افزایش آوارگی با تشدید بحران جهانی غذا
5 تير 1401 ساعت 12:43
گروه اقتصادی: کمبود و افزایش قیمت مواد غذایی در سطح جهانی، به یکی از بحرانهای جدی در اقتصاد تبدیل شده است. در صورت ادامه این روند، میلیونها نفر در بسیاری از کشورهایی که درگیر جنگ، ناآرامی و فقر هستند و بهخصوص در کشورهای آفریقایی، آسیایی، خاورمیانه و… جان خود را از دست خواهند داد.
طبق تخمین سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد احتمال دارد تا سال ۲۰۲۳ شمار گرسنگان جهان به ۸ تا ۱۳ میلیون نفر برسد. قیمت مواد غذایی نیز احتمالاً تا ۲۲درصد از قیمت فعلی خود بالاتر برود. در شرایط کنونی میتوان چنین اذعان کرد که جهان در مقیاسی بیسابقه با گرسنگی روبهروست، قیمت مواد غذایی بهطور غیرمنتظرهای افزایش یافته و معیشت میلیونها انسان در وضعیت بحرانی و خطرناک قرار گرفته است.
جنگ در اوکراین، بحرانِ سهبعدی غذا، انرژی و اقتصاد با تاثیرات ویرانگر را در پی داشته است. این اتفاقات در حالی رخ میدهد که بسیاری از کشورهای درحالتوسعه از قبل با آنها دستوپنجه نرم میکردند و اکنون دچار چالشهای جدیدی شامل همهگیری COVID-۱۹، بحران شرایط آبوهوایی، منابع غذایی ناکافی و موارد دیگر شدهاند و نابرابری در این کشورها همچنان ادامه دارد و رو به افزایش است.طبق رسانه رسمی سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش با اشاره به اینکه ۶۰ درصد مردم جهان که دچار سوءتغذیه هستند، در مناطقی زندگی میکنند که تحت تأثیر درگیری قرار گرفتهاند گفته است: «وقتی جنگ به راه میافتد، مردم گرسنه میمانند.»
دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین در گزارش جهانی از بحران غذایی سال ۲۰۲۲ عنوان کرد: «ما دادهها و دانش لازم برای تغییر مسیر را داریم. دستور کار سال ۲۰۳۰ رسیدن به توسعه پایدار است و انعقاد توافقنامه آبوهوای پاریس اقدامی در این جهت محسوب میشود.»
به گفته او در واقع طرحهای سازمان ملل با هدف مقابله با عوامل اصلی ایجاد گرسنگی و سوءتغذیه است که ناشی از جریانات آبوهوایی، نابرابری و فقر هستند. نشست سازمان ملل متحد در رم با هدف ایجاد هماهنگی بین سیستمهای غذایی برای یک واکنش هماهنگ بینالمللی، از نخستین گامها برای جلوگیری از افزایش گرسنگی جهانی پیشبینی شده و تحقق اهداف توسعه پایدار برای پایان دادن به گرسنگی، دستیابی به امنیت غذایی و ترویج کشاورزی پایدار است. با همبستگی میتوان جهانی امنتر، انعطافپذیرتر و فراگیرتر ساخت و بلای قحطی و گرسنگی را یک بار برای همیشه در جهان از بین برد؛ اما برای رسیدن به این هدف باید هر چه سریعتر اقدام کرد.
در سال ۲۰۲۱ سطح گرسنگی در تمام دنیا به طور نگرانکنندهای افزایش یافت، بهطوری که بالاترین نرخ گرسنگی ثبت شده در سازمان ملل متعلق به این سال است. طبق گزارش سازمان غذا از وضعیت بحران جهانی غذا نزدیک به ۱۹۳ میلیون نفر در ۵۳ کشور/منطقه دچار ناامنی غذایی شدید بودند و نیاز به کمک فوری داشتند. بر اساس یافتههای این گزارش در سال ۲۰۲۲ تعداد افراد در وضعیت گرسنگی در سال ۲۰۲۱ به بالاترین سطح خود رسیده و نزدیک به ۴۰ میلیون نفر در مقایسه با سال ۲۰۲۰ به این تعداد افزوده شده است.
جابهجاییهای داخلی
در سال ۲۰۲۱، از ۵۱ میلیون آواره داخلی در سراسر جهان، نزدیک به ۴۵ میلیون نفر در ۲۴ کشور یا مناطقی سکونت داشتند که دچار بحران غذایی بودهاند و از این بین بیشترین آمار مربوط به بیجاشدگان کشور سوریه بوده است.از ده کشور دچار بحران شدید غذایی (بر اساس تعداد افراد در بحران) هشت کشور که حدود ۶۶ درصد از کل تعداد آوارگان داخلی در جهان را شامل میشوند در کشورهای سوریه، افغانستان، جمهوری دموکراتیک کنگو، یمن، اتیوپی، نیجریه، سودان و سودان جنوبی بودهاند.
اکثر آوارگان داخلی در مناطق بحران غذایی به دلیل درگیری از خانههای خود رانده شدهاند. این افراد چندین بار و از روی اجبار بهدلایلی همچون درگیری و یا نا آرامی آوارگی را تجربه کردهاند و حتی سالها پس از فروکش کردن این درگیریها نتوانستند به سکونتگاه اصلی خود بازگردند.جمعیت آوارگان داخلی بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ افزایش یافته و بیشترین افزایش این جمعیت در افغانستان، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، موزامبیک، میانمار، سودان جنوبی و منطقه ساحل بوده است.
پناهندگان و پناهجویان
کد مطلب: 343828