حرکت خاکستری دلالان در بازار گوشت
اقتصاد 24 , 25 مرداد 1401 ساعت 13:31
گروه اقتصادی: حدود ۴۰ روز پیش بود که دامداران به دلیل وضعیت بحرانی دامهای سبک خود و نبود بازار برای آنها روبروی وزارت جهاد کشاورزی جمع شدند.تنها چند روز بعد صادرات دام سبک آزاد، ولی تاکنون بعد از گذشت ۴۰ روز هنوز اجرایی نشده است.
دامداران از مشکلات خود برای حفظ دامهای روی دست مانده میگویند. این دامها به دلیل اینکه دامهای به اصطلاح «نیم گوشت شده» هستند توسط وزارت جهاد کشاورزی خرید تضمینی نمیشوند و دامداران خواهان آنند که هرچه زودتر این دامها را صادر و برای حفظ دامهای دیگر خود تلاش کنند. این در حالی است که هنوز صادرات دام به دلیل بوروکراسیهای اداری و اصلاح شیوه نامه آغاز نشده است.
صادرات دام زنده به کجا رسید؟
منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور میگوید: با وجود اینکه ۴۰ روز از آزاد شدن صادرات دام سبک میگذرد، اما نمیدانیم چرا شیوه نامه صادرات دام ابلاغ نشده است.وی ادامه داد: یکی از مواردی که باید در این شیوه نامه در نظر گرفته شود این است که زمان قرنطینه دام تا صدور گواهی بهداشتی لاتین در سامانه قرنطینه باید ۴۸ ساعت و نه بیشتر باشد، زیرا غیر از این امکان پذیر نخواهد بود.
خرید روزانه آب با تانکر برای جلوگیری از تلف شدن دامها
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام میگوید: نکته دوم مقاصد صادراتی است. صادرات میبایست با کشورهایی که با کشور ما مرز زمینی یا دریایی دارند همچون عراق، کویت، امارات و عمان انجام شود.پوریان با بیان اینکه دامداران دامهای خود را به خاطر شرایط سختی که پیش آمده پلاک کوبی کرده اند، گفت: پلاک کوبی دامها به این معناست که دام از نظر شناسنامه و سلامت مورد تایید است؛ بنابراین قرنطینه و زمان قرنطینه برای دامهایی است که نه هویت گذاری شده اند و نه پلاک کوبی شده اند. اگر قرار است شیوه نامهای برای صادرات تدوین شود باید با توجه به این مسائل انجام شود.
پای دلالان در میان است
رئیس شورای تامین دام کشور میگوید: از طرفی با تعیین مسیر صادراتی که همان استفاده از کارت بازرگانی و ورود به سامانه اعتبارسنجی است دامدار میتواند دام خود را سریع عرضه کند و خرید انجام شود و نقدینگی وارد دامداری شود. طبق معادله اقتصادی دام، با صادرات یک راس دام امکان برای نگهداری ۱۵ راس ایجاد میشود.
پوریان با اظهار نگرانی از گرمتر شدن هوا در هفته آینده و وضعیت بحرانی دامهای ضعیف شده گفت: مشکل مازاد دام و گوشت قرمز در بازار نیز احساس میشود و فعالان بازار از عرضه بیش از مصرف خبر میدهند، گرانی گوشت تنها به دلیل عدم نظارت و کنترل حلقههای میانی در حال رخ دادن است و ارتباطی به بخش تولید ندارد و تاوان آن را بخش تولید با محدودسازی بازار نباید بدهد. همچنین اصلا نباید فک کنیم با آغاز صادرات به یکبار بازار خالی خواهد شد چراکه صادرات نیز سقف و قاعده دارد.
دامهای گرسنه، دامداران ورشکسته
رئیس شورای تامین دام کشورگفت: جمعیت زیادی از دامهایی که در استانهای خوزستان، فارس، کرمانشاه، ایلام و... هستند نیم گوشت یعنی ضعیف شده اند، چون گرما، کم آبی و تامین علوفه برای این دامها سخت و هزینه بر شده است. دامدار سعی میکند فقط دام را نگه دارد بدون اینکه به چاق کردنش فکر کند.پوریان ادامه داد: در حال حاضر مرتعی وجود ندارد که دام در آن بچرد؛ بنابراین دامداران مجبورند علوفه بخرند. خواسته فعالان این بخش این است که صادرات اجرایی شود و اگر قرار است با این همه تاخیر شیوه نامهای ابلاغ شود که شرایط آن سخت باشد چه بهتر که اجرا نشود. مهم این است که این شیوه نامه بدون بروکراسی و محدودیت و بدون این عوامل اجرایی شود که ما بتوانیم در این ماه صادراتی انجام دهیم.
کد مطلب: 352667