گروه اقتصادی: موضوع تأمین مسکن برای اقشار مختلف جامعه، به ویژه جوانان از دیرباز به عنوان یکی از شعارهای دولتها، آن هم پیش از شروع کار در نهاد ریاستجمهوری مطرح بوده است. حتی سید ابراهیم رئیسی نیز پیش از اخذ رأی اعتماد از مردم در خرداد سال گذشته، با اطمینان اعلام کرد که جوانان برای امر ازدواج نگرانی خاصی بابت تأمین مسکن نداشته باشند.
وضعیت نابسامان بازار مسکن و نرخ اجارهبها در تمام کشور عاملی شده تا بسیاری از مردم دیگر توان تأمین یک سرپناه اجارهای را نیز نداشته باشند. موضوعی که در دیدار اخیر اعضای دولت سیزدهم با حضرت آیتالله خامنهای نیز مورد توجه ایشان قرار گرفت. معظمله در همین رابطه در برشمردن اولویتهای اقتصادی، مسئله مسکن را مورد توجه قرار دادند و فرمودند: در قضیه مسکن عقبماندگی زیادی وجود دارد که موجب افزایش سرسامآور قیمت و اجارهبها و رنج و زحمت مردم شده است.در همین رابطه یک اقتصادددان با انتقاد شدید از دولت سیزدهم میگوید؛ دولت آقای رئیسی نه تنها در حوزه مسکن، بلکه در سایر بخشهای اقتصادی نیز استراتژی مشخصی ارائه نداده و بدون برنامه پیش میرود. سؤال اینجاست که رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی اگر مدعی ساخت و تأمین زمین برای مسکن است، آیا میتواند آدرس اقدامات انجام شده را به مردم و کارشناسان نیز اطلاع دهد؟
دولت رئیسی کار خاصی در حوزه مسکن انجام نداده است!
مهدی پازوکی اقتصاددان در خصوص سیاستهای دولت سیزدهم در حوزه مسکن اظهار کرد: دولت سیزدهم در زمینه مسکن کار خاصی انجام نداده است و اگر دولتمردان مدعی اقداماتی در این زمینه هستند، بهتر است درباره آن اطلاعرسانی کنند.
تنها در یکسال قیمت مسکن ۴۵ درصد افزایش پیدا کرد
وی گفت: بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده از سوی مرکز آمار، قیمت مسکن تنها در یکسال گذشته ۴۵ درصد افزایش پیدا کرده و مسکن را تبدیل به یک رویا برای بسیاری از اقشار جامعه کرده است.این اقتصاددان با یادآوری وظایف دولت در حوزه مسکن، عنوان داشت: دولت موظف است در جهت بهبود وضعیت مسکن در کشور، اقدام به سیاستگذاریهای صحیح کند. برای مثال، دولت میتواند با اعطای یارانه به واحدهای زیر ۷۰ متر، سازندگان و فعالان این بازار را تشویق به ساخت مسکن برای مردم کند. هرچند که تا کنون دولت سیزدهم استراتژی اقتصادی خود را اعلام نکرده و برنامه مشخصی نیز در بخش اقتصاد ارائه نداده است.
وی گفت: نیروی کار ارزان و امکانات فراوان داخلی عاملی است که دولت را برای ساخت مسکن یاری دهد. حتی برنامه پایش سرزمینی به جهت محلهای مناسب برای ساخت مسکن در کشور نیز در سازمان برنامه و بودجه موجود است و دولت به راحتی میتواند با یک استراتژی هدفمند، بخش مسکن را به نفع مردم رونق بدهد.
پازوکی یادآور شد: تیم اقتصادی فعلی در حال ادامه دادن برنامه ششم توسعه است که از سوی دولت حسن روحانی تدوین شده بود و برای یکسال نیز تمدید شد. به احتمال فراوان زمانی که دولت بودجه سال آینده را به مجلس ارائه کند، آن لایحه نیز بر اساس برنامه ششم نگارش شده باشد.
وی تصریح کرد: مردم، کارشناسان و جامعه نخبگانی باید از دولت مطالبه کنند تا استراتژی اقتصادی خود را به صورت شفاف اعلام کند. امروز دولت این فرصت را دارد تا بر اساس ظرفیت و محصولات داخلی، و بر اساس یک سیاستگذاری صحیح بخش زیادی از مشکل مسکن را حل و در کنار آن دست به اشتغالزایی نیز بزند.
پایتختنشینان در حال حاشیه نشین شدن هستند
این اقتصاددان با اشاره به تبعات افزایش قیمت مسکن، بیان داشت: گرانی بازار مسکن کار را به جایی رسانده که بخشی از مردم پایتخت برای پیدا کردن یک سرپناه ارزانتر به سمت مناطق حاشیهای و شهرهای کوچک اطراف تهران حرکت کنند.پازوکی در مواجهه با این پرسش که چرا وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم همچنان موضوع ساخت یک میلیون مسکن در هر سال را مطرح میکند، گفت: شخص وزیر باید به صورت شفاف اعلام کند که آمارهای او مبتنی بر چه شواهدی است. آقای قاسمی به صورت مشخص و با ذکر آدرس اعلام کنند تا به امروز که یک از عمر دولت گذشته است، چند مسکن و در کدام نقاط کشور ساختهاند.
رستم قاسمی دانش لازم در حوزه مسکن را ندارد
این استاد دانشگاه تأکید کرد: آقای رستم قاسمی دانش لازم در حوزه مسکن را ندارد و حتی در زمان رأی اعتماد به کابینه سیزدهم، همچنان از وزارت نفت سخن میگفت. بدون شک افراد متخصص و بهتری در حوزه راه و شهرسازی در این کشور وجود دارند که میتوانند در جایگاهی که رستم قاسمی قرار دارد، خدمت کنند
وی اضافه کرد: این سخنان نیز شبیه اعلام آمار تورم توسط دولت است. آقای رئیسی اعلام میکنند که نرخ تورم به ۴۰ درصد رسیده است، اما مرکز آمار به صورت رسمی این آمار را ۵۴ درصد اعلام میکند.
این استاد دانشگاه خطاب به دولتمردان اظهار داشت: دولتیها باید بدانند که دروغ «گناه» کبیره است. قطعا مردم با مقایسه قیمت مایتحاج خوراکی خود نسبت به سال گذشته متوجه میشوند که برخی اقلام چندین برابر شده و نرخ تورم اعلامی از سوی دولت دروغ است.پازوکی در ادامه گفتوگوی خود با دیدهبان ایران با ارائه یک پیشنهاد، عنوان داشت: دولت آقای رئیسی میتواند با تأیید سران قوا از نزدیک به ۷ میلیون ایرانی خارج از کشور برای سرمایهگذاری در وطن خود دعوت کند. آمارها نشان میدهد که سرمایه ایرانیان خارج از کشور نزدیک به ۲ تریلیون دلار است و ورود ۱۰ درصد از این سرمایه به داخل، منجر به تحرک در بخشهای اقتصادی و همچنین کاهش نرخ ارز در بازار خواهد شد.
آمار عجیب درباره ساکنان خانههای سازمانی دولتی!
وی در مواجهه با این پرسش که مگر قرار نبود دولت برای تأمین مسکن مردم از زمینهای خود، نهادها و سازمانها استفاده کند، بیان داشت: بسیاری از زمینهای دولتی امروز در اختیار رانت خواران است. بسیاری از بخشهای دولت از جمله نهاد ریاستجمهوری، سازمان برنامه و بودجه و...، برای خود خانه سازمانی دارند. اگر دولت واقعا به دنبال تأمین مسکن برای مردم است، داراییهای بیشمار خود را به فروش برساند. متاسفانه بخشی از خانههای سازمانی دولت در اختیار کسانی است که ملک شخصی خود را اجاره دادهاند و در این خانهها مستقر شدهاند و حتی برخی از آنها پرسنل دولت نیز نیستند.این اقتصاددان با ارائه آماری تأملبرانگیز، گفت: دولت ایران پس از دولت نروژ، دومین دولت ثروتمند جهان به لحاظ دارایی است. به همین دلیل به راحتی دولت سیزدهم میتواند با واگذاری بخشی از داراییهای خود، مشکل بسیاری از مردم در حوزههای مختلف؛ از جمله مسکن را برطرف کند.
احمدینژادیها دوباره دولتمرد شدهاند!
پازوکی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با انتقاد شدید از حضور احمدینژادی در دولت سیزدهم، بیان داشت: به جز شخص محمود احمدینژاد، اسفندیار رحیم مشایی، حمید بقایی و محمدرضا رحیمی؛ تمامی اعضای دولت نهم و دهم به نوعی در دولت فعلی حاضر هستند. متاسفانه همان کسانی که ایران را به ۲۵ سال قبل بردند، دوباره در این دولت پست و مقام گرفتهاند.این استاد دانشگاه بیان داشت: آقای رئیسی باید بداند که اقتصاد با دستور و فرمایش درست نمیشود و نیازمند برخورد کارشناسی و علمی است. واقعیت امر این است که اگر آقای رئیسی از ظرفیت افراد نخبه و مستقل برای بهبود اقتصاد کشور استفاده نکند، در بهترین شرایط میتواند تنها وضعیت موجود را حفظ کند.
دانشآموختگان دانشگاه امام صادق تجربه کاری ندارند
وی گفت: تمام دولت در اختیار دانشآموختگان دانشگاه امام صادق علیه السلام قرار گرفته است که هیچ تجربه کاری در کارنامه خود ندارند. بررسیها نشان میدهد که مدیران دولتی و اقتصادی اوایل انقلاب به لحاظ کارایی و اشراف به کار خود، به مراتب وضعیت بهتری نسبت به مدیران فعلی حاضر در دولت سیزدهم داشتند.
پازوکی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با دیدهبان ایران گفت: مدیریت اقتصادی و سیاستگذاری اقتصادی مبتنی بر کار کارشناسی است. نزدیک به دو دهه است موجب تورم در ایران دو رقمی شده و اگر این اتفاق در برخی کشورهای جهان ادامه پیدا کند، منجر به تغییر دولتها و حتی حکومتها میشود.
انقلاب کردیم تا عدالت برقرار شود
این اقتصاددان تصریح کرد: انقلاب اسلامی برای این به وجود آمد تا عدالت حاکم و تبعیض و فشار از بین برود تا در نهایت ایران به عنوان یک کشور شاخص در منطقه و حتی جهان مطرح شود.وی خطاب به علمای اسلام حاضر در کشور گفت: بنده بخشی از مشکلات امروز کشور را متوجه حوزههای علمیه میدانم. حوزههای علمیه باید تنها بر وظیفه اصلی خود که ارشاد دینی، امر به معروف و نهی از منکر و همچنین تربیت طلاب است، تمرکز کند. زمانی که روحانیون پا به مدیریت کشور میگذارند، جز عقبگرد و همچنین بدبین کردن مردم به ارزشهای دینی؛ نتیجهای را رقم نمیزنند!
آیتالله سیستانی حضور روحانیون در کارهای اجرایی را "حرام" میداند
پازوکی اضافه کرد: برای مثال آیتالله سیستانی در عراق با صدور حکمی، تنها حضور روحانیون را در پارلمان جایز دانسته دخالت ایشان در سایر سطوح مدیریتی را حرام دانستهاند. زیرا اگر یک روحانی قرار است مدیریت یک مجموعه را بر عهده بگیرد، باید پیش از قبول مسؤولیت، علم آن حوزه را فرا بگیرد.