کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

27 نکته مهم کوهنوردی که بایست بدانید

20 اسفند 1401 ساعت 12:05

گروه دانستنی‌‌خا:


هر کسی در هر سطحی می تواند از ورزش فوق العاده کوهنوردی بهره ببرد. فواید کوهنوردی بیشمار است که می توان به افزایش آمادگی جسمانی، روحیه، اعتماد به نفس و افزایش خلاقیت اشاره کرد. با این هم محیط کوهستان منطقه ای جدی است که حضور در آن نیاز به احتیاط و آگاهی از نکات کوهنوردی دارد. در این مقاله بر آنیم تا مجموعه کاملی از نکات مهم کوهنوردی را به شما ارایه کنیم.

نکات مهم کوهنوردی
به تدریج کار کنید.
پریدن به سمت قله های مرتفع و سخت یا شروع کردن در زمستان می تواند خطرناک باشد پس بهتر است ابتدا از قله های آسان و یا مسیرهای کوهپیمایی به پیش بروید. این باعث می شود تجربه شما هم اندک اندک افزایش یافته و برای صعودهای سختتر یا شرایط جوی خاص و سرما آماده شوید.

هرگز تنها صعود نکنید
حتی کوهنوردان با تجربه هم ممکن است با شرایط خاصی روبرو شوند و صعود انفرادی امکان خبر رسانی به دیگران را سخت خواهد کرد. در صورت پیش آمدن شرایط اضطراری نیز کسی نیست که به شما کمک کند و در نتیجه ممکن است یک مشکل ساده به مشکلی جدی و کشنده تبدیل شود. اگر همنورد ندارید پیشنهاد می کنیم که عضو یک باشگاه کوهنوردی معتبر شوید تا بتوانید با سایر کوهنوردان همراه شده و تجربه هم کسب کنید.
تجهیزات کوهنوردی مناسب حمل کنید و نحوه کار با آنها را یاد بگیرید.
شما برای کوهنوردی به لوازم کوهنوردی مانند کاپشن، کوله پشتی، لباس بیس، کاپشن پر، لوازم فنی مانند کلنگ و کرامپون و سایر اقلام نیاز دارید. در زمان تهیه هر یک از این اقلام ابتدا مطالعه کنید و پس از خرید نیز در خانه اقدام به تمرین و تست آنها کنید تا نحوه کار کردن با این وسایل را یاد گرفته و بتوانید در شرایط ضروری به درستی از آنها استفاده کنید.

آب و هوا را چک کنید.
حتی اگر با یک تیم با تجربه هم صعود می کنید حتما باید آب و هوا را چک کنید. آب و هوای کوهستان می تواند به شدت تغییر کند و این با شرای شهر متفاوت خواهد بود. در یک قله 4000 متری مثل توچال در طول زمستان سرعت باد حتی به 100 کیلومتر درساعت هم می رسد که به راحتی می تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد. سایت های معتبری برای پیش بینی وضعیت آب و هوای کوهستان وجود دارد که از جمله آنها می شود به metablue.com و mountain-forecast.com  اشاره کرد.

لباس و غذای اضافی با خود به همراه داشته باشید.
بر اساس یک قاعده تجربی در کوهستان یک وعده غذای اضافی و یک لایه لباس اضافی به همراه ببرید. همراه داشتن یک لایه اضافی مانند یک کاپشن پر سبک به شما کمک می کند تا در شرایط خاص از خود یا دیگری محافظت کنید. همچنین به همراه داشتن یک وعده غذای اضافی مانند یک ساندویچ یا یک بسته بیسکویت می تواند برای شرایط اضطراری کمک خوبی باشد.

درباره بیماری ارتفاع اطلاعات کافی کسب کنید.
در ارتفاعات بالا اکسیژن کمتر است و همین می تواند در صورت عدم هم هوایی باعث ارتفاع زدگی و در شرایط بدتر به ادم ریوی یا ادم مغزی ختم شود. پس لازم است درباره ارتفاع و بیماری های آن اطلاعات کافی کسب نمایید. به طور مثال میزان اکسیژن در قله دماوند به اندازه 50 درصد سطح آبهای آزاد می باشد. فرآیند هم هوایی بر اساس اثر انطباق باعث می شود بدنتان گلوبولهای قرمز بیشتری تولید کند تا بتوانید در ارتفاع فعالیت داشته باشید.

با افراد بی پروا کوهنوردی نکنید
شجاعت یک چیز است و عملکرد بدون قاعده و احساساتی چیز دیگر. کوهنوردی کردن در کنار افراد با تجربه به شما می آموزد که چه زمانی شجاع باشید و چه زمانی لازم است احتیاط کنید. این چیزیست که می توان از آن به عنوان بلوغ یاد کرد. اما کوهنوردی کردن با افراد کم تجربه و بی پروا می تواند باعث خطر کردن بیجا شود که عواقب خود را به همراه خواهد داشت.

به زمان صعود توجه کنید.
توجه به مدت زمان صعود و زمان رسیدن به قله یا ارتفاعات از یک طرف و زمان بازگشت به پایین و محل امن را در طرف دیگر مدنظر داشته باشید. هوای کوهستان به طور معمول در عصر ناپایدارتر است. به عنوان یک قاعده کلی طوری برنامه ریزی کنید که پیش از تاریک شدن هوا به کمپ یا مبدا صعود خود رسیده باشید. ماندن در مسیر در تاریکی هوا احتمال گم شدن را هم افزایش خواهد داد.

مراقب سقوط سنگ و یخ باشید
سقوط سنگ های سست ولو کوچک هم می تواند باعث آسیب های جدی شود. به خصوص در زمان رد شدن از دست به سنگ ها مراقب ریزش سنگ از زیرپای نفرات جلویی تیم باشید. در صورت ریزش سنگ با فریاد زدن دیگران را از سقوط سنگ یا یخ مطلع کنید.

حد و توانایی خودتان را بشناسید.
همه ما انسانها از جهات مختلف محدود هستیم و بالاخره به مرزهای این محدودیت می رسیم. برای سلامتی و لذت بردن هر چه بیشتر حتما مرزهای خود را تعیین کنید و بدانید که چه زمانی موقع بازگشت می باشد. کسب تجربه و رویکرد رشد تدریجی به شما در شناخت این مرزها کمک خواهد کرد.

انرژی خود را تقسیم کنید.
صعود به کوه امری اختیاری اما بازگشت از آن اجباری می باشد. پس لازم است انرژی خود را به خوبی تقسیم کنید. شما همچنین باید برای شرایط ویژه نیز انرژی کافی داشته باشید. پس در زمان رسیدن به قله یا انتهای مسیر باید انرژی بازگشت و انرژی اضطراری باقی مانده باشد.

صبور باشید.
سریع بودن یک چیز است و عجله کردن یک چیز دیگر. کوهنوردی درس صبر می دهد و بهترین کوهنوردان نیز صبور هستند. یاد بگیرید که در شرایط مختلف خودتان را کنترل کنید و این را به دیگران هم انتقال دهید. صبر مانند هر ویژگی دیگری آموختنی است و با تمرین افزایش خواهد یافت.

آمادگی جسمانی خود را افزایش دهید.
با تمرینات وسط هفته مانند دویدن، دوچرخه سواری، سنگنوردی در باشگاه و بدنسازی، استقامت، قدرت و مهارت خود را افزایش دهید. این به شما کمک می کند تا در کوهستان ایمن تر و سریعتر و قویتر به پیش بروید.

لوازم کوهنوردی

گذراندن دوره های آموزشی و مطالعه
گذراندن دوره های آموزش در کوهنوردی مانند دوره های کارآموزی کوهپیمایی و سنگنوردی و ... به شما تکنیک ها و مهارت های اصولی را یاد می دهد. به عنوان یک کوهنورد سعی کنید هر سال در 3 تا 4 کلاس شرکت کنید. البته صرف شرکت در کلاس از هیچ کسی کوهنورد نمی سازد پس لازم است پس از یادگیری مطالب نسبت به تمرین و کسب مهارت در آنها اهتمام داشته باشید.
مطالعه نیز یک راه خوب دیگر برای یادگیری است. یکی از وب سایت های معتبر در این زمینه موج کوه به آدرس https://mojekooh.com/ است که می توانید به مطالعه صدها عنوان مقاله در حوزه کوه و کوهنوردی پرداخته و دانش خود در این زمینه را افزایش دهید. 

کیت کمک های اولیه ببرید.
به همراه داشتن یک کیت کمک های اولیه اعم از چسب، باند کشی، داروهای مسکن و غیره می تواند به شما و سایر افراد کمک کند. این کیت لزوما سنگین نیست اما ضروری ترین اقلام را شامل خواهد شد.
چراغ پیشانی ببرید.
حتی اگر صعودتان به شب هم برخورد نمی کند لازم است چراغ پیشانی یا هدلایت به همراه داشته باشید. همچنین حتما از شارژ بودن باتری هدلایت خود اطمینان حاصل کنید.

از بازگشت شرمنده نشوید
کوهها همیشه آنجا هستند، پس در صورت لزوم بازگردید و مطمئن باشید که فرصت کافی برای کوهنوردی و صعود کردن خواهید داشت. سالم ماندن مهمتر از صعود هر قله ای است.

کفش کوهنوردی مناسب انتخاب کنید
انتخاب کفش کوهنوردی مناسب فصل اهمیت ویژه ای دارد. برای صعودهای زمستانی به کفش های سنگین یک پوش و دوپوش نیاز دارید، در حالی که در تابستان کفش های سبک تر مناسبترند. همچنین در زمان تهیه کفش حتما به سایز آنها توجه داشته باشید. کفش کوهنوردی به طور معمول یک تا دو سایز از کفش شهری بزرگتر در نظر گرفته می شود.

از باتوم کوهنوردی استفاده کنید
استفاده از باتوم کوهنوردی باعث می شود فشار روی مفاصل پا به شکل تصاعدی کاهش یابد و این در بلند مدت باعث افزایش سلامت مفاصل به خصوص زانو خواهد شد. از باتوم یا عصای کوهنوردی به شکل جفتی استفاده کنید.

محل خود را تحت نظر داشته باشید.
توجه به مسیر حرکت، علایم مسیر مانند درختان ، سنگ ها و سایر علامت ها مانند سنگچین و پاکوب ضروری است. همچنین بهتر است از جی پی اس برای ثبت مسیر استفاده کنید تا در شرایط بدی هوا بتوانید مسیر بازگشت را آسان تر پیدا کنید.

از پوست خود محافظت کنید.
در ارتفاعات به دلیل اشعه مضر خورشید احتمال آسیب دیدگی و آفتاب سوختگی پوست هم بیشتر خواهد بود. به همین دلیل لازم است از پوست خود به خوبی محافظت کنید. استفاده از کرم ضدآفتاب، کلاه آفتابی، تیشرت آستین بلند را در نظر داشته باشید.

نخ ممنوع!
به خصوص در فصل زمستان استفاده از پوشاک نخی در کوهستان ممنوع است. نخ به سرعت خیس می شود و خشک شدن آنهم مدت زمان طولانی به طول می انجامد. به جای نخ از پلی استر، پشم و الیاف مصنوعی مناسب این ورزش استفاده نمایید.

عینک آفتابی ببرید.
برف کوری یکی از مشکلات کوهنوردی است که در صورت عدم محافظت از چشم و در اثر نور خورشید پدید می آید. حتی در تابستان نیز از عینک آقتابی مناسب استفاده کنید تا چشمان شما از برف کوری و آسیب دیدگی در امان بماند.

به آرامی شروع کنید.
در شروع کوهنوردی به آرامی شروع کنید تا بدنتان به خوبی گرم شود. شروع کردن با ریتم تند و شدید باعث تخلیه و خستگی زودرس در کوهنوردی خواهد شد.

آب بنوشید.
در طول یک روز کوهنوردی تقریبا دو برابر یک روز عادی به آب نیاز دارید. نوشیدن آب را می توانید قبل از شروع برنامه شروع کنید. همچنین طوری برنامه ریزی کنید که در طول صعود هر یک ساعت 300 تا 500 سی سی آب بنوشید.

در طول صعود مراقب تغذیه خود باشید.
در طول صعود هر ساعت بین 40 تا 70 گرم کربوهیدرات میل کنید. بهتر است غذایی که دریافت می کنید سبک، زودهضم و پرانرژی باشد. مقدار کمی  چربی های مفید و پروتئین هم در کنار این کربوهیدارت باعث بهبود سبک تغذیه شما در صعود می شود. بهترین موارد شامل آجیل، شکلات، دانه ها هستند.

برنامه ریزی کنید
برای صعود از قبل یک برنامه داشته باشید که شامل مسیر صعود، مدت زمان تقریبی رفت و برگشت، اقلام مورد نیاز و سایر موارد می شود. این برنامه ریزی حتی برای برنامه های نیم روزه هم لازم است.

هدف گذاری کنید.
داشتن هدف باعث می شود تا بدانید به کجا می روید. با داشتن هدف می توانید سطح خود و سطح مورد نیاز را بسنجید. آمادگی لازم را برای رسیدن به هدف کسب کنید. از هدف های کوچک شروع کنید. آنگاه خواهید دید که چطور ذره ذره ماهر میشوید.

در پایان باید گفت که کوهنوردی بهترین ورزش دنیاست اما نیاز به دقت، آمادگی و کسب تجربه دارد. در این مسیر برای رشد کردن به صبر و اشتیاق و انضباط نیاز خواهید داشت. 
 


کد مطلب: 391865

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/391865/27-نکته-مهم-کوهنوردی-بایست-بدانید

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir