بورل: فرصت برای مصالحههای بیشتر در برجام تمام شده است
دستیابی به بهترین توافق روی میز برای احیای برجام
5 مرداد 1401 ساعت 8:45
گروه بین الملل: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقالهای در روزنامه فایننشالتایمز چاپ لندن نوشته است که پس از ۱۵ ماه مذاکرات فشرده در وین با اعضای توافق هسته ای برجام و ایالات متحده «فرصت برای مصالحه های بیشتر بر سر مسائل مهم، به پایان رسیده است.»
جوزپ بورل در این مقاله نوشت: من اکنون متنی را روی میز گذاشته ام که با جزئیات دقیق به لغو تحریم ها و همچنین گام های هسته ای مورد نیاز برای احیای برجام می پردازد. این متن بهترین معامله ممکن است که من به عنوان تسهیل کننده مذاکرات، آن را امکان پذیر می دانم. این یک توافق کامل نیست، اما به همه عناصر اساسی میپردازد و شامل مصالحه بر سر مواردی است که همه طرفها به سختی آن را به دست آوردهاند.اکنون باید تصمیم هایی گرفته شود تا از این فرصت منحصر به فرد برای رسیدن به موفقیت استفاده شود.من هیچ جایگزین جامع یا مؤثر دیگری را در دسترس نمی بینم.»
بورل نوشته است: «هر روز بدون توافق در وین، منافع اقتصادی ملموس برای مردم ایران را که از طریق رفع قابل توجه تحریمهای آمریکا قابل دسترسی است و همچنین مزایای عدم اشاعه برای جهان را به تعویق میاندازد. انعقاد توافق در حال حاضر سود اقتصادی و مالی قابل توجهی را به همراه خواهد داشت و همچنین امنیت منطقه ای و جهانی را تقویت می کند. رد کردن آن موجب ضرر هر دو طرف میشود.»
بورل در این مقاله هشدار داده است که «اگر توافق رد شود ما در معرض خطر یک بحران هسته ای خطرناک هستیم که در مقابل آن چشم انداز افزایش انزوای ایران و مردم آن قرار دارد. این مسئولیت مشترک ما است که توافق را نهایی کنیم.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این مقاله نوشته است که اتحادیه اروپا نگرانیهایی دارد که فراتر از موضوع هستهای ایران است و از جمله مسائل مرتبط با حقوق بشر و فعالیتهای منطقهای ایران را مثال زده اما گفته این موارد به متن برجام ارتباطی ندارد و اروپا «به طور مستمر با ایران» آنها را مورد بحث قرار می دهد.
مذاکرات احیای برجام فروردین ۱۴۰۰ آغاز شد و تا اسفند ماه آن سال ادامه داشت اما از زمان تاکنون متوقف شده است.ایران و آمریکا هریک دیگری را مسئول ادامه این وضعیت معرفی می کنند و ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران گفته که احیای برجام به «اراده» آمریکا بستگی دارد
این مقاله یک روز پس از آن منتشر شد که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با شبکه خبری سیانان گفت که «ما دقیقا نمیدانیم چه اتفاقی در برنامه اتمی ایران در حال رخ دادن است.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کاهش دسترسی بازرسان آژانس و قطع دوربینهای نظارتی در ایران اشاره کرده است. مدیرکل آژانس گفته شواهدی در دست نیست که ثابت کند ایران در حال تولید سلاح اتمی است اما رویکرد و تلاش ایران میتواند علامتی از این موضوع باشد. وی به غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد اشاره کرد که فاصله کمی با غنیسازی ۹۰ درصدی دارد که برای ساخت سلاح اتمی نیاز است.
گروسی در سخنانی نه چندان صریح به سوال خبرنگار سی ان ان درباره اینکه ایران تا چه حد بالقوه به ساخت بمب هستهای نزدیک است اینگونه پاسخ داد: «ما اطلاعاتی نداریم مبنی بر اینکه ایران در حال ساخت بمب هستهای است. دراین باره سردرگمی زیادی وجود دارد. همزمان اقداماتی که آنها [ایرانیها] در حال انجام هستند خیلی خوشایند نیست. این خلوص بسیار بالایی (از اورانیوم) است، بسیار نزدیک به خلوص بمب که ۹۰ درصد است... بنابراین وقتی اینها را در کنار این حقیقت قرار میدهیم که آنها [ایرانیها] دسترسی بازرسان ما یعنی به عبارتی، نظارت آژانس (بینالمللی انرژی اتمی) را بر این فعالیتها را محدود کردهاند؛ [و] بله همانطور که بدرستی اشاره کردید آنها تعدادی از دوربینهای [نظارتی] را که ما در تاسیسات مختلف نصب کرده بودیم قطع کردهاند، که همه این نکات البته وضعیتی را ایجاد میکند که البته چیز خوبی نیست.»
کد مطلب: 349392