گروه بین الملل: سه کشور حوزه بالتیک شامل لتونی، لیتوانی و استونی در پی جنگ مسکو در اوکراین مرزهای خود را به روی اکثر روسها بستهاند.
اکنون، در حالی که روسها پس از فراخوان ولادیمیر پوتین برای اعزام ۳۰۰ هزار سرباز ذخیره به جبههها، میخواهند وطن خود را ترک کنند، کار برای این شهروندان خسته از سیاستهای کرملین دشوار است. در همین حال، سخنگوی کمیسیون اروپا در مورد بقیه اعضای اتحادیه اروپا گفت که تصمیم گیری در مورد اعطای وضعیت پناهندگی به روسها به تک تک کشورها بستگی دارد و «مذاکرات با کشورهای اتحادیه اروپا برای رسیدن به یک موضع مشترک در جریان است.»
کرملین اعلام کرد که گزارشها مبنی بر خروج مردان در سن سربازی از روسیه به دنبال دستور پوتین اغراق آمیز است. اما به صورت جداگانه نگاهی به مواضع این سه کشور و همچنین اتحادیه اروپا در خصوص اعطای پناهندگی و باز کردن مرزها به روی شهروندان روس داشته باشیم.
وزیر کشور استونی، لوری لانمتس، تهاجم روسیه به اوکراین را «مسئولیت جمعی شهروندان روسیه» خواند و استدلال کرد که اجازه دادن به افرادی که از خدمت احتمالی ارتش فرار می کنند، تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو را نقض می کند. لانامتس همچنین افزود: «اخرین اقدام پوتین از جهاتی تحریمهایی را که ما تا به امروز اعمال کردهایم تقویت میکند، زیرا امیدواریم نارضایتی مردم را افزایش دهد.»او گفت: «دیگر فقط سربازان حرفهای، مردم مناطق دورافتاده یا محکومان، به جبهه اعزام نمیشوند، بلکه آرزوی او این است که همه مردم کشور قربانی اهداف پلید او شوند.»اورماس رینسالو، وزیر امور خارجه استونی هم گفت: «امتناع از انجام وظیفه مدنی خود در روسیه یا تمایل به انجام آن، دلیل کافی برای پناهندگی در کشور دیگر نیست.»
ادگارس رینکوویچ، وزیر امور خارجه لتونی در توییتر نوشت که امتناع این کشور از اعطای پناهندگی به روسها با نگرانیهای امنیتی مرتبط است: «به دلایل امنیتی، لتونی برای آن دسته از شهروندان روسی که از بسیج و اعزام به جبهه اجتناب میکنند، ویزاهای بشردوستانه یا انواع دیگر صادر نخواهد کرد.»وزارت کشور لیتوانی میگوید که هر پرونده پناهندگی جداگانه بررسی خواهد شد با این حال «هدف و ظرفیت صدور ویزا به دلایل بشردوستانه را برای همه شهروندان روسی که برای آن درخواست میکنند» ندارد.
آرویداس آنوسوسکاس، وزیر دفاع لیتوانی هم گفته بود که صرف اعزام به ارتش دلیلی کافی برای ما به شمار نمیرود که برای روسهایی که به این تصمیم تن نمیدهند پناهندگی دهیم.
در همین حال پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه در این خصوص میگوید: «ما به عنوان اتحادیه اروپا با شهروندان روسیه که شجاعت خود را نشان داده و با آنچه کرملین در قبال جنگ غیرقانونی در اوکراین انجام میدهد، مخالفت میورزند اعلام همبستگی میکنیم.»
استانو همچنین اقدامات روسیه در محدود کردن آزادی بیان و رسانهها و مخالفت با بیان نظرات مخالف با ادامه جنگ را محکوم کرد و در ادامه افزود: «ما همچنین با آن خانوادههای روسی که برای پسران، برادران یا پدران خود نگران هستند که در یک جنگ بیمعنا و غیرقانونی کشته شوند، همدردی میکنیم. بنابراین ما با این افراد همراه هستیم و این چیزی است که وزرای اتحادیه اروپا نیز دارند و در این موضوع در نظر گرفته شده و میان اعضای این اتحادیه مورد بحث قرار میگیرد.»
او ادامه داد: «نکته اصلی این است که ما از وضعیت آگاه هستیم. از زمان شروع این تهاجم، نیم میلیون روس کشور را ترک کردهاند. باهوش ترین افراد، با استعدادترین افراد در حال ترک هستند و این افراد توانا جای خود را پیدا کردند و در اروپا و سراسر جهان حضور دارند. ما در حال بحث و گفتگو در خصوص راههایی هستیم که بهترین گام ممکن و لازم باشد تا بتوانیم همبسنگی خود را نشان دهیم و در عین حال امنیت کشورهای عضو اتحادیه اروپا را نیز تضمین کنیم.»
یک سازمان غیرانتفاعی به نام OK Russians (بله به روسها) تخمین میزند که از زمان آغاز جنگ در ماه فوریه، بیش از ۳۰۰ هزار نفر روسیه را ترک کردهاند.
بر اساس بررسی های این سازمان، یک سوم از کسانی که از روسیه گریخته اند، به ترکیه، گرجستان و ارمنستان رفتهاند. اکثر آنها جوانان بین ۲۵ تا ۳۴ سال هستند در حالی که تنها ۱۴ درصد از آنها بالای ۴۵ سال سن داشتهاند. این سازمان میگوید حدود ۶۸ درصد از پاسخدهندگان به این پژوهش گفتهاند که برای همیشه یا مدت زمان طولانی کشور خود را ترک کردهاند.
در همین حال، به گفته این سازمان، ۹۰ درصد از کسانی که کشور را ترک کردهاند، درگیر مسائل سیاسی بودهاند و ۵۵ درصد نیز گفتهاند که قبل از خروج، فشار سیاسی را در روسیه احساس کردهاند.