داعش، یک تهدید فزاینده علیه طالبان
25 دی 1401 ساعت 9:37
گروه بین الملل: دولت «طالبان» افغانستان به این مساله افتخار میکند که امنیت موجود در این کشور یکی از مهمترین دستاوردهای آن از زمان بازگشت به قدرت در ماه اوت ۲۰۲۱ است، اما سلسله حملاتی که در افغانستان و به ویژه در کابل صورت میگیرند و عمدتاً «داعش» پشت آن قرار دارد، نشان دهنده ناکامیهای گروه طالبان و تشدید خطر آن برای این گروه است.
روزنامه العربی الجدید در گزارشی در این باره نوشت: انفجارهای داعش با افزایش شکاف میان «طالبان» و ملت افغانستان به دلیل پروندههای فراوان که مهمترین آنها آموزش دختران و اشتغال زنان بوده همزمان شده است، علاوه بر این طالبان مشکلاتی با روشنفکران در کشور نداشته و همین مساله باعث شد بسیاری از آنها به خارج از کشور بروند، علاوه بر این طی این مدت ناتوانی این گروه در احیای روابط خود با کشورهای همسایه و جهان نیز نمایان شد.
بلال کریمی، معاون سخنگوی «طالبان» و یکی از اعضای کمیته فرهنگی درباره حملات اخیر داعش به ویژه حملاتی که چهارشنبه گذشته در مقابل مقر وزارت خارجه دولت طالبان رخ داد، گفت: طالبان اخیرا موفق به نابودی هستههای داعش شده است و این تروریستها دیگر تهدید بزرگی برای امنیت و ثبات کشور نیستند.
به عقیده وی، عملیاتهای انجام شده توسط داعش میتواند در هر نقطه صورت گیرد و از این رو با توجه به اینکه طالبان همچنان قادر به برقراری صلح و امنیت در سراسر افغانستان، همه امور تحت کنترل است.وی افزود: ما به مردم افغانستان اطمینان میدهیم که داعش تهدیدی برای امنیت و ثبات کشور نبوده و نخواهد بود و دولت طالبان به خوبی میداند که در این زمینه چه باید بکند.
در حالی که طالبان مدعی است که حمله انتحاری روز چهارشنبه گذشته در مقابل وزارت امور خارجه که داعش مسؤولیت آن را بر عهده گرفت، شکست خورده و نیروهای امنیتی این عملیات را خنثی کردهاند و به همین دلیل خسارت ناشی از آن ناچیز بوده است، اما یک منبع در وزارت امور خارجه طالبان به العربی الجدید گفته است که حمله هنگام خروج کارمندان از مقر این وزارت صورت گرفت و تلفات آن بسیار بیشتر از آن چیزی است که طالبان اعلام کرد.
خالد زدران، سخنگوی پلیس کابل پس از این انفجار گفته بود که این حمله پنج کشته و ده زخمی برجای گذاشته است و این در حالی است که یک مقام افغانستانی دیگر به رویترز گفته بود که ۲۰ کشته برجای گذاشته است. در همین حال هیئت ارائه کننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان نیز در بیانیهای اعلام کرد که در این انفجار ۱۰ تن کشته و ۵۳ تن دیگر زخمی شدهاند.
منبع وزارت امور خارجه طالبان به کشته شدن تعدادی از دیپلماتهای افغان و تعدادی از کارمندان اداره فرهنگی و سایر ادارات اشاره کرده است. همچنین العربی الجدید فهرستی از کشته شدگان را به دست آورده که نشان میدهد بیمارستان اورژانس کابل ۱۷ جسد کارکنان وزارت خارجه و افراد دیگر را تحویل گرفته است.
عبید رحمان شاهد عینی در این باره به العربی الجدید گفت که هدف فرد انتحاری کارمندان وزارت امور خارجه بوده است و به نظر میرسد که وی برخلاف گفتههای طالبان حتی تلاشی برای ورود به این وزارت نکرده است. وی افزود: طالبان درصدد کم جلوه دادن خطر داعش است.
همچنین ذکر این مساله حائز اهمیت است که حمله خونین به وزارت خارجه افغانستان در روزی صورت گرفت که قرار بود نشست مهم هیئت چینی با ملا امیرخان متقی وزیر امور خارجه دولت طالبان افغانستان برگزار شود.
اگر موضوع برگزاری دیدار با یک هیئت چینی در وزارت امور خارجه طالبان صحت داشته باشد، ممکن است این نشان دهنده این باشد که برنامه ریزان حمله به طور همزمان به بیش از یک هدف دست یافتهاند و آن اهداف وارد کردن ضربهای به طالبان و پیامی برای چین بوده است که طالبان از نظر اقتصادی بر آن تکیه دارد.
شایان ذکر است که حمله خونین "داعش" در ماه گذشته میلادی نیز هتلی را در پایتخت افغانستان که محل رفت و آمد تجار چینی بود هدف قرار داد و پنج تن از آنها در این حمله مجروح شدند.
داعش حملات خود، به ویژه حملات انتحاری را از زمانی که طالبان کنترل کابل را در ماه اوت ۲۰۲۱ به دست گرفت، تشدید کرده تا ثابت کند چالش بزرگی برای این گروه است که نتوانسته روابط خود را با کشورهای همسایه و جهان بهبود بخشد.
«سیف الله عزیز»، چهره آکادمیک افغان در این باره معتقد است که سیاستهای طالبان مردم را به شدت ناامید کرده است و به نظر میرسد که این گروه با مردم همکاری نمیکند به ویژه اینکه وضعیت فقر و بیکاری در افغانستان بدتر از قبل شده است.وی میگوید: طالبان از تجربه و دانش کافی برای مقابله با حملات داعش و یا هر گروه دیگر بدون همکاری مردم برخوردار نیست مسالهای که با حملات اخیر ثابت شده است؛ چراکه عناصر داعش به مکانهای امنیتی مانند فرودگاه کابل، مقر وزارت امور خارجه و هتلی که چینیها در آن رفت و آمد میکردند، نفوذ کردند.
سیف الله عزیز همچنین معتقد است که این اهداف پیامهایی دارد، زیرا داعش به اهدافی رسیده است که درواقع نفوذ به آنها دشوار است و نشان میدهد که از مرحله هدف قرار دادن مردم و اماکن مذهبی عبور کرده است.
حملات اخیر همچنین به شکاف امنیتی در صفوف طالبان اشاره دارد. شاید فقدان پلیس و ارتش منظم یکی از مهمترین این شکافها باشد.عبدالجبار اکبری، تحلیلگر امنیتی در این باره گفت: گروههایی که چنین حملاتی را انجام میدهند از سطح کافی آموزش برخوردار هستند و این در حالی است که کشور به یک ارتش منظم، آموزش دیده و سازمان یافته و سرو سامان دادن اوضاع امنیتی نیاز دارد، که در حال حاضر فاقد آن هستیم.
وی خاطرنشان کرد که در صورت تداوم وضعیت کنونی، شکاف بزرگی بین «طالبان» و مردم ایجاد خواهد شد، زیرا عموم شهروندان و قشر تحصیل کردهای که در بدنه دولت برای امرار معاش کار میکنند، قربانی این حملات هستند و این درحالی است در سیستم امنیتی و نظامی هیچ پیشرفت قابل توجه و چشمگیری وجود ندارد.«حبیب الله هوتک»، از رهبران قبیلهای معتقد است که مشکل اصلی فقط داعش نیست، زیرا ایدئولوژی داعش منشئی در افغانستان ندارد و عموم مردم از آن حمایت نمیکنند، بلکه مشکل اصلی در تعاملات طالبان با مردم، قبایل و پروندههای اصلی مورد علاقه مردم است.
وی ابراز نگرانی کرد که ممکن است این امر باعث شود جوانان افراطی به سمت داعش بروند.
کد مطلب: 381321