دریافت لینک صفحه با کد QR
آیا نتانیاهو به قدرت باز میگردد؟
7 آبان 1401 ساعت 13:16
گروه بین الملل: انتخابات پارلمانی اول نوامبر، پنجمین فرایند انتخاباتی از نوع خود در کمتر از چهار سال گذشته در اسرائیل است که نتانیاهو امیدوار است به واسطه آرا رایدهندگان به حزب تحت رهبری وی، لیکود، بتواند بار دیگر فرصت تشکیل دولت را به دست آورد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق اسرائیل که اتهام فساد علیه او مطرح است تلاش دارد تا در پایان انتخابات قانونگذاری تازه با حمایت راست افراطی بار دیگر به قدرت باز گردد.
این انتخابات که برخی رسانههای داخلی اسرائیل آنرا رفراندومی در باره بنیامین نتانیاهو و بازگشت وی به قدرت توصیف کردهاند بر اساس نظرسنجیهای اخیر با اقبال رای دهندگان به جریان راست افراطی نیز همراه خواهد بود.
اگر نتانیاهو آخرین نبردهای انتخاباتی خود را در قامت «نخست وزیر» انجام داد اما این بار در مقام رهبری اپوزیسیون در برابر یائیر لاپید، رئیس کنونی کابینه وارد کارزار انتخاباتی شده است.
آخرین نظرسنجیها همچنان حزب لیکود تحت رهبری نتانیاهو را با کمی بیش از ۳۰ کرسی از ۱۲۰ کرسی پارلمان بالاتر از حزب «یش عتید» تحت هدایت یائیر لاپید قرار داده که با پیشرفتی اندک انتظار میرود بین ۲۴ تا ۲۷ کرسی را از آن خود کند.
جدا از دو حزب یاد شده، دهها حزب و تشکل سیاسی در این انتخابات مشارکت دارند که آرا و کرسیهای تعلق گرفته به آنها در تشکیل دولت آینده به ویژه برای بنیامین نتانیاهو که با حمایت احزاب افراطی ارتدکس و راست افراطی در صدد کسب آستانه اکثریت و ۶۱ کرسی است، نقش حیاتی ایفا میکند.
ائتلاف جریان راست افراطی تحت هدایت «بتسلئیل سموتریتش» و «إیتمار بن غفیر» در انتخابات سال گذشته میلادی تنها ۶ کرسی به دست آورد اما طبق نظرسنجیهای اخیر این ائتلاف ۱۴ نماینده در پارلمان خواهد داشت و بدین ترتیب حزب راست افراطی «صهیونیسم دینی» به سومین نیروی سیاسی در این کارزار تبدیل خواهد شد.
بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته به سفارش رسانههای اسرائیلی، بنیامین نتانیاهو با جمعآوری آرا جریان راست افراطی در آستانه کسب اکثریت قرار میگیرد بدون آنکه به آن دست یابد و یا از آن عبور کند.
یائیر لاپید که دارای پیشینه روزنامهنگاری است در انتخابات سال گذشته میلادی با گردهم آوردن طیفی ناهمگون از احزاب مخالف بنیامین نتانیاهو موفق شد وی را که با پانزه سال سابقه زمامداری، بادوامترین نخست وزیر تاریخ اسرائیل محسوب میشود از قدرت کنار بزند.
این ائتلاف در حال حاضر بر اساس آخرین نظرسنجیها دست کم پنج یا شش کرسی تا رسیدن به آستانه اکثریت فاصله دارد و اگر بخواهد در قدرت بماند، باید شبکه خود را گستردهتر کند.
یکی از نزدیکان نخست وزیر فعلی اسرائیل به خبرگزاری فرانسه گفت: «لاپید میداند که به طور مستقیم توان کسب ۶۱ کرسی پارلمان را ندارد بنابراین هدف او این است که نتانیاهو در کنار متحدانش به این آستانه دست پیدا نکنند.»
یک استاد علوم سیاسی در دانشگاه عبری بیتالمقدس میگوید: « یائیر لاپید خود را تنها فردی میداند که توان جمعآوری آرا در برابر نتانیاهو را دارد. هدف او افزایش حمایت از حزب تحت رهبری خود است، اما همزمان باید اطمینان حاصل کند که شرکای بالقوهاش حداقل مقبولیت را برای واجد شرایط بودن برآورده میکنند.»
در نظام انتخاباتی تناسبی موجود در اسرائیل، احزاب باید حداقل ۳.۲۵ درصد آرا را برای انتخاب نمایندگان به دست آورند.
از سوی دیگر، احزاب عربی که خصومت بیشتری با نتانیاهو دارند، در انتخابات پیشرو به صورت پراکنده و در سه بلوک رقابت میکنند؛ از این رو این خطر وجود دارد که برخی از آنها از آستانه صلاحیت عبور نکنند.
کد مطلب: 366257
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir