به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۱۳:۰۱
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۱/۲۹ ساعت ۱۳:۱۳
کد مطلب : ۳۸۵۱۹

صادرات نفت ایران در ماه مارس کاهش یافت

گروه اقتصادي: صادرات نفت ایران در ماه مارس برای اولین بار طی پنج ماه گذشته کاهش یافت و پیش‌بینی می‌شود در ماه آوریل باز هم کاهش یابد تا متوسط آن به سطح تعیین شده براساس توافق هسته ای نزدیک شود.
صادرات نفت ایران در ماه مارس کاهش یافت
به گزارش خبرگزاری رویترز، براساس توافقی که در ژنو حاصل شد صادرات نفت ایران باید در دوره شش ماهه منتهی به 20 ژوئیه به طور میانگین حدود یک میلیون بشکه در روز باشد، اما از زمان امضای توافق در ماه نوامبر تا مارس صادرات نفت ایران به کشورهای آسیایی از این میانگین بالاتر بود. براساس آمار بارگیری کشتیها کاهش صادرات نفت ایران در ماه مارس کمی بیش از یک میلیون بشکه در روز و در ماه آوریل به 953 هزار بشکه در روز رسیده است. این کاهش باعث می‌شود در آستانه گفت‌وگوهای ماه آینده ایران و 1+5 از فشار بین‌المللی بر تهران کاسته شود.

آمار بارگیری نفتکشها حاکی از اینست که این کاهش به این دلیل است که ژاپن در ماه مارس هیچ نفتی از ایران دریافت نکرده و کره جنوبی نیز در ماه آوریل هیچ وارداتی از ایران نخواهد داشت. ویکتور شام از موسسه مشاوره نفتی آی اچ اس گفت: هنگامیکه صادرات نفت ایران افزایش یافت تاثیر آن بر بازار مشخص شد و اکنون تعجبی ندارد که آنها ناچار شوند بخشی از این واردات را متوقف کنند. وی افزود: صادرات نفت ایران به چین کمی بیشتر است ولی کم و زیاد می‌شود و میانگین سالانه آن پایین تر از سطح تعیین شده براساس توافق هسته‌ای خواهد بود.

چین به عنوان بزرگترین مشتری نفت ایران این ماه واردات خود را به 552 هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد که حدودا یک سوم بیشتر از دوره مشابه سال گذشته است. میزان صادرات نفت ایران به چین در ماه مارس 458 هزار بشکه در روز بوده است. چین در ماه آوریل حدود 60 درصد از نفت ایران را وارد کرده است. صادرات نفت ایران به هند به عنوان دومین مشتری بزرگ ایران در سه ماه نخست سال 2014 حدود 43 درصد افزایش یافته و باعث شد آمریکا به این کشور هشدار دهد میزان خرید نفت از ایران را به سطح پایان سال 2013( 195هزار بشکه در روز) نزدیک کند.

هند طبق برنامه باید در ماه آوریل میزان واردات نفت از ایران را که در ژانویه به 412 هزار بشکه در روز رسید، به حدود 145 هزار بشکه در روز تنزل دهد. هنوز مشخص نیست کاهش واردات نفت ایران از سوی هند،‌ کره جنوبی و ژاپن نتیجه فشارها برای پایبندی آنها به مفاد توافقنامه موقت هسته‌ای است یا به کاهش فصلی واردات به دلیل مرمت و نگهداری پالایشگاهها مرتبط است. ایران در نیمه دوم دهه گذشته روزانه حدود چهار میلیون بشکه نفت صادر می‌کرد، اما تحریمهای شدید بین‌المللی در دو سال گذشته تولید و صادرات نفت این کشور را به شدت کاهش داد.

توافق موقت بین ایران و شش قدرت جهانی که در ماه نوامبر امضا و از 20 ژانویه اجرا شد، به تعهد برای آزاد سازی تدریجی چهار میلیارد و 200 میلیون دلار از درآمدهای نفتی مسدود شده ایران طی هشت قسط انجامید. مذاکره کنندگان ایران و 1+5 شامل‌ آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان دور بعدی گفت‌وگوهای هسته‌ای را روز 13 مه در وین پایتخت اتریش آغاز خواهند کرد. ویکتور شام گفت: برنامه‌های فصلی تعمیر و نگهداری پالایشگاه‌ها احتمالا دلیل کاهش واردات نفت ژاپن و کره جنوبی از ایران است.

وی افزود: سه ماهه نخست سال بخشی از فصل زمستان است و تقاضای نفت به اوج می‌رسد اما در سه ماهه دوم معمولا تقاضای نفت خام با فرا رسیدن بهار به تدریج کاهش می‌یابد. دیگر دلیل تعلل ژاپنی‌ها درباره خرید نفت ایران احتمالا نامشخص بودن برنامه‌ این کشور برای پوشش مستقل بیمه‌ محموله‌های نفتی ایران باشد زیرا شرکت‌های بیمه بین‌المللی با تبعیت از تحریم اتحادیه اروپا از بیمه محموله‌های نفتی ایران خودداری می‌کنند.

صادرات نفت ایران در ماه مارس با احتساب میعانات گازی یک میلیون و 250 هزار بشکه در روز بود که نسبت به ماه فوریه که یک میلیون و 550 هزار بشکه بود 19 درصد کاهش نشان می‌دهد. آمار بارگیری نفتکش‌ها نشان می‌دهد، این رقم در ماه آوریل پنج درصد دیگر کاهش خواهد یافت و به یک میلیون و 190 هزار بشکه در روز خواهد رسید. آژانس بین‌المللی انرژی اوایل این ماه مقدار صادرات نفت خام و میعانات ایران را در ماه فوریه یک میلیون و 650 هزار بشکه در روز اعلام کرد که بالاترین میزان از ژوئن 2012 بود.

معاون وزیر نفت ایران در امور بازرگانی بین‌المللی روز دوشنبه اعلام کرد: میزان صادرات جمهوری اسلامی ایران در شش ماه گذشته حدود یک میلیون بشکه در روز بوده است. کره جنوبی در ماه مارس روزانه 129 هزار بشکه نفت از ایران خریداری کرد و این در حالیست که میزان خرید نفت این کشور از ایران در ماه فوریه 217 هزار بشکه در روز بود. این کشور در ماه آوریل هیچ نفتی از ایران بارگیری نخواهد کرد.

ژاپن یکی دیگر از چهار خریدار بزرگ نفت ایران نیز ماه مارس هیچ خریدی از ایران انجام نداد اما نفتکشهای ژاپن قرار است این ماه روزانه 146 هزار بشکه نفت از ایران بارگیری کنند و این درحالیست که میزان خرید ژاپن از ایران در ماه فوریه 119 هزار بشکه در روز بود. ترکیه یکی دیگر از مقاصد اصلی نفت ایران در ماههای مارس و آوریل بود. از هنگام اعمال تحریم‌ها در سال 2012 و کاهش صادرات نفت ایران به کمتر از نصف، چین، هند، کره جنوبی، ژاپن و ترکیه تقریبا همه نفت صادراتی ایران را خریداری کرده اند.
مرجع : ايسنا