کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

محصولات پلاستیکی به روش قالب گیری دورانی چگونه ساخته می‌شوند؟

8 دی 1401 ساعت 12:10

گروه کسب و کار:  ما در دنیای اطراف خود روزانه با محصولات پلاستیکی بسیاری سروکار داریم که به احتمال زیادی، با روش‌های تولید بسیاری از آنها آشنا نیستیم.


قالب گیری دورانی یا همان روتومولدینگ (Rotomolding) یکی از رایج ترین روش‌های ساخت محصولات پلاستیکی است. این روش مناسب تولید محصولات بزرگ، ضخیم، توخالی و دهانه دار بوده و قابلیت ساخت و تولید محصولات حجیم با تیراژ بالا توسط آن وجود دارد.
این فرآیند شامل مراحلی است که ماشین آلات خاصی در آنها به کار گرفته می‌شوند. آریا پلاست ماشین از بزرگترین تولید کنندگان محصولات پلی اتیلنی در ایران است که با دارا بودن به روز ترین تجهیزات و دستگاه‌ها، با کیفیت ترین محصولات ساخته شده با روش قالب گیری دورانی را تولید و عرضه می‌کند.
در این مقاله به طور کامل شما را با فرآیند قالب گیری دورانی آشنا کرده و مزایا و معایب آن را شرح خواهیم داد.
قالب گیری دورانی چیست و شامل چه مراحلی می‌باشد؟
همانطور که اشاره شد، قالب گیری دورانی (rotational molding) یک فناوری در زمینه تولید محصولات پلاستیکی تو خالی است. این صنعت پیشینه طولانی  و کاربرد‌های بسیار گسترده ای دارد.

فرآیند قالب گیری دورانی شامل 4 مرحله یا فاز می‌باشد:
1-    مرحله بارگذاری
2-    مرحله گرمادهی و چرخش
3-    مرحله خنک کاری
4-    مرحله تخلیه محصول

در مرحله اول ماده اولیه که به صورت پودر است (با توجه به کاربرد گسترده ای که ماده پلی اتیلن در صنعت دارد، معمولا این پودر از جنس پلی اتیلن می‌باشد) در داخل قالب‌ها که معمولا از جنس فولاد هستند ریخته می‌شود.
سپس درب قالب‌ها بسته شده و این قالب‌ها وارد دستگاه‌های خاصی به اسم "ماشین آلات روتومولدینگ" می‌شوند. لازم به ذکر است که قالب‌ها بر روی دو محور افقی و عمودی نصب شده و در داخل کوره می‌چرخند.
در حین فرآیند گرمادهی، مواد اولیه ذوب شده و در اثر چرخش، به دیواره قالب می‌چسبند.
پس از اینکه چرخش متوقف شد، قالب‌ها از داخل کوره بیرون آورده شده و به واسطه جریان آب و یا هوا خنک می‌شوند (مرحله سوم).
با اتمام عملیات خنک سازی، محصول پلی اتیلنی که به دیواره قالب چسبیده، از داخل قالب روتومولدینگ بیرون آورده می‌شود.

آریا پلاست ماشین با دارا بودن به روز ترین ماشین آلات روتومولدینگ از جمله دستگاه روتومولدینگ شاتل، اف سی شاتل، اف اس شاتل و ... که همگی ساخته شده توسط این شرکت هستند، از پیشتازان این صنعت می‌باشد.
جهت آشنایی بیشتر با انواع ماشین آلات و تجهیزات مربوطه وارد لینک زیر شوید:
https://aryaplast.co/
 
چه موادی در فرآیند قالب گیری دورانی به عنوان ماده اولیه به کار گرفته می‌شوند؟
ماده پلی اتیلن (PE) به واسطه کاربرد‌های بسیار گسترده ای که در صنعت پلاستیک دارد، از مناسب ترین گزینه‌هایی است که در صنعت روتومولدینگ به کار گرفته می‌شود. چرا که هم به راحتی در قالب جای می‌گیرد و هم به راحتی در دسترس است.

این ماده شامل انواع مختلفی است که در ادامه آنها را معرفی می‌کنیم:
•    پلی اتیلن سبک
•    پلی اتیلن سبک خطی
•    پلی اتیلن با چگالی متوسط
•    پلی اتیلن سنگین
•    پلی اتیلن شبکه ای
جالب است بدانید که حدود  97 درصد موادی که با روش قالب گیری دورانی تولید می‌شوند، از این ماده درست شده اند.
تولید پودر پلی اتیلن هم به این صورت است که ابتدا مواد اولیه به داخل دستگاه اکسترودر ریخته می‌شوند( خروجی این دستگاه گرانول رنگی است).
با مراجعه به لینک زیر، می‌توانید با گرانول بیشتر آشنا شده و جهت خرید گرانول پلی اتیلن رنگی با کیفیت بالا که تولید شده توسط آریا پلاست ماشین است، اقدام نمایید.
https://aryaplast.co/%d9%82%db%8c%d9%85%d8%aa-%da%af%d8%b1%d8%a7%d9%86%d9%88%d9%84-%d9%be%d9%84%db%8c-%d8%a7%d8%aa%db%8c%d9%84%d9%86-%d8%b1%d9%86%da%af%db%8c/
 
سپس گرانول‌ها وارد دستگاه آسیاب می‌شوند تا پودر پلی اتیلن رنگی جهت ریخته شدن در قالب‌ها و شروع فرآیند روتومولدینگ آغاز گردد.
جهت آشنایی بیشتر با دستگاه آسیاب پودر ساز به لینک زیر مراجعه کنید. لازم به ذکر است که شما می‌توانید با مراجعه به این لینک، دستگاه آسیاب گرانول که طراحی و ساخته شده توسط آریا پلاست ماشین است را سفارش دهید.
https://aryaplast.co/%d8%af%d8%b3%d8%aa%da%af%d8%a7%d9%87-%d8%a2%d8%b3%db%8c%d8%a7%d8%a8-%da%af%d8%b1%d8%a7%d9%86%d9%88%d9%84/
 
کاربرد‌های صنعت روتومولدینگ شامل چه مواردی است؟
صنعت قالب گیری دورانی کاربرد‌های بسیار گسترده ای در انواع صنایع مختلف دارد. این فناوری از دهه‌های گذشته مورد توجه صنعتگران بسیاری بوده و با پیشرفت ماشین آلات به کار گرفته شده در آن، روز به روز به تعداد متقاضیان محصولات تولید شده توسط آن افزوده می‌شود.

از مهمترین کاربرد‌های آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
•    ساخت سرنگ‌ها در مصارف پزشکی
•    انواع اسباب بازی‌ها
•    ساخت مخازن ذخیره سازی انواع مواد شیمیایی و آب
•    ساخت جعبه‌های نگهداری میوه
•    ساخت بشکه‌های ترافیکی و نیوجرسی‌ها که در سطح شهر مورد استفاده قرار می‌گیرند.
•    محصولات پلی اتیلنی که در صنایع دریایی مورد استفاده قرار می‌گیرند، از جمله بویه‌ها و انواع قایق‌ها و اسکله‌های شناور
•    مصارف باغبانی و انواع آبپاش‌ها
•    ساخت انواع کیف‌ها و قفسه‌ها
و ...

ساخت محصولات به روش قالب گیری دورانی چه مزایایی دارد؟
مزایای روش روتومولدینگ آنقدر چشمگیر هستند که این صنعت را به یکی از برجسته ترین صنایع تولید محصولات پلی اتیلنی تبدیل کند. در ادامه به برخی از این مزایا اشاره می‌کنیم.

•    آسیب کمی به محیط زیست وارد می‌کنند:
از آنجایی که در مدت زمان طی شدن فرآیند روتومولدینگ مواد شیمیایی مضر در محیط بیرون منتشر نمی شوند، این صنعت دوستدار محیط زیست شناخته می‌شود. قطعات تولیدی توسط آن قابل بازیافت نیز می‌باشند.

•    قابلیت تولید محصولات در حجم بالا و صخامت کم و در اشکال گوناگون وجود دارد:
توسط روش قالب گیری دورانی می‌توان انواع محصولات در ابعاد گوناگون را تولید کرد. به عنوان مثال انواع مخازن در اندازه‌های گوناگون قابل تولید هستند. از آنجایی که در حین فرآیند چرخش، مواد به دیواره قالب می‌چسبند، بنابراین تولید محصولات توخالی ویژگی بارز این روش می‌باشد.

•    قطعات تولیدی زود آسیب نمی بینند:
بر خلاف فلزات که در اثر قرار گرفتن در معرض پرتو‌های خورشید آسیب می‌بینند، قطعات پلی اتیلنی دچار خوردگی نشده و در برابر ضربه مقاوم می‌باشند.
•    قابلیت استفاده همزمان از چندین قالب حین انجام فرآیند قالب گیری وجود دارد.
•    ضخامت بخش‌های گوناگون محصولات قابل کنترل هستند.

قالب گیری دورانی چه محدودیت‌هایی دارد که لازم است آنها را بشناسیم؟
•    هزینه بالای مواد
•    دشواری در مرحله تخلیه و جداسازی محصول نهایی
یکی از چالش‌هایی که در این فرآیند وجود دارد، چسبیدن مواد به دیواره داخلی قالب است. حتما حین فرآیند باید مواظب بود تا چسبندگی صورت نگیرد.
هم چنین از آنجایی که مرحله تخلیه به واسطه جمع شوندگی خود قطعه انجام می‌شود، دستیابی به سطوح صاف یک امر مهم محسوب می‌شود.
•    مواد اولیه به کار گرفته شده محدود هستند:
از آنجایی که یکی از شاخصه‌های مهم مواد اولیه در تولید محصولات پلی اتیلنی مقاومت بالای دمایی آنهاست، بنابراین در انتخاب این مواد دچار محدودیت می‌شویم.
 
جمع بندی:
 در این مطلب شما با فرآیند قالب گیری دورانی (Rotational molding) آشنا شدید. فراگرفتید که تولید محصولات پلی اتیلنی با این روش طی چند مرحله صورت می‌پذیرد.
این صنعت مخصوص قطعات حجیم و توخالی بوده و همانند هر صنعت دیگری، شامل یک سری مزایا و معایبی است. اما مزایای آن آنقدر چشمگیر بوده که از دهه‌های گذشته تا به الان روز به روز به تعداد متقاضیان آن افزوده می‌شود.
جهت آشنایی بیشتر با این فناوری و هم چنین جهت سفارش انواع ماشین آلات و قالب‌ها و موادی همچون گرانول و پودر پلی اتیلن رنگی، آریا پلاست ماشین را در گوگل سرچ کرده و داخل لینک اول شوید.
 


کد مطلب: 378182

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/378182/محصولات-پلاستیکی-روش-قالب-گیری-دورانی-چگونه-ساخته-می-شوند

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir