گروه جامعه: تغییر سبک زندگی، تغذیه نامناسب، بی تحرکی، قرارگرفتن در معرض آلودگی ها و مواد شیمیایی و سمی ارمغان روزهایی است که امروزه در آن زندگی می کنیم. عواملی که باعث شده اند برخی از بیماری ها مانند سرطان در ایران افزایش پیدا کنند.به گزارش سیناپرس، نرخ رشد بیماری سرطان در ایران سالانه ۵ تا ۷ درصد برآورد شده است. طبق گفته کارشناسان و متخصصان این نرخ رو به فزونی است زیرا جمعیت کشور به سمت سالمندی پیش می رود.
دکتر رضا ملایری، فوق تخصص خون و سرطان ( آنکولوژی)، عضوی شورای پژوهشی مرکز تحقیقات بنیاد ملی نیکوکاری کنترل سرطان در این خصوص گفت: سالانه حدود ۱۴۰ هزار نفر در ایران مبتلا به سرطان می شوند. در این بین سرطان پستان در وهله نخست و پس از آن سرطان گوارشی در میان زنان شایع تر است. در مردان نیز ابتدا سرطان پروستات و پس از آن سرطان های گوارشی مانند معده و روده و همچنین سرطان ریه شایع تر است. در کودکان نیز بیشتر سرطان های خون و لنفاوی شیوع بیشتری دارد.
وی با اشاره به اینکه معمولا سنین ۵۰ تا ۷۰ سال بیشتر از گروه های سنی دیگر درگیر سرطان هستند، اظهارداشت: سرطان تحت تاثیر یک سری عوامل مانند تغذیه نامناسب، بی تحرکی، آلودگی هوا و …. ایجاد می شود. در این بین عمدتا میزان شیوع سرطان در جامعه شهری بیش از جامعه روستایی است.
وی افزود: هم اکنون حدود ۴۰ درصد سرطان ها قابل پیشگیری هستند. هرچقدر مردم شناخت بیشتری نسبت به سرطان پیدا کنند و سرطان زودتر تشخیص داده شود، مبتلایان زودتر درمان می شوند بنابراین ضرورت دارد مردم هرگونه زخم یا التهاب در بدن را جدی بگیرند و به پزشک مراجع کنند زیرا تشخیص زودهنگام سرطان منجر به طول عمر بیشتر مبتلایان می شود.
ملایری عنوان کرد: هرچند سرطان یک بیماری جدی است اما مردم نباید از آن بترسند. این بیماری اگر زود تشخیص داده شود، شانس بهبودی افراد بیشتر می شود. غربالگری، یکی از راهکارهای اساسی پیشگیری از سرطان است. به عنوان مثال پیشنهاد می شود بانوان بیش از ۴۰ سال، هر سال ماموگرافی انجام دهند. هرچقدر زودتر سرطان پستان تشخیص داده شود، احتمال درمان این افراد نیز بیشتر است.
هزینه های سرسام آور روند درمانی را به تاخیر انداخته اند
در حال حاضر عوامل متعددی مانند “هزینه های سرسام آور داروها”، “آزمایش ها” و “غربالگری های مربوط به تشخیص بیماری” و “نبود مراکز تشخیص درمان در شهرهای محروم و مناطق دور افتاده” وجود دارند که موجب شده اند بیماران روند درمانی خودشان را به تاخیر بیندازند.
بیشتر هزینه های درمان از قبیل داروهای خوراکی، تزریقی و هزینه های شیمی درمانی و برق درمانی و… نیز برعهده بیمار است و بیمه تنها بخشی از این هزینه ها را پرداخت می کند. برخی از داروهای مورد نیاز این بیماران نیز وارداتی هستند که متاسفانه با رشد تصاعدی قیمت دلار، تامین این داروها برای مبتلایان به سرطان بسیار سخت و دشوار شده است. در چنین شرایطی حمایت های بخش دولتی بیش از پیش اهمیت دارد.
دکتر علی قنبری مطلق، رئیس اداره کنترل و مبارزه با سرطان دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در این خصوص گفت: خوشبختانه پوشش بیمه ای داروهای سرطان بر اساس اندیکاسیون های موجود در دنیا خوب است. حدود ۱۲ دارو دارای گایدلاین که گران قیمت، جدید و موثر هستند، هم اکنون تحت پوشش بیمه قرار دارند.
وی افزود: پوشش بیمه ای داروهای سرطانی خوب است اما ایده آل نیست زیرا امکان دارد یک داروی سرطانی تا ۹۰ درصد پوشش داده شود اما ۱۰ درصد پرداختی بیمار برای یک داروی گران، زیاد باشد به همین دلیل باید راهی بیابیم تا همان ۱۰ درصد را نیز پوشش دهیم. خوشبختانه تلاش شده است در قالب بسته حمایتی از بیماران صعب العلاج، این نقصان نیز برطرف شود.