گروه بين الملل: سران کشورهای عربی، در اختتامیه بیست و پنجمین نشست خود در کویت بار دیگر تاکید کردند که مساله فلسطین همچنان مساله محوری جهان عرب است.
در این اجلاس سران کشورهای عربی متعهد به حمایت از کشورهایی شدند که شاهد مراحل انتقال سیاسی هستند. در این بیانیه بر پایبندی به اصول و قواعد اتحادیه عربی تاکید و عنوان شد که باید برای حل اختلافات میان کشورهای عربی تلاش جدی صورت گیرد. در این بیانیه همچنین ضمن تاکید بر محوری بودن مساله فلسطین عنوان شد که باید تلاشها برای تشکیل کشور مستقل فلسطین افزایش یابد. در این بیانیه آمده است: تمامی انواع شهرکسازیها را محکوم می کنیم و خواهان احترام به مشروعیت کشور فلسطین هستیم. سران کشورهای عربی مخالفت قاطع خود را با به رسمیت شناختن اسرائیل به عنوان کشور یهود اعلام کردند.
همچنین در این بیانیه بر حمایت مالی از کشورهایی که در جهت برقراری دموکراسی تلاش میکنند، تاکید شد. در این نشست همچنین بر پایان دادن کامل به مساله اشاعه سلاحهای هستهای تاکید شد. در این اجلاس همچنین از شورای امنیت خواسته شد تا به وظایفش در قبال فلسطین عمل کند و در جهت حل درگیریهای اعراب و اسرائیل گام بردارد. در این نشست هرگونه اقدام تروریستی محکوم و بر برچیده شدن این گونه اقدامات تاکید شد.
در بیانیه پایانی، از جامعه جهانی خواسته شد که به اسرائیل فشار وارد کند تا معاهده منع تکثیر سلاحهای هستهای را امضا کند. همچنین سران کشورهای عربی از سوریه در بازپس گرفتن بلندیهای جولان حمایت و مخالفت خود را با هرگونه اقدام اسرائیل در بلندیهای جولان اعلام کردند.
در بيانيه صادره این اجلاس همچنین بر عدم دخالت در امور داخلی یمن تاکید شد و از رهبران این کشور در مبارزه با ترورسیم اعلام حمایت شد. در این اجلاس سران کشورهای عربی اقدامات تروریستی گروه الشباب سومالی را محکوم کرده و از دولت سودان در مبارزه با تروریسم اعلام حمایت کردند.
همچنین در این نشست كشورهای عربی، با حمله به حكومت سوريه به خاطر تداوم بمبارانها و كشتار غيرنظاميان، ائتلاف ملی مخالفان سوریه را به عنوان نماینده رسمی ملت سوریه به رسمیت شناخته و خواهان حل سیاسی بحران سوریه شدند. در بيانيه اختتاميه این نشست همچنين از امضای توافقنامه هستهای بین ایران و غرب استقبال شد و از تهران خواسته شد تا این توافقنامه را اجرایی کند. از حق دولت امارات در درخواستش برای بازپس گرفتن جزایر سه گانه حمایت شد!
در این اجلاس ضمن تاکید بر تقویت امنیت و صلح منطقهای و عدم دخالت در امور کشورهای منطقه، توسعه سازمان های وابسته به اتحادیه عرب،خواسته شد. عدلی منصور، رئیس جمهور مصر نیز از میزبانی کشورش برای بیست و ششمین اجلاس سران عرب استقبال کرد.
بحران سوریه امنیت منطقه را به طور کامل تهدید میکند
صباح الخالد الصباح، وزیر خارجه کویت در کنفرانس خبری مشترک با نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب در پایان اجلاس سران عرب تصریح کرد که اولویتهای مهمی در برابر جهان عرب وجود دارد که بحران سوریه و فاجعه انسانی سوریها در نتیجه عملیات کشتار کنونی برجستهترین آن است که به خارج از مرزهای سوریه کشیده شده است. وی خاطرنشان کرد که بحران سوریه کل امنیت منطقه را تهدید میکند. وزیر خارجه کویت تاکید کرد که مساله فلسطین نخستین مساله محوری برای جهان عرب است. پدیده تروریسم ما را بر آن میدارد که تلاشمان را دو چندان کنیم. الصباح افزود: باید تروریسم را که امنیت کل جهان را تهدید میکند ریشه کن کنیم.
دبیرکل اتحادیه عرب نیز اعلام کرد که اجلاس سران عرب کاملا موفقیت آمیز بود. وی خاطرنشان کرد: ما راهکاری برای ارسال کمکهای انسانی به کشورهای عربی تعیین و بر ایجاد دادگاه عربی حقوق بشر توافق کردیم. دبیرکل اتحادیه عرب افزود: بهتر است در سوریه آتشبس برقرار شود و زندانیان سیاسی آزاد شوند و اصلاحات سیاسی واقعی مطابق خواستههای مردم همانند دیگر کشورها اجرا شود. وی از لبنان، اردن و مصر برای استقبال از آوارگان سوری تشکر کرد. دبیرکل اتحادیه عرب تاکید کرد که شورای امنیت باید به رنج آوارگان سوری پایان دهد. وی ادامه داد: باید براساس بیانیه ژنو یک برای بحران سوریه به راه حلی اساسی دست یابیم.