در خیار دقیقا یکی از مزیتهای مهم آن است. علاوه بر این، شاید از شنیدن این نکته تعجب کنید، اما خیار در گروه خوراکیهای اَبَرمغذی قرار میگیرد. اما چه مزیتهایی دقیقا باعث میشوند که خیار یکی از ابرمغذیها باشد؟
۱. خیار به تقویت سلامت استخوانها کمک میکند
مهمترین ماده مغذی موجود در خیار، ویتامین K است که از اهمیتی کلیدی برای سلامت استخوانها برخوردار است. یک لیوان خیار دارای پوست بیش از ۲۰ درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین میکند. دریافت ویتامین K برای شکلگیری استخوانها ضروری است و مطالعات متعددی نشان دادهاند که پایین بودن سطح ویتامین K در بدن با ابتلا به پوکی استخوان و افزایش خطر شکستگی استخوانها مرتبط است.
۲. خیار به تقویت سلامت قلبی و عروقی هم کمک میکند
خیار حاوی دهها آنتیاکسیدان مهم است، ازجمله فلاونوئیدهایی که از قلب در برابر بیماریهای قلبی محافظت میکنند. دانههای ریز خیار هم از این نظر مهم هستند. مطالعات علمی نشان دادهاند که مصرف منظم عصارههای گرفته شده از دانههای خیار با این مزیتهای مهم همراه میشود؛ کاهش کلسترول تام خون، کاهش کلسترول بد خون یا LDL، افزایش کلسترول خوب خون یا HDL و کاهش تریگلیسرید خون.
۳. خیار تعادل آب را در بدن حفظ میکند
یک عدد خیار متوسط حدودا ۱۹۴ گرم مایعات دارد. بنابراین، مصرف یک لیوان خیار تقریبا برابر است با نوشیدن یک لیوان آب! افزودن تکههای برشخورده خیار به آب ساده نیز میتواند طعم بهتری به آب بدهد و میزان مایعات دریافتی را هم بیشتر کند. این ترفند به تامین آب مورد نیاز بدن در فصلهای گرم سال کمک میکند.
۴. خیار برای کنترل وزن عالی است
خیار دارای سه ویژگی مهم است که همگی به کاهش وزن کمک میکنند. درواقع، خیار در گروه خوراکیهای کمکالری قرار میگیرد، درحالی که میزان مایعات و فیبرهای غذایی در آن زیاد است. کل کالری موجود در یک خیار متوسط حدودا با یکچهارم کالری موجود در یک سیب متوسط برابر است. کل کربوهیدرات موجود در یک خیار متوسط نیز به ۴ گرم میرسد که ۱.۵ گرم آن هم از فیبرها تشکیل میشود. بنابراین، افزودن خیار به سالادها و وعدههای غذایی میتواند کالری دریافتی روزانه را کاهش دهد.
۵. خیار میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند
خیار مانند بسیاری دیگر از صیفیها و سبزیجات حاوی ترکیبات طبیعی مهمی بهنام لیگنان است. باکتریهای موجود در دستگاه گوارش میتوانند لیگنان را به ترکیباتی تبدیل کنند که به گیرندههای استروژن متصل میشوند. بعضی از مطالعات اولیه در این زمینه نشان دادهاند که این ترکیبات تبدیل شده میتوانند از بدن در برابر سرطانهای مرتبط با استروژن جلوگیری کنند ازجمله سرطانهای پستان، تخمدان، رحم و پروستات.
۶. خیار میتواند برای تسکین التهابات پوستی مفید باشد
قرار دادن چند تکه خیار سرد روی چشمهای پفکرده همیشه یکی از ترفندهای ساده خانگی برای مقابله با مشکل پفکردگی چشمها بوده است. پالپهای خیار عمدتا از آب، ویتامین C و اسید کافئیک شکل گرفتهاند، درحالی که همه این ترکیبات در کنار یکدیگر به تسکین التهابات پوستی کمک میکنند و همچنین تحریکات پوستی و تورم پوست را کاهش میدهند.