گروه علمی: متخصصان از فواید مصرف قهوه زیاد گفتهاند اما از میزان مجاز مصرف و مضرات آن هم خبر دارید؟ خانمها و نوجوانان به خصوص، باید مراقب میزان مصرف روزانه قهوه خود باشند تا دچار این مشکلات نشوند.قهوه یکی از نوشیدنیهای محبوبی است که با عطر دلپذیر و کافئینش، حس نشاط و سرزندگی را در انسان تقویت میکند؛ با این حال، حرف و حدیثهای زیادی درباره کافئین موجود در این نوشیدنی قدیمی وجود دارد؛
برخی کارشناسان تغذیه معتقدند که قهوههای امریکانو و لاته، کافئینی برابر با یک شات اسپرسو دارند، زیرا از یک میزان مشخص قهوه اسپرسو تهیه میشوند؛ یک فنجان اسپرسو، معادل حجمی ۶۰ سیسی، ۷۵ میلیگرم کافئین دارد و یک فنجان قهوه ترک، به همان حجم، حدود دوبرابر کافئین، ۱۲۰ میلیگرم، دارد. ۱۰۰ سیسی قهوه فرانسه اما بیشترین میزان یعنی ۲۰۰ میلیگرم کافئین دارد و دو قاشق قهوه فوری، کمترین میزان یعنی ۶۰ میلیگرم کافئین به بدن وارد میکند.
گذشته از فواید شناخته شده مصرف قهوه، تحمل بدن افراد مختلف نسبت به میزان کافئین روزانه دریافتی متفاوت است. به طور کلی و بر اساس نظر دکتر لادن گیاهی، متخصص تغذیه، بزرگسالان مجازند ۴۰۰ میلیگرم در روز کافئین دریافت کنند؛ در مورد نوجوانها و افراد زیر ۱۲ سال، بهتر است میزان کافئین روزانه ۲.۵ میلیگرم به ازای هر کیلو وزن باشد. یعنی یک نوجوان ۳۵ کیلوگرمی مجاز است که حدود ۷۰ میلیگرم یعنی حدود یک فنجان قهوه مصرف کند.
مصرف بیش از حد قهوه و افزایش کافئین در بدن میتواند ما را عصبانی کند و افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، اضطراب و مشکلات خواب را در پی داشته باشد. در مورد زنان بهخصوص، مصرف قهوه ملاحظات بیشتری هم دارد؛ طبق دستورالعملهای سازمان غذا و داروی آمریکا، نوشیدن سه تا پنج فنجان قهوه در روز با حداکثر مصرف ۴۰۰ میلیگرم کافئین برای اکثر زنان بیخطر است. اما...
اما اگر باردار یا شیرده هستید، قوانین متفاوت است و حتما باید با پزشک متخصص زنان و زایمان خود مشورت کنید. اگر قهوه باعث عصبانیت شما میشود، مراقب باشید که در مصرف آن زیادهروی نکنید و با نوشیدن یک فنجان قهوه در روز یا حتی استفاده از قهوههای بدون کافئین، دی کف، تمایل خود را برطرف کنید.جالب اینکه شما میتوانید با افزودن برخی ادویهها، میزان سالم بودن نوشیدنی خود را افزایش دهید. مثلا به جای مصرف خامه و شکر، سعی کنید با افزودن شیر به قهوه خود اضافه کنید تا طعم آن را ملایم کنید. اضصافه کردن حدود یک چهارم قاشق چایخوری از عصاره وانیل، هل، دارچین و حتی پودر کاکائو هم طعم و خاصیت قهوه شما را افزایش خواهد داد.