به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۱۱:۲۲
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۱۲/۱۸ ساعت ۱۰:۳۱
کد مطلب : ۳۹۱۴۸۱

گرجستان ناآرام شد

گرجستان ناآرام شد
گروه بین الملل: پارلمان گرجستان عصر روز سه‌شنبه ۷ مارس کلیات پیش‌نویس قانون جنجالی «عوامل خارجی» را در نخستین خوانش به تصویب رساند.
مخالفان دولت گرجستان روز چهارشنبه در فراخوانی تازه خواستار برپایی تظاهرات علیه تصویب پیش‌نویس قانون بحث‌برانگیز «ماموران خارجی» شدند که اپوزیسیون از آن به عنوان «آزادی‌کشی» یاد می‌کند.فراخوان برای تظاهرات مجدد در حالی از سوی مخالفان مطرح شده که سه‌شنبه شب، همزمان با تصویب کلیات این لایحه، هزاران نفر از شهروندان این کشور مقابل پارلمان تجمع کردند و با پلیس و نیرو‌های امنیتی درگیر شدند.
این تجمع اعتراضی که با خشم فزاینده ناشی از تصویب لایحه جنجالی «عوامل خارجی» همراه شده بود خیلی زود به خشونت کشیده شد و پلیس برای متفرق کردن تظاهرکنندگان در تفلیس از گاز اشک‌آور و خودرو‌های آب‌پاش استفاده کرد.
وزارت کشور گرجستان با صدور بیانیه‌ای ضمن اشاره به دستگیری دست کم ۶۶ نفر در جریان تظاهرات سه‌شنبه شب از زخمی شدن ۵۰ مامور پلیس و تعدادی شهروند غیرنظامی در جریان درگیری‌ها خبر داد.
در بیانیه وزارت کشور گرجستان همچنین آمده است که معترضان در جریان این تظاهرات که از آن به عنوان «یک حمله سازمان‌یافته علیه پارلمان» یاد شده، اقدام به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتوف به سوی ماموران پلیس کردند.
اپوزیسیون بنا به آنچه در فراخوان تظاهرات روز چهارشنبه آمده قصد دارد تا زمان لغو لایحه جنجالی مصوب در پارلمان هر روز دست به برپایی تجمعات اعتراضی بزند.
نیکا ملیا، از فعالان اپوزیسیون و چهره سرشناس «جنبش اتحاد ملی»، حزبی که میخائیل ساکاشویلی، رئیس جمهوری سابق و اکنون به زندان افتاده گرجستان پایه‌گذار آن بوده، در بیانیه‌ای تاکید کرد که خیابان‌های تفلیس «تا زمان پیروزی هر روز شاهد برپایی تظاهرات خواهد بود.»شمار دیگری از سازمان‌های غیردولتی نیز با استقبال از این فراخوان اعلام کردند که از ساعت ۷ بعد از ظهر به وقت محلی در مقابل پارلمان تجمع خواهند کرد.
مخالفان این لایحه سرانجام قرار است برای شرکت در راهپیمایی‌هایی در سراسر کشور به مناسبت روز جهانی حقوق زن به یکدیگر بپیوندند.
پارلمان گرجستان کلیات پیش‌نویس قانون جنجالی «عوامل خارجی» را در نخستین خوانش به تصویب رساند. به موجب این قانون، سازمان‌ها و شرکت‌هایی که بیش از ۲۰ درصد بودجه آن‌ها از خارج از کشور تامین شود باید خود را به عنوان «عوامل خارجی» معرفی و در سامانه‌های مخصوص ثبت نام کنند.
این سازمان‌ها پس از ثبت در سامانه افراد و شرکت‌های خارجی تحت نظارت دستگاه قضایی گرجستان فعالیت خواهند کرد و در صورت امتناع از قانون یاد شده با جریمه‌های سنگین روبرو خواهند شد. منتقدان این لایحه که هنوز به تایید نهایی پارلمان گرجستان نرسیده آنرا مشابه قانونی می‌دانند که کرملین سال ۲۰۱۲ برای سرکوب رسانه‌ها و تشکل‌های مخالف و نیز خاموش کردن هرگونه انتقاد که معمولا عوامل آن به خارج نسبت داده می‌شوند، به تصویب رسانده بود.
گرجستان، یکی از جمهوری‌های اتحاد جماهیر شوروی سابق سال ۲۰۰۸ میلادی با روسیه درگیر جنگ شد بنا دارد به اتحادیه اروپا و ناتو بپیوندد.
اقداماتی بحث‌برانگیز، چون تصویب لایحه عوامل خارجی که مغایر با دموکراسی خوانده شده کار تفلیس برای رسیدن به خواسته‌های خود در زمینه پیوستن به نهاد‌های مهم اروپایی و غربی را بسیار دشوار خواهد کرد.
اتحادیه اروپا در همین راستا مخالفت خود را با تصویب لایحه «عوامل خارجی» در گرجستان اعلام و آنرا محکوم کرده است.جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا  لایحه پیشنهادی بحث برانگیز دولت گرجستان را محکوم کرد و آن را «ناسازگار» با ارزش‌های اتحادیه اروپا و در تضاد با هدف این کشور برای پیوستن به بلوک اروپایی دانست.
 رئیس جمهور گرجستان که خود از مخالفان این لایحه است در جریان سفر خود به ایالات متحده در نطقی تلویزیونی که در کشورش پخش شد اعلام کرد که همسو با تظاهرکنندگان و در کنار آن‌ها است.
خانم سالومه زورابیشویلی که تهدید به وتوی این لایحه کرده در این نطق خطاب به معترضان گفت: «شما امروز نماینده گرجستانِ آزاد هستید که آینده خود را در اروپا می‌بیند و به کسی اجازه نخواهد داد این آینده را از آن بدزدد.»
با این حال، گفته می‌شود که وتوی رئیس جمهوری ممکن است با اصرار حزب حاکم که کنترل بیش از نیمی از کرسی‌های پارلمان را در اختیار دارد، خنثی شود.
مقامات گرجستان در سال‌های اخیر با انتقاد‌های گسترده بین‌المللی نسبت به آنچه «روند رو به نزول دموکراسی» در این کشور خوانده شده، مواجه بوده‌اند، موضوعی تضیف روابط تفلیس و بروکسل را نیز به همراه داشته است.از سوی دیگر آمریکا نیز لایحه جنجالی پیشنهادی از سوی دولت گرجستان به پارلمان را محکوم کرده است.
سفارت آمریکا در تفلیس ضمن محکوم کردن این لایحه از تصویب نخستین خوانش آن در پارلمان که روز سه‌شنبه صورت گرفت به عنوان «روز سیاه برای دموکراسی گرجستان» یاد کرده است.
برچسب ها: گرجستان
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها