گروه سیاسی: رئیس قوه قضاییه گفت: جوانان و نوجوانان موسوم به دهه هشتادی، امروز بعضاً بیشتر از جوانان و نوجوانان نسل اول انقلاب، معتقد به آرمانها و ارزشها هستند.
غلامحسین محسنی اژهای، امروز سهشنبه (۱۹ مهر) همزمان با هفته وحدت در دیدار با علمای اهل سنت، ضمن تبریک و تهنیت میلاد نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) و امام جعفرصادق (ع) اظهار کرد: در قرآن کریم و کلام پیامبرعظیمالشأن اسلام و فرمایشات انبیا و اوصیا و اصحاب خاص بر مقوله وحدت و برادری و همزیستی مسالمتآمیز مسلمین و دوری و اجتناب آنها از افتراق و نزاع و نِقار بسیار تاکید شده است.
رئیس قوه قضاییه ضمن اشاره به نگرش و بینش امام راحل به عنوان یکی از بزرگترین منادیان وحدت میان مسلمین، بیان داشت: امروز و در عصر حاضر اهمیت و ارزش مقوله وحدت میان مسلمین بیش از هر عصر و زمان دیگری است؛ امروز فقط یک کشور سلطهگر نیست که در پی فرقهسازی و تفرقهافکنی در میان امت اسلام است بلکه چندین کشور سلطهگر و مستکبر این سیاست خبیثانه را دنبال و پیگیری میکنند.
رئیس دستگاه قضا به توطئههای پیچیده و چندوجهی دشمنان جهان اسلام و دنیای سلطه برای ایجاد تفرقه و نزاع میان امت اسلام اشاره کرد و گفت: دشمنان جهان اسلام از پیگیری سیاستهای تفرقهافکنانه خود در قبال امت اسلام دست نخواهند کشید چرا که دست کشیدن آنها از این سیاستهای خبیثانه به معنا و منزله صرفنظرکردنشان از مطامع و غارتگریها در بلاد اسلامی میباشد.
وی در ادامه ضمن اشاره به نقش بسیار مهم و حائزاهمیت علمای جهان اسلام در شناساندن و معرفی دسایس و توطئههای کشورهای مستکبر به مردم و بویژه جوانان، «جهاد تبیین» را یک راهکار اساسی و بنیادین در این راستا دانست و گفت: در گام نخست باید به اولویتبندی مسائل و مقولهها مبادرت بورزیم؛ در این مرحله توجه به دو مقوله «امنیت» و «فرهنگ» بسیار حائز اهمیت است؛ باید روشهای حفظ و ارتقاء امنیت و فرهنگ را شناسایی و تبیین کنیم و نقشههای دشمنان برای مخدوش کردن این دو مقوله مهم را بشناسیم و خنثی گردانیم.
محسنی اژهای با بیان اینکه جوانان و نوجوانان موسوم به دهه هشتادی، امروز بعضاً بیشتر از جوانان و نوجوانان نسل اول انقلاب، معتقد به آرمانها و ارزشها هستند، گفت: نباید این تصور را داشت که جوانان و نوجوانان ما بواسطه شیطنتهای دشمن، نفوذ فضای مجازی و برخی کم کاریهای ما مسئولین، از دست رفتهاند؛ بلکه نسل جوان ما امروز بهتر و مجهزتر از نسل اول انقلاب در مسیر ارزشها و آرمانها قرار دارند؛ البته در این زمینه با توجه به عمق و شدت تلاش دشمنان، همه صاحبان تریبون، افراد دارای نفوذ کلام و مسئولین بخشهای ذیربط در نقاط مختلف کشور، باید تلاش بیشتری به خرج دهند.
رئیس قوه قضاییه در ادامه این جلسه به تشریح محورها و زمینههای ضروری جهت جلب مشارکت فعالانه علمای اهل سنت پرداخت و در همین راستا تاکید کرد که برای تحقق این مهم باید سازوکارهای عملیاتی طراحی شود و به صرف توصیه اکتفا نکرد.
«همفکری و مشارکت فعال در برقراری هرچه بیشتر امنیت در کشور»؛ این نخستین محوری بود که رئیس دستگاه قضا برای جلب مشارکت علما و بزرگان اهل سنت بر آن تاکید کرد و در همین راستا گفت: امروز ممکن است دشمن مجدداً برای مخدوش کردن امنیت کشور اسلامی ما طمع کند؛ بنابراین ضروری است همگان در راستای حفظ و ارتقاء امنیت ایران اسلامی مجاهدت کنیم و راهها و روشهایی را که دشمن با تمسک به آن درصدد مخدوش کردن امنیت میهن ماست بشناسیم و آنها را مسدود گردانیم و با مساعدت و معاضدت یکدیگر به تقویت روشهای ارتقاء امنیت بپردازیم.
رئیس قوه قضاییه «پیشگری از ایجاد اختلافات و وقوع جرم» را یکی دیگر از محورهای ضروری برای جلب مشارکت علما و بزرگان اهل سنت دانست و گفت: بدون تردید علما و بزرگان اهل سنت در نقاط مختلف کشور با نفوذ کلام و جایگاهی که دارند میتوانند در جلوگیری از ایجاد اختلافات خانوادگی و قومی و گروهی و همچنین پیشگیری از وقوع جرم، نقشآفرینی فعال و اثربخشی داشته باشند.
وی افزود: نقش علما و بزرگان اهل سنت در «رفع اختلافات و خصومات خانوادگی، قومی و گروهی و جلوگیری از ارجاع آنها به مراجع و محاکم قضایی» نیز بسیار حائزاهمیت و برجسته است. بدون تردید بزرگ و ریشسفید یک طایفه و خانواده به دلیل شناخت بهتر و موسع از شرایط و ساختارهای گروهی و قومی بهتر و مطلوبتر از یک قاضی حاذق و مجرب میتواند مرافعات و خصومات پیشآمده در آن قوم و طایفه و خانواده را حل و فصل کند.
محسنی اژهای با اشاره به خبری که رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه درخصوص گذشت اعضای خانواده یک مقتول که از شیعیان شهرستان دلفان لرستان بودند از قصاص قاتل که از اهالی سنت سیستان و بلوچستان بود و بدون دریافت یک ریال دیه انجام شد، گفت: بدون تردید برکت و حلاوت و ارزشی که مقوله صلح و سازش دارد بسیار بیشتر از حکم حق و صوابی است که از سوی یک مرجع قضایی صادر میشود.
رئیس قوه قضاییه در همین راستا گفت: قوه قضاییه این آمادگی کامل را دارد که زمینهها و امکانات لازم را برای علما و بزرگان اهل سنت در نقاط مختلف کشور جهت مشارکت بیشتر آنها در دو مقوله «پیشگری از ایجاد اختلافات و وقوع جرم» و «رفع اختلافات و خصومات خانوادگی، قومی و گروهی و جلوگیری از ارجاع آنها به مراجع و محاکم قضایی» فراهم گرداند.
وی با اشاره به مبحث قتلهای شبهعمد نیز گفت: در قتلهای شبهعمدی که فرد محکوم به پرداخت دیه و گذراندن حبس به لحاظ جنبه عمومی جرم است، علما و بزرگان اهل سنت میتوانند ورود داشته باشند و با جلب رضایت اولیایدم و شاکی خصوصی، زمینه اعطای ارفاقات قانونی به فرد محکوم و محبوس را فراهم آورند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به جرائمی نظیر مواد مخدر و جرائمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات است، اظهار داشت: یکی از شروط اعطای ارفاقات قانونی به محکومان و تقلیل مجازات آنها، حصول اطمینان از متنبه شدن فرد محکوم و عدم تکرار جرم از ناحیه وی است؛ در این مقوله نیز علما و بزرگان اهل سنت میتوانند مشارکت داشته باشند و با حضور در زندانها و سخن گفتن با محکومان جرائم مواد مخدر و سایر جرائمی که مجازاتهای سنگینی مترتب بر آنها است، زمینه اعطای ارفاقات قانونی به این محکومان و تقلیل مجازاتشان را فراهم کنند.
رئیس قوه قضاییه همچنین تصریح کرد: برخی محکومان نیز بواسطه انحرافات فکری در راستای به مخاطره انداختن امنیت گام برداشتند؛ در قبال این قبیل محکومان نیز میتوان از ظرفیت علما و بزرگان اهل سنت جهت هدایت آنها بهره گرفت و ما در قوه قضاییه نه تنها از این ظرفیت و مشارکت استقبال میکنیم بلکه زمینهها و امکانات آن را نیز فراهم میآوریم.
محسنی اژهای در ادامه با اشاره به موضوع "دستگیرشدگان اغتشاشات اخیر" نیز بیان داشت: افرادی که در جریان اغتشاشات اخیر، در زمره عناصر کمگناه گنجانده میشوند شامل سه مرحله ارفاق میگردند؛ در مرحله نخست با تمهیدات اندیشیده شده و تبدیل قرارها، این افراد تا زمان برگزاری دادگاه آزاد میگردند؛ در مرحله دوم، چنانچه در مدت آزادی و انتظار برای برگزاری دادگاه، از عمل ارتکابی خود پشیمان و متنبه شده باشند و در اعمال و کردار این را ثابت کنند، در مرحله صدور رأی مشمول ارفاق میگردند؛ در مرحله سوم نیز پس از صدور رأی و محکومیت، چنانچه رفتار پسندیده از خود بروز دهند و از عدم ارتکاب مجدد جرم از ناحیه آنها اطمینان حاصل شود، با تأسیسات ارفاقی قانونی مواجه میشوند.
رئیس قوه قضاییه در همین رابطه خطاب به علما و بزرگان اهل سنت گفت: از مشارکت فعالانه شما برای متنبه ساختن عناصر کمگناه اغتشاشات اخیر و بازگرداندن آنها به کانون خانوادههایشان استقبال میکنیم و بدانید که این موضوع، خواست نظام است.
وی در همین راستا بیان داشت: هم اکنون زمینه اعزام گروههای فرهنگی به ندامتگاههای کشور جهت متنبه ساختن و گفتگو با عناصر کمگناه اغتشاشات اخیر بویژه افراد دارای سن کمتر، فراهم شده و در برخی نقاط کشور این اعزامها صورت گرفته است و این برنامه استمرار دارد و گستردهتر میشود.
رئیس قوه قضاییه همچنین بر ایجاد سازوکارهای عملیاتی برای بوجودآمدن ارتباط وثیق میان علما و بزرگان اهل سنت و بخشهای مختلف قضایی از جمله پژوهشگاه قوه قضاییه تاکید کرد.
وی در پایان با اشاره به مشکلات و کبودهای موجود در قوه قضاییه برای تجهیز نیروی انسانی اعم از قاضی و کارمند و همچنین شیوه کار کمیسیون نقل و انتقال قضات، خاطرنشان کرد: در کمیسیون نقل و انتقل قضات معیارهایی که برای ارتقاء یک قاضی وجود دارد صرفاً ناظر بر عملکردهای قضایی اوست و شیعه یا سنی بودن هیچگونه مدخلیتی در ارتقاء پیدا کردن یک مقام قضایی ندارد.