به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۱۴:۱۱
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۱۲/۱۶ ساعت ۱۱:۳۵
کد مطلب : ۳۹۱۱۴۰

با علائم کم خونی ناشی از فقر آهن آشنا شوید

با علائم کم خونی ناشی از فقر آهن آشنا شوید
گروه علمی: اگرچه انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد، کم خونی فقر آهن شایع ترین نوع آن در سراسر جهان است.به گزارش بهداشت نیوز، علائم کم خونی فقر آهن بسته به شدت کم خونی، سرعت رخ دادن آن، سن و وضعیت سلامتی متفاوت است.
 
به طورکلی برخی علائم کم خونی ناشی از فقر آهن عبارتند از : 
 خستگی غیرمعمول
احساس خستگی یکی از شایع ترین علائم کم خونی فقر آهن است. خستگی به این دلیل اتفاق می افتد که بدن آهن مورد نیاز برای ساخت پروتئینی به نام هموگلوبین را ندارد که به حمل اکسیژن در بدن کمک می کند. بدون هموگلوبین کافی، اکسیژن کمتری به بافت ها و ماهیچه ها می رسد و آنها را از انرژی محروم می کند.همچنین قلب باید سخت‌ تر کار کند تا خون غنی از اکسیژن بیشتری را در بدن حرکت دهد، که می‌ تواند فرد را خسته کند. از آنجایی که خستگی اغلب بخشی از یک زندگی پرمشغله و مدرن است، تشخیص کمبود آهن تنها بر اساس این علامت دشوار است. با این وجود، خستگی مرتبط با کمبود آهن ممکن است همراه با ضعف، تحریک پذیری یا مشکل در تمرکز باشد.

پوست رنگ پریده
رنگ پریدگی پوست و ملتحمه از دیگر علائم کم خونی فقر آهن هستند. هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز به خون رنگ قرمز می دهد، بنابراین سطوح پایین ناشی از کمبود آهن باعث می شود خون کمتر قرمز شود. به همین دلیل است که پوست افراد مبتلا به کمبود آهن ممکن است رنگ یا گرمای خود را از دست بدهد. یک مطالعه در کودکان 6 تا 11 ساله نشان داد که رنگ پریدگی مرتبط با کمبود آهن ممکن است در سراسر بدن ظاهر شود یا به یک ناحیه مانند صورت، لثه ها، داخل لب یا پلک پایین و ناخن ها محدود شود. رنگ پریدگی یکی از اولین مواردی است که پزشکان به عنوان علائم کمبود آهن به دنبال آن هستند. با این حال، این وضعیت باید با آزمایش خون تایید شود.

 تنگی نفس
هموگلوبین گلبول‌های قرمز خون را قادر می‌ سازد تا اکسیژن را در سراسر بدن حمل کنند. هنگامی که سطح هموگلوبین پایین است، عضلات اکسیژن کافی برای انجام فعالیت های عادی مانند راه رفتن دریافت نمی کنند. در نتیجه، با تلاش بدن برای دریافت اکسیژن بیشتر، سرعت تنفس افزایش می یابد. به همین دلیل است که تنگی نفس یک علامت رایج است. اگر هنگام انجام کارهای روزانه مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله ها یا ورزش دچار تنگی نفس می شوید ممکن است دچار کم خونی باشید.

 سردرد
کمبود آهن به ویژه در هنگام عادت ماهانه، ممکن است باعث سردرد شود. با وجود اینکه که ارتباط بین کمبود آهن و سردرد به دقت مشخص نیست، محققان معتقدند عوامل متعددی مانند رابطه بین تغییر عملکرد دوپامین و استروژن  ممکن است دخیل باشند. اگرچه دلایل زیادی برای سردرد وجود دارد، سردردهای مکرر ممکن است از علائم کمبود آهن باشد.

احساس تپش قلب
در کم خونی فقر آهن، سطوح پایین هموگلوبین پایین تر از حد نرمال است؛ به این دلیل قلب برای حمل اکسیژن باید سخت تر از حالت عادی کار کند. این کار ممکن است منجر به ضربان قلب نامنظم یا احساس تپش قلب شود. در نتیجه، کمبود آهن ممکن است خطر نارسایی قلبی و بیماری عروق کرونر قلب را افزایش دهد.

 مو و پوست خشک و آسیب دیده
پوست و موی خشک یا آسیب دیده می تواند یکی از علائم کم خونی فقر آهن باشد. کمبود آهن باعث کاهش سطح هموگلوبین در خون می شود که ممکن است میزان اکسیژن در دسترس برای سلول هایی که باعث رشد مو می شوند را کاهش دهد و ممکن است موها خشک و ضعیف شوند. کمبود آهن همچنین با ریزش مو مرتبط است.

 تورم و درد زبان یا دهان
برخی علائم مانند زبان متورم، ملتهب، رنگ پریده و یا زبانی که به طرز غیرعادی صاف است؛ می تواند نشان دهنده کمبود آهن باشد. کمبود آهن همچنین ممکن است علائم دیگری مانند خشکی دهان، احساس سوزش در دهان، زخم و ترک های قرمز در گوشه دهان و زخم های دهانی ایجاد کند.

بیقراری پا
علائم کم خونی فقر آهن با سندرم پای بیقرار مرتبط است. پای بیقرار بیماری است که در آن، میل شدید به حرکت دادن پاها در حالت استراحت وجود دارد. همچنین این بیماری ممکن است باعث احساس خارش ناخوشایند در پاها شود که این علائم معمولا شب ها بدتر می شوند و خوابیدن مشکل می شود. علل سندرم پای بیقرار اولیه به طور کامل شناخته نشده است. با این حال، نوع ثانویه ممکن است به دلیل کم خونی فقر آهن رخ دهد. افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن 6 برابر بیشتر از جمعیت عمومی احتمال ابتلا به سندرم پای بیقرار دارند.
برچسب ها: کم خونی
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها