گروه بین الملل:اسرائیل اطلاعات مربوط به پهپادهای ایرانی را که روسیه از آنها در حملات اخیر به اوکراین استفاده میکند در اختیار کییف قرار میدهد. همزمان، اوکراین از حمله پهپادی دیگری به منطقه پیرامون پایتخت این کشور خبر داد.
یک مقام ارشد اسرائیلی موضوع اطلاع رسانی در باره پهپادهای ایرانی به کار گرفته شده در اوکراین را با روزنامه تایمز در میان گذاشته و همچنین یادآور شده است که یک شرکت خصوصی اسرائیلی تصاویری ماهوارهای ازمواضع نیروهای روسی را در اختیار مسئولان اوکراینی قرار میدهد.
مقامات اوکراینی، آمریکایی و بریتانیایی در گزارشهایی اطلاعاتی جداگانه تایید کردهاند که نیروهای ارتش روسیه دست کم از ماه اوت به این سو از چندین نوع پهپاد ایرانی در عملیات تهاجمی خود به اوکراین استفاده کردهاند.
ولودیمیر زلنسکی روز دوشنبه گذشته در پی حملات گسترده روسیه به چندین شهر اوکراین گفت که بخشی از این حملات با پهپادهای انتحاری شاهد-۱۳۶ صورت گرفته است.
استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین در مجموع با «موفقیتهای محدودی» در صحنه نبرد همراه بوده است.وزارت دفاع بریتانیا نیز قابلیت پهپادهای شاهد را زیر سوال برد و گفت که از سرعت بالایی برخوردار نیستند و در ارتفاع پایین پرواز میکنند؛ مسئلهای که سبب میشود «تک پهپادها» به سادگی هدف سامانههای متعارف پدافند هوایی قرار گیرند.
در گزارش وزارت دفاع بریتانیا اما در عین حال آمده است که روسیه با به پرواز درآوردن همزمان تعدادی از این پهپادها سعی در برطرف کردن ضعف یاد شده داشته و به موفقیتهایی هم دست پیدا کرده است.ارتش اوکراین اعلام كرد که تاکنون تعدادی از هواپیماهای شاهد-۱۳۶ را که از سوی روسیه در حملات به این کشور مورد استفاده قرار گرفته، سرنگون کرده است.
کییف به تازگی در همین خصوص گفت که دست کم ۶۰ درصد از ۸۶ پهپاد شاهد به کار گرفته شده از سوی روسیه در حملات روز دوشنبه را منهدم کرده ست.
یک مسئول اروپایی نیز اعلام کرد که استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در حملات به اوکراین در صورت تایید تبعاتی برای تهران به همراه خواهد داشت.
همزمان وزارت خارجه فرانسه گفت ارسال پهپاد از سوی ایران برای روسیه نقض قطعنامه مصوب شورای امنیت سازمان ملل در تایید توافق هستهای سال ۲۰۱۵ بین ایران و قدرتهای جهانی (برجام) است.سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفت: «گزارشهای متعددی از استفاده ارتش روسیه از پهپادهای ساخت ایران در حمله به زیرساختها و اهداف غیرنظامی به دست ما رسیده است که به احتمال فراوان مصداق جنایات جنگی است. ارسال پهپاد به روسیه از سوی ایران ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است».
این قطعنامه توافق هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵ (برجام ) را که هدف آن محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران در قبال لغو تحریمهای هستهای بود تایید کرد و پشتوانه قانونی برجام تلقی میشود.
براساس این قطعنامه، هم واردات و هم صادرات تسلیحات از ایران تا اکتبر سال ۲۰۲۰ مطلقا ممنوع شد. دولت دونالد ترامپ همزمان با خروج از برجام تلاش کرد این تحریم را تمدید کند ولی شورای امنیت با رد درخواست آمریکا راه را برای از سرگیری صادرات تسلیحاتی ایران پس از اکتبر ۲۰۲۰ فراهم کرد.
با این همه، بخش مربوط به تحریم کامل واردات و صادرات تسلیحات موشکی و فناوریهای مربوط به آن تا اکتبر ۲۰۲۳ ادامه دارد و صادرات و خرید تمامی سامانههای تسلیحاتی پیشرفته را شامل میشود.
یک منبع دیپلماتیک گفت براساس عرف بینالمللی و موضع غیررسمی اکثر دولتهای جهان که به محدود کردن توسعه جنگ افزار و فناوری موشکی متعهد هستند پهپادها نیز مشمول همین مقررات میشوند.