بازار سرمایه اصلاح دارد یا ریزش؟
چند دلیل ریزش بورس در هفته گذشته
29 بهمن 1401 ساعت 11:23
گروه اقتصادی: هفته گذشته نیز شاخص بورس منفی بود، اما به گفته کارشناسان، بازار سرمایه ریزشهای بدتری را نیز تجربه کرده است. ریزش بورس یک دلیل واضح دارد و آن تمایل سهامداران به فروش سهام خود است. حال اینکه چرا سهامداران قصد دارند سهام خود را بفروشند و کمتر خریداری در بازار سرمایه یافت میشود، چند دلیل عمده دارد.
به گزارش اقتصاد 24، کارشناسان معتقدند تصمیمات دولت درباره عرضه خودرو در بورس کالا بر روی بازار سرمایه بسیار تاثیر گذاشته است. خودرو چند ماهی در بورس کالا ارائه شد، سپس با تصمیم شورای رقابت از بورس کالا خارج شد و مجدد تصمیم گرفته شد خودرو در بازار سرمایه عرضه شود. دلیل این امر سهمخواهی دولت از مازاد قیمت خودرو در بورس کالا بود.دولت اعلام کرده بود که از قیمت نهایی خودرو در بورس کالا ۸۵ درصد باید به دولت برسد و تنها ۱۵ درصد به خودروساز. این امر موجب شد عرضه خودرو در بورس کالا متوقف شود و سپس با قبول شرط دولت، خودرو مجددا در بورس کالا ارائه شود.
عرضه و خروج خودرو از بورس کالا بر روی سهام خودرویی بازار سرمایه تاثیر میگذارد چرا که سهام خودرویی از سهام اصلی بازار سرمایه به شمار میروند. برخی از سهامها اگر ریزشی شوند، شاخص کل نیز ریزش میکند و سهام خودرویی از جمله این نمادها در بازار سرمایه است.
نوسانات نرخ ارز و سیگنال در منفی بورس
دلیل دیگر این امر، نوسانات قیمت ارز بود. دلار نوسانات شدیدی دارد و قیمت آن طی چندماه اخیر شدیدا افزایش یافته است. در زمان دولت روحانی، همزمان با افزایش نرخ ارز، سهام دولتی همچون شستا نیز در بورس عرضه میشد که موجب شد بازار سرمایه روند مثبت و صعودی به خود بگیرد، اما اکنون نه شاهد عرضه سهام دولتی هستیم و نه عرضه اولیه در بورس حجم بالایی دارد. نوسانات نرخ ارز به مردم سیگنال میدهد که به جای بورس باید برروی دلار سرمایه گذاری کنند.
تسویه اعتباریها در بورس
یک دلیل دیگر این است که شرکتها معمولا نزدیک به عید سهام خود را نقد میکنند تا عیدی، سنوات و پاداش کارمندان خود را پرداخت کنند. از سویی دیگر در اسفندماه اعتباریها نیز تسویه میکنند و سهامداران حقیقی نیز به نقدینگی برای تسویه حساب با کارگزاریها نیاز دارند.با نزدیک شدن به پایان سال مالی بسیاری از کارگزاریها، شاهد تسویه اعتباری آنها تا تاریخ ۲۰ اسفند خواهیم بود که این موضوع نیز به افزایش عرضهها نسبت به تقاضا دامن میزند.
عدم شفافیت در بودجه ۱۴۰۲
عدم شفافیت بودجه ۱۴۰۲ نیز از دلایل دیگری است که سهامداران تمایل دارند سهام خود را به فروش برسانند. خبرها در رابطه با کسری بودجه و مشخص نبودن میزان تورم در سال آینده از عواملی است که سهامداران نسبت به سال آینده بلاتکلیف شده و اعتماد خود را به بورس از دست دادهاند. در سالهای گذشته بسیاری بر این باور بودند که دولت کسری بودجه را از بورس تامین میکند.
بورس شرایط بدتری نیز داشته است
کارشناسان معتقدند بورس طی هفتههای گذشته، ریزشهای شدیدتری را نیز تجربه کرده است و اصلاح این هفته نسبت به ریزش بورس در روزهای گذشته آنقدرها هم منفی نبود.نوید خاندوزی، فعال بازار سرمایه گفت: این خبر که روز سه شنبه ۷۵ درصد نمادها منفی شدهاند درست نیست. تعدادی از نمادها ریزشی بودهاند، اما انتشار چنین خبرهایی مناسب نیست.
وی افزود: کلیت بازار آنقدرها منفی نبود. روزهای دیگر شاخص کل و کلیت بازار ریزش بیشتری نسبت به روز سه شنبه داشت، با این همه دو روز آخر هفته بازار منفی شد.خاندوزی عوامل تاثیرگذار بر روی بازار سرمایه را تصمیمات دولت در رابطه با خودرو، بودجه و نوسانات ارزی دانست.
بازار سرمایه اصلاح داشته است نه ریزش
شهاب خدابخشیان، مدیر دارایی شرکت فاینتک گفت: به اعتقاد بنده بازار سرمایه اصلاح داشته است نه ریزش. بسیاری از سهامداران به دلیل خرید سکه سهام خود را فروختهاند. فروشنده در بازار سرمایه بسیار است اما خریداری وجود ندارد.خدابخشیان در پاسخ به این پرسش که چرا سهامداران تصمیم گرفتهاند سهام خود را به دلار و سکه و طلا تبدیل کنند؟ بیان کرد: دلیل این امر شفاف نبودن بودجه سال ۱۴۰۲ است که سهامداران را ترسانده است. از سویی دیگر تصمیماتی که برای عرضه خودرو اتخاذ میشود نیز مردم را بی اعتماد کرده است. از طرفی دیگر شب عید است و مردم و شرکتها به پول نیاز دارند.
کد مطلب: 387932