قیمت مسکن حمایتی دیگر قابل برآورد نیست!
30 بهمن 1401 ساعت 10:17
گروه اقتصادی: اقساط ماهانه پروژه نهضت ملی مسکن که طرح کابینه سیزدهم برای خانهدارشدن اقشار فقیر است، به حدود ۹ میلیون تومان رسید! آنهم در شرایطی که دولت اعلام کرده سال آینده حداقل حقوق کارگران فقط حدود هفتمیلیون و ۹۰۰ هزار تومان است. بر اساس اعلام بانک مسکن، دولت سود تسهیلات مسکن حمایتی را به ۲۳ درصد افزایش داده و همین موضوع موجب رشد قابلتوجه اقساط این وام شده است.
به گزارش شرق، براساس اعلام دولت نزدیک به ۵.۵ میلیون ایرانی برای دریافت خانه دولتی ثبتنام کردند که درنهایت ۳.۶ میلیون نفر تأیید شدند، اما حالا بانک مسکن بهعنوان تنها بانکی که شروع به پرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن کرده است، اعلام میکند فقط حدود ۸۴۲ هزار حساب بانکی برای این طرح افتتاح شده و تنها حدود نیمی از صاحبان حساب یعنی ۴۵۰ هزار نفر آورده اولیه خود را واریز کردهاند. بااینحال اقساط وام برای همین شمار اندک تصاعدی بوده و به حدود ۹ میلیون تومان در ماه رسیده است.
رویگردانی بانکها از مسکن دولتی
براساس قانون جهش تولید مسکن، بانکها باید ۳۶۰ هزار میلیارد تومان در سال برای ساخت مسکن حمایتی اختصاص دهند. سقف فردی تسهیلات جهش تولید مسکن در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت ۴۰۰ میلیون تومان، مراکز استان ۳۵۰ میلیون تومان، سایر شهرهای کشور ۳۰۰ میلیون تومان و در روستا ۲۵۰ میلیون تومان تعیین شده است.
بااینحال ماههاست بانکها روی خوشی به تسهیلات مسکن حمایتی نشان نمیدهند؛ بهطوریکه در طول ۱۷ ماهی که از تصویب قانون جهش تولید مسکن میگذرد، از ۲۶ بانک و مؤسسه بانکی متعهد به پرداخت این تسهیلات، فقط یک بانک یعنی بانک مسکن، به تعهد خود عمل کرده است.
بانک مسکن تا بهمنماه امسال حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان وام پرداخت کرد، ولی سایر بانکها در این زمینه اقدامی انجام ندادند تا اینکه در اوایل ماه جاری، وزیر راه و شهرسازی بعد از ارسال چندین فراخوان سرانجام پنج بانک دولتی دیگر را هم پای کار آورد. درنهایت قرار شد پرداخت تسهیلات ساخت۱۵۰ هزار واحد مسکونی نهضت ملی توسط بانک ملی، ۵۰۰ هزار واحد مسکونی توسط بانک صادرات، ۲۰۰ هزار واحد مسکونی توسط بانک تجارت، ۲۰۰ هزار واحد توسط بانک سپه و ۱۰۵ هزار واحد نیز توسط بانک ملت انجام شود.
حالا که ظاهرا بالاخره بانکها پای کار آمدهاند، ناگهان خبر رسیده که سود تسهیلات نهضت ملی مسکن نیز مانند سایر تسهیلات بانکی قرار است به ۲۳ درصد افزایش داشته باشد.این خبر درحالی روی خروجی رسانهها قرار گرفته که دولت هنوز موفق نشده بهطورکامل زمین موردنیاز این طرح را تأمین کند و پیمانکاران را درست و حسابی پای پروژه بیاورد. از این گذشته بخش زیادی از متقاضیان مسکن حمایتی هیچ پیشپرداختی برای این پروژهها واریز نکردهاند.
زمین کافی نیست و پیمانکار عقب نشست!
چندی پیش محمدرضا رضاییکوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس، گفته بود که دولت فقط پول ساخت پنج، شش متر مسکن را از مردم جمع کرده و درباره قیمتگذاری واحدهای مسکونی این طرح با چالش اساسی روبهرو شده است. او به ایلنا گفته بود: متأسفانه روند ساخت و تحویل پروژه نهضت ملی مسکن مبهم است و آینده روشنی ندارد و اگر این روند ادامه پیدا کند، دچار مشکل میشویم.
ایرج رهبر، نایبرئیس انجمن صنفی انبوهسازان تهران نیز پیش از این به «شرق» توضیح داده بود که قیمتهای پیشنهادی دولت به پیمانکاران و تعاونیها، عملا بهمعنای زیاندهی سازنده است و آنها برای ساخت مسکن حمایتی پا جلو نگذاشتهاند.چالش دیگری که دولت بارها درباره آن صحبت کرده، مسئله تأمین زمین برای این پروژه است و شرکتها و نهادهای دولتی زیر بار واگذاری زمینهایشان به طرح نهضت ملی مسکن نمیروند.
حالا در شرایطی که دولت برای ساخت چهارمیلیون مسکن وعده داده است و حدود دو سال از این وعدهها میگذرد، همچنان وزارت راه و شهرسازی اعلام میکند که زمین کافی برای این میزان ساختوساز تأمین نشده است.در این میان بانکها هم از پرداخت وام کلان ۳۶۰ هزار میلیارد تومانی این پروره طفره رفته و میگویند که برای تأمین مالی مسکن حمایتی ناچار هستند از بانک مرکزی استقراض کنند و جریمه ۳۶ درصدی دیرکرد بدهی به بانک مرکزی را بپردازند؛ بنابراین ترجیح میدهند بهجای آنکه برای تسهیلات مسکن حمایتی از بانک مرکزی استقراض کنند و جریمه ۳۶ درصدی بدهند و به همان جریمه، مالیات ۲۰ درصدی هم تعلق بگیرد، از ابتدا وام نهضت ملی مسکن را نپردازند، چون برایشان صرفه اقتصادی ندارد.
البته برخی کارشناسان هم منطق بانکها را تأیید میکنند و میگویند در کشوری که تورم بالای ۴۰ درصد دارد، هرگونه سیاست تکلیفی با نرخ ارزانتر به معنی زیاندهی بیشتر بانک هاست. بهجز این بانکهای کشور درحالحاضر گرفتار ناترازی هستند و ناترازی شبکه بانکی امروز به بیش از هزارهزار میلیارد تومان رسیده است.
قسط وام مسکن حمایتی به ۹ میلیون تومان رسید
کد مطلب: 388117