هشدار نسبت به کمبود برخی آنتیبیوتیکها
11 مهر 1401 ساعت 14:11
گروه جامعه: نایب رییس انجمن داروسازان ایران با اشاره به وضعیت کمبودهای دارویی، در عین حال چرایی کمبود برخی آنتیبیوتیکها را تشریح کرد.به گزارش ایسنادکتر سید علی فاطمی، درباره وضعیت بازار دارو بعد از اجرای طرح دارویاری و همچنین وضعیت کمبودهای دارویی، گفت: علیرغم اینکه اعلام شده بود با اجرای طرح دارویاری، کمبودهای دارویی رفع میشود، اما هنوز برخی کمبودهایی در بازار دارو وجود دارد. باید توجه کرد که در طرح دارویاری باید پیشبینیهایی در زمینه قیمتگذاری دارو انجام میشد که انجام نشد و بر همین اساس برخی از تولیدکنندگان به قیمتگذاری که بعد از طرح دارویاری انجام شد، انتقاد دارند؛ به ویژه تولیدکنندگان آنتیبیوتیک.
چرایی کمبود آنتیبیوتیکها
وی افزود: در طرح دارویاری از یک فرمول استفاده کردند و نقش و تاثیر مواد اولیهای که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت میکردند، بر قیمت کل دارو را سنجیدند و با نسبتی همه داروها افزایش قیمت داشتند. زیرا ارز ۴۲۰۰ تومانی به ارز ۲۲ هزار تومانی تبدیل شد (تبدیل ارز دولتی به ارز نیمایی) و این اختلاف قیمت زیاد جایی خودش را نشان میدهد. حال در حوزه آنتیبیوتیکها تفاوتی وجود دارد و آن این است که قیمت مواد اولیه که در سایر داروها ۳۰ درصد است، برای آنتیبیوتیکها ۶۰ تا ۷۰ درصد قیمت نهاییشان، قیمت مواد اولیه است. یعنی با تغییر ارز دولتی به ارز نیمایی، اختلاف عدد زیادی در خرید مواد اولیهشان اتفاق میافتد. از طرفی اقلام بستهبندی آنتیبیوتیکها مانند شیشههایی که برای شربت استفاده میکنند، افزایش قیمت بسیار زیادی پیدا کرده است. در نتیجه افزایش قیمتی که سازمان غذا و دارو برای آنتیبیوتیکها داده، مورد رضایتشان نبوده و باعث شده که تولیدکنندگان، تولیدشان را کاهش دهند.
کاهش تولید آنتیبیوتیکها در آستانه فصل سرد سال
فاطمی ادامه داد: کاهش تولید در حالی که مواد اولیه در کارخانهها وجود دارد، رخ داده است. به هر حال عاقبت قیمت دستوری همین است. اگر در حال حاضر به داروخانهها مراجعه کنید، انواع مکملها را میبینید، انواع داروهای تقویتی و لوازم آرایش به وفور وجود دارد، اما دارویی مانند آنتیبیوتیک که جان مردم به آن بستگی دارد، به دلیل قیمتها، کاهش تولید و در نتیجه کمبود داشته است. باید توجه کرد که علیرغم اجرای طرح دارویاری هنوز قیمت برخی داروها و مشخصا آنتیبیوتیکها واقعی نشده است؛ بویژه آنتیبیوتیکهایی که سوسپانسیون هستند و به صورت شربت عرضه میشوند. آنتیبیوتکیهایی که به صورت قرص و کپسول عرضه میشوند نسبتا وضعیتشان بهتر است، اما آنتیبیوتیکهایی که به صورت شربت هستند و برای کودکان هم مصرف دارند، بیشتر دچار کمبود شدهاند.
نایب رییس انجمن داروسازان ایران تاکید کرد: در حال حاضر که داریم به سمت فصل سرد و شیوع عفونتهای سینوسی، ریوی و ... میرویم، مصرف آنتیبیوتیکها بالا میرود و اگر بخواهیم با همین تولید کم ادامه دهیم، قطعا در زمستان دچار مشکل میشویم. بنابراین باید برای قیمتگذاری آنتیبیوتیکها فکری کنند تا کارخانهها تا قبل از رسیدن به فصل سرما و بیماریهای عفونی تولید را بالا برند.
کد مطلب: 361636