دشمنی با عید «نوروز» توسط امارت اسلامی
سالگرد مرگ ملاعمر و ملااختر در تقویم رژیم طالبان!
10 مرداد 1401 ساعت 20:04
گروه بینالملل: گروه تروریستی طالبان در آغاز سال ۱۴۰۱، کلمه «نوروز» را از تقویم افغانستان حذف و عبارت «تعطیلی سال نو شمسی» را جایگزین آن کردند.
به نوشته ایندیپندنت، آنان روز دهقان را هم که دوم فروردین و تعطیل بود، به روز پنجم فروردین تغییر دادند. این مسئله در آن روزها سروصدای زیادی به پا کرد اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، گفت که اگرچه آنان نوروز را از تقویم رسمی افغانستان حذف کردهاند، به کسانی که نوروز را جشن میگیرند، کاری ندارند. البته این ادعای مجاهد هم دروغی بیش نبود؛ زیرا طالبان در طول جشنهای نوروزی که تا ۱۳ فروردین ادامه داشت، تا جایی که توانستند مردم را در پارکها، تفریحگاهها و خارج از شهرها آزار و اذیت کردند. پیش از آن، طالبان هشتم مارس، روز جهانی همبستگی زنان، را هم از تقویم حذف کرده بودند و این روز در هفدهم اسفند ۱۴۰۰ در افغانستان گرامی داشته نشد. حالا رسانههای داخلی و خارجی گزارش میدهند که طالبان دهم محرم، عاشورا، را هم که در تقویم افغانستان تعطیل رسمی بود، حذف کردهاند.
سخنگویان امارت اسلامی طالبان تاکنون درباره حذف عاشورا از تقویم افغانستان حرفی نزدهاند اما رسانهها گفتهاند به مدارکی دست یافتهاند که نشان میدهد تعطیلی روز عاشورا از تقویم افغانستان حذف شده است. طالبان چندین رخداد تاریخی را از تقویم افغانستان حذف و به جای آنها رخدادهایی تازه مانند انتصاب ملا هبتالله، روز شکست آمریکا از طالبان، سالگرد مرگ ملا عمر و ملا اختر محمد منصور، رهبران کشتهشده طالبان، را جایگزین کردهاند. رخدادهایی که از تقویم افغانستان حذف شدهاند عبارتند از نوروز، عاشورا، روز جهانی همبستگی زنان، روز جهانی محو خشونت علیه زنان و تعداد دیگری از رخدادهای داخلی و جهانی که گفته میشود تعدادشان به ۱۵ مورد میرسد.
حذف برخی از رخدادهای مذهبی و تاریخی پیش از این نیز در میان رهبری طالبان مطرح شده بود. در اواسط فوریه همین سال و در حالی که همه برای جشن سال نو آماده میشدند، رسانهها از ایجاد کمیسیونی برای تنظیم تقویم جدید افغانستان خبر دادند. این کمیسیون که تصمیمهای آن بعدا رسانهای شد، پیشنهاد کرد که نوروز از تقویم حذف و سالروز مرگ ملا عمر در ۴ اردیبهشت در تقویم درج شود. همچنین در این کمیسیون پیشنهاد شد ۲۴ مرداد (۱۵ اوت) روز پیروزی مجاهدین و مردم افغانستان، اخراج ناتو و ایجاد دولت اسلامی نامگذاری و به عنوان تعطیل رسمی به تقویم اضافه شود. در این کمیسیون با حذف روز شهادت احمد شاه مسعود که در تقویم افغانستان تعطیل رسمی است، مخالفت شد؛ زیرا آن را عامل ایجاد حساسیتهای اجتماعی و بیاعتمادی ملی ارزیابی کردند.
پیشنهادهای این کمیسیون به کابینه طالبان ارائه شد اما از آنجا که رژیم طالبان هنوز هیچ تقویم رسمی منتشر نکرده است، مشخص نیست که آیا این پیشنهادها پذیرفته شدهاند یا خیر. برخورد طالبان با مناسبتهای مذهبی و تاریخی مانند نوروز و عاشورا ناشی از نحوه قرائت این گروه از دین اسلام است. بیشتر طالبان پیرو آیینهای مکتب دیوبندیاند که در جنوب آسیا پیروان زیادی دارد. هرچند مکتب دیوبندی به دلیل خاستگاه خود، با سلفیگری بهخصوص سلفیگری وهابی تفاوت دارد، هر دو در کل، زیرمجموعه سلفیگری شناخته میشوند و به همین دلیل هم دیدگاههای طالبان به اندازه القاعده، داعش و دیگر سازمانهای جهادی تند، افراطی و واپسگرایانه است.
یکی از شاخصههای فکری طالبان که مشابه داعش و القاعده است، شیعهستیزی آنان است. تا به حال از برخوردهای تند و خشن طالبان با پیروان تشیع در افغانستان شواهد زیادی برملا شده است. حتی اظهارات یکی از فرماندهان طالبان در رسانههای اجتماعی هم وجود دارد که شیعهها را به صراحت نامسلمان و واجبالقتل میخواند. به همین دلیل هم پس از سلطه طالبان، اجرای مراسم مذهبی در دهه اول محرم در افغانستان تحتالشعاع قرار گرفت. طالبان زمانی که در مرداد ۱۴۰۰ شهرهای افغانستان را یکی پس از دیگر تصرف میکردند، در نخستین واکنشها، پرچمهای عزاداری محرم را از خیابانها برمیچیدند؛ زیرا اوایل مرداد ۱۴۰۰ با دهه اول محرم همزمان بود. ویدیوهایی در رسانههای اجتماعی وجود دارد که نشان میدهد طالبان در حال برچیدن پرچمهای عزاداری حسینی از غرب کابلاند؛ جایی که بیشتر اهل تشیع آنجا زندگی میکنند.
برخورد طالبان با عاشورا و برگزارکنندگان آیینهای محرم تندتر از هواداران نوروز است. زیرا اگرچه طالبان نوروز را متعلق به دین زرتشتی میدانند، خیالشان راحت است که در افغانستان هیچ فرد زرتشتی وجود ندارد. در حالی که پیروان تشیع که طالبان به اندازه دین زرتشتی با آن مخالفاند، در افغانستان بسیارند. در حال حاضر در استانها و مناطق شیعهنشین افغانستان مراسم عاشورا به صورت عادی در حال برگزاری است. هرچند این مراسم زیر سایه وحشت و نگرانی از واکنشهای تند یا حتی حملات تروریستی- ظاهرا گروه داعش-، در مقیاسی محدودتر برگزار میشوند. با این حال طالبان هنوز با برگزاری مراسم عاشورا در افغانستان آشکارا برخورد نکردهاند.
کد مطلب: 350443