گروه بین الملل: کشورهای اروپایی، بهویژه در جنوب این قاره همزمان با آغاز فصل سفرهای تابستانی، نیروهای امدادی و آتشنشانان را برای مقابله با موج «کمسابقه» گرما و حریق جنگلها بسیج کردند.
امسال، مانند بسیاری از سالهای یک دهه اخیر، امواج طولانیتر و زودهنگامتر گرما، کشورهایی نظیر اسپانیا، فرانسه، یونان و پرتغال را در مینوردد.
مناطق وسیعی در شمال اسپانیا که عمدتا از گزند حریقهای تابستانی در امان بودند، امسال و در گرمای ۴۰ درجهای، شاهد بروز آتشسوزیهای گسترده هستند. دولت از هلیکوپترهای آبپاش برای اطفای حریق استفاده میکند. میگل آنگل تامایو، یکی از ساکنان این منطقه میگوید: «تغییرات اقلیمی دامن همه را میگیرد.» نتایج یک پژوهش علمی که در ماه ژوئن منتشر شد فرض این شهروند اسپانیایی را تایید میکند: «احتمال رویارویی با امواج طولانیتر و شدیدتر گرما در سایه تغییرات اقلیمی بسیار زیاد است.»
در آخر هفته گذشته، تنها در اسپانیا و پرتغال، هزار مورد مرگ و میر ناشی از دمای بالای هوا ثبت شده است. در حالی که استفاده از وسایل خنککننده و بهویژه کولر، تا همین اواخر در زندگی بسیاری از مردم اروپا جایی نداشت، بسیاری به فکر خرید کولرهای گازی افتاده اند. دمای هوا در برخی مناطق اسپانیا به بیش از ۴۵ درجه سانتیگراد میرسد.
در جنوب غرب فرانسه و در نزدیکی مرزهای اسپانیا هم وضعیت مشابه است: ۱۱ هزار هکتار جنگل در منطقه ژیروند طعمه حریق شده و ۱۴ هزار نفر مجبور به ترک خانههایشان شدند. دولت در بسیاری از مناطق برای رویارویی با موج گرما وضعیت اضطراری اعلام کرده و از شهروندان و گردشگران میخواهد بهشدت مراقب خود باشند. انتظار میرود در این هفته بسیاری از نواحی نوار جنوبی فرانسه از غرب تا شرق، دمای بالای ۴۰ درجه را از سر بگذرانند. علاوه بر جنوب غرب، جنوب شرق فرانسه هم شاهد بروز حریق گسترده در نواحی جنگلی بود. این آتشسوزیها، با اعزام ماشینهای امداد و آتشنشانی، موج گستردهای از راهبندانهای طولانی برای مسافران به وجود آورد.
در آن سوی مرز فرانسه و در ایتالیا، آتشسوزی جنگلها در حالی هفته گذشته بسیاری از مناطق غربی این کشور را در بر گرفت که دولت نسبت به موج پایدار گرمای بالای ۴۰ درجه هشدار میدهد. همین وضعیت در منتهی الیه جنوب غرب قاره اروپا، یعنی در کشور پرتغال هم دیده میشود. این کشور که از سه جهت از سوی اقیانوس اطلس احاطه شده، امسال با عبور از گرمای ۴۰ درجه، رکورد پیشین دمای خود در سال ۲۰۱۹ را شکست. گرمای شدید و خشکسالی باعث بروز حریق در بیش از هزار هکتار از اراضی جنگلی پرتغال شده است.