رقابت مقامهای طالبان برای ساخت مدارس دینی
4 آذر 1401 ساعت 15:41
گروه بین الملل: ساخت مساجد و مدارس دینی در مناطق مختلف افغانستان به یک رقابت و «همچشمی» میان فرماندهان و مسئولان طالبان تبدیل شده است. گفته میشود هر فرمانده طالب حالا تلاش میکند که در ولایت یا ولسوالی خود یک مدرسه دینی بنا کند.
به گفته برخی از تاجران، طالبان از آنها برای ساخت این مدارس پیوسته پول طلب میکنند.
در همین حال، ساخت مدارس دینی در دستور کار حکومت طالبان نیز قرار دارد. به گفته مسئولان وزارت معارف طالبان، در هر ولایت یک «مدرسه بزرگ جهادی» و در سطح هر ولسوالی سه تا ده مدرسه ابتدایی دینی بخشی از برنامه این وزارتخانه است.پس از آغاز دوباره حاکمیت طالبان در افغانستان تأسیس و ساخت مدارس دینی به یکی از فعالیتهای اصلی رسمی دولتی و غیررسمی مبدل شده است.
برخی از حامیان مالی نیز میگویند داشتن یک مدرسه دینی به نحوی یکی از دلایل نشان دادن تعهد به حکومت طالبان پنداشته میشود، از این رو اکثریت افراد طالبان در تلاش ساخت مدرسه دینی در ولایت یا ولسوالی و حتی در روستا های خود هستند.
چندین فرد ثروتمند و تاجر گفتند افراد طالبان به ویژه فرماندهان این گروه که تعدادی از آنها حالا مسئولیتهای رسمی را برعهده دارند برای ساخت مدرسه دینی در ولایت یا منطقه خود از آنها کمک مالی میخواهند.
یکی از این افراد را که نخواست هویتش فاش شود، گفت: «برای افراد طالبان این یک رویا است که باید یک مدرسه داشته باشد. از سطح ولایت گرفته تا ولسوالی، با هر مقام حکومت طالبان که ملاقات کردهام یا با همدیگر معرفی شدهایم، خواستار کمک مالی برای ساخت مدرسه دینی شده است.»اوافزود: «هر مدرسه دینی باید یک مسجد هم در کنارش داشته باشد. برخی از آنها میگویند مدرسه در حال ساخت و ساز است و به مواد ساختمانی نیاز دارد، برخی هم تقاضای کمک مالی برای پرداخت دستمزد کارگران را مطرح می کنند و شماری دیگر خواستار کمک مالی برای تدارک مواد غذایی شاگردان مدرسه میشوند. چنین تقاضاها بارها و بارها مطرح شده است.»
ساکنان ولایات میدان وردگ، ننگرهار، قندوز، تخار و برخی ولایات دیگر گفتهاند، ساخت وساز مدارس دینی به صورت رسمی و توسط چهرههای طالبان در این ولایات به سرعت جریان دارد.
یکی از ساکنان یک ولایت شرقی کشور که نمیخواهد هویتش فاش شود میگوید توجه طالبان به جلب شاگردان بیشتر در این مدارس دینی است، به گونهای که به گفته او جذب شاگرد بیشتر در مدرسه هم در بین طالبان به یک «رقابت» مبدل شده است.او گفت: «با حاکمیت رژیم طالبان، ساخت و ساز مدارس دینی در هر منطقه سرعت یافته است. افراد طالبان این کار را به خاطر ترویج آموزش دینی نمیکنند، چون افغانستان یک جامعه دینی است و همه مردم مسلمانند، بلکه هدف اصلی طالبان از ایجاد مدارس دینی ادامه سلطه خود بر جامعه است.»
چیزی که مشاهده میشود، ایجاد مدارس دینی به این تعداد، سبب بروز کشمکشهای فرقهای در جامعه نیز میشود که در آینده مهار پیامد آن در دشوار خواهد بود.
در همین حال، رسانههای طالبان به ویژه خبرگزاری دولتی باختر پیوسته از افتتاح مدارس جدید دینی در ولایات مختلف گزارش میدهند.پیشتر، کرامتالله آخندزاده، معاون تعلیمات اسلامی وزارت معارف طالبان گفته بود تأسیس و ساخت مدارس دینی در چارچوب فعالیتهای رسمی حکومت در دستور کار قرار دارد. او گفت: «در بیش از ۲۵ ولایت مدرسه مرکزی جهادی که هر کدام ظرفیت جذب یک هزار نفر را دارد، تاسیس شده است. تاسیس ۳ تا ۱۰ مدرسه ابتدایی روستایی در هر ولسوالی تمامی ولایات تحت کار است. پلان سالانه تعلیمات اسلامی در سطح ملی، ولایتی و ولسوالی ترتیب و به تمام ریاستهای مرکزی و لایتی فرستاده شده است.»
او افزود «در سطح کابل از صدها معلم زن مراکز تعلمیات اسلامی امتحان اخذ شده و ۱۶۰ تن که در امتحان موفق شدهاند به دارالعلومهای مختلف معرفی شده اند.»آن گونه که این مقام طالبان توضیح میدهد، بودجه مدارس دینی و مدارس ابتدایی روستایی از بودجه وزارت معارف تامین میشود.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) بودجه مدارس ابتدایی روستایی را میپردازد، اما روشن نیست که در تامین مخارج مصارف مدارس دینی طالبان نیز کمک میکند یا نه.
در همین حال، براساس آمار رسمی وزارت معارف، در حال حاضر در مرکز و ولایات افغانستان نزدیک به ۱۲۰۰ مدرسه دینی و مراکز تعلمیات اسلامی فعالیت دارند، ۸۵ مدرسه خصوصی و بقیه مدارس دینی است.گفته میشود که آمار مدارس دینی ثبتنشده فعال در مناطق مختلف فعالیت به مراتب بیشتر از آماری است که وزارت معارف طالبان ارایه میکند، مدارسی در یک سال اخیر در حال ساخت وساز است نیز به آمار بالای مدارس دینی افزود میشود.
برخی ناظران روند سریع مدرسهسازی طالبان در افغانستان را تسریع روند تندروی مذهبی در افغانستان میدانند، اما طالبان تاکید دارد که تمرکز فعالیت این مدارس ترویچ آموزشهای دینی است.
کد مطلب: 371466