گروه اقتصادی: عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: راهکار مهار نرخ اجارهبها، اقدام کوتاهمدت نیست و با اجرای همزمان چهار قانون میتوان این بازار را کنترل کرد.اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس درخصوص راهکار مهار نرخ اجاره بها به جز مداخلات کوتاه مدت گفت: اقدام کوتاه مدت در این حوزه جواب نمیدهد. چهار قانون هست که اگر این چهار قانون با هم اجرا شوند و دست به دست هم دهند، میتوان این بازار را کنترل کرد؛ اول، عرضه مسکن تحت قانون جهش تولید چهار میلیون مسکن، دوم، مالیات بر خانههای خالی که حدود هفتصد خانه خالی اعلام و برایشان برگه مالیاتی ارسال شده و حدود صد هزار موردشان اعتراض کردهاند، سوم، مالیات بر عایدی سرمایه است که اصلاحاتش انجام شده و در دستور صحن است و چهارم، راه انداختن خانههای اجارهای ضمن آن که شهرداری نیز میتواند در پیشبرد این قضیه کمک بسیاری کند. او ادامه داد: وزارت راه هم به ما اطلاع داده که یک طرح مقدماتی به هیئت وزیران فرستاده است.
شاکری افزود: اگر این چهار مورد با هم درست کار کنند، مسکن از حالت سرمایه خارج میشود و تا مسکن از حالت سرمایه خارج نشود، کاری انجام نخواهد شد. او ادامه داد: از این چهار مورد تنها مورد چهارم یعنی ساخت مسکن اجارهای بلاتکلیف است؛ یعنی این که چه تسهیلاتی میدهند و وام و زمین را چگونه ارائه میدهند.
شاکری گفت: در دنیا، در هر شهری بخشی از خانهها متعلق به شهرداری و بخشی در مالکیت شرکتهای ساخت مسکن است و خیلی موفق هستند به طوری که وقتی کسی به دنبال خانه باشد، ظرف دو، سه ماه خانهای را که میخواهد به دست میآورد. من عقیده دارم اجرای این چهار مورد با هم، تکلیف را روشن میکند. به گفته شاکری، بسته مالیاتی و عرضه مسکن است که میتواند مسکن را کنترل کند.
او درخصوص پیشنهاد برخی از کارشناسان برای تعیین نرخ اجاره بها در مناطق مختلف تهران گفت: گذاشتن سقف و کف برای نرخها را به مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کردیم. این روش یکسری مسئله دارد که تاکنون مانع دستیابی به یک فرمول واحد شده است. هر کالایی قیمتی دارد و قیمت گذاری شده است، اما در مورد مسکن هنوز اندیشکدهها نتوانستهاند به یک تفاهم برسند. البته در نهایت این کار باید انجام شود تا دارایی مردم ضربه نخورد و کسی متضرر نشود. مسکن دارایی مردم است و دارند دارایی مردم را بالا و پایین میکنند.
مشکل اصلی این است. وقتی چیزی مال دولت است و تولید میکند و یارانه میدهد، میتواند دخالت کند و توقع دارد کالایش را قیمتگذاری کند، ولی در مواردی که دولت هیچ دخالتی ندارد و خود افراد ساختهاند و کارهایش را انجام دادهاند، بهتر است دولت داراییاش را کاهش دهد که ما سر این قضیه هنوز نتوانستهایم به توافق برسیم، اما نظر ما این است که به شکلی به این سمت برویم. در برخی کشورها وقتی خانهای ساخته میشود، بعد از دو سال قیمتش پایین میآید و اصلا بالا نمیرود، چون استهلاک میخورد، اما در ایران قیمت خانه بالا میرود و معلوم است یک بیماری اقتصادی وجود دارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: سه مورد از مواردی که گفتم انجام شده و مالیات بر عایدی سرمایه دو سه هفته دیگر به دستور صحن میآید و فقط بحث ساخت خانههای اجارهای میماند که شهرداری، میتواند در این زمینه کمک کند. او تصریح کرد: شهرداری در بافت فرسوده بسیار میتواند کمککننده باشد و در عرضه مسکن خود مالکین میتوانند کمک کنند. آنها کسانی هستند که در بافت فرسوده زمین و مسکن دارند و میتوانیم پول را به مالکین بدهیم تا خودشان بسازند و همه کارها را به عهده بگیرند. عده دیگر کسانی هستند که خودشان زمین دارند و فقط میخواهند بسازند و به نظرم اینها هم جزو مالکین هستند. اگر دولت روشهای گوناگون ساخت را انجام دهد بار سنگینی از روی دوش خود برمیدارد. تجربه هم نشان داده سازندگان ۷۰% از خانههای موفق، خودمالکین بودهاند و از تسهیلات دولت استفاده کردهاند.