دریافت لینک صفحه با کد QR
عضویت فنلاند در ناتو مدیون پوتین است
16 فروردين 1402 ساعت 12:10
گروه بین الملل: بنا بر اظهارات وزیر خارجه آمریکا، فنلاند عضویت خود در پیمان آتلانتیک شمالی را مدیون ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه است.
آنتونی بلینکن پیشاپیش مراسم رسمی الحاق فنلاند به ناتو در بروکسل گفت، "پوتین مسبب چیزی شده که قصد داشت با حمله به اوکراین، از بروز آن جلوگیری کند".
او افزود: «تجاوز روسیه به اوکراین حالا سبب شده که کشورهای بسیاری به این بارو برسند که باید تلاش بیشتری برای دفاع از خود به خرج دهند تا بتوانند در برابر روسیه قدرت بازدارندگی داشته باشند.»
وزیر خارجه ایالات متحده از عضویت فنلاند در ناتو به عنوان روزی تاریخ یاد کرده و گفت، پذیرفتن فنلاند به عنوان سیویکمین عضو پیمان آتلانتیک شمالی با استقبال فراوانی روبرو شده و روزی مهم در تاریخ این سازمان محسوب میشود.برای پوتین، پیوستن فنلاند به ناتو شکستی استراتژیک محسوب میشود. او یکی از دلایل تجاوز نظامی به اوکراین را مانع شدن از گسترش ناتو اعلام کرده بود که به نتیجه عکس آن منجر شد.در این میان مسکو به پیوستن فنلاند به پیمان آتلانتیک شمالی واکنش نشان داده و گسترش ناتو را "حملهای به امنیت و مصالح ملی روسیه" خوانده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین تصریح کرد که روسیه دست به "اقداماتی متقابل" خواهد زد. او اما جزییاتی بیشتری در مورد کموکیف این اقدامات ذکر نکرد.شایان ذکر است که فنلاند بیش از ۱۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد و تلاش این کشور برای عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی با تجاوز نظامی روسیه به اوکراین به جریان افتاد.
فنلاند در دوران جنگ سرد بیطرف بود، اگر چه علیرغم پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر از هزینههای نظامی خود نکاست.
دیگر کشور اروپایی که میکوشد هر چه سریعتر به ناتو بپیوندد، سوئد است که الحاق آن با توجه به تنشهای موجود میان این کشور و ترکیه و همچنین اختلافاتی میان سوئد و مجارستان با موانعی روبرو است.
عضویت کشوری جدید در ناتو مشروط به تایید تمامی اعضای این پیمان است. گرچه تمامی ۳۰ کشور عضو ناتو در اجلاس تابستان سال گذشته در مادرید به صورت اصولی با پذیرش فنلاند و سوئد موافقت کردند، اما ترکیه بعدا به دلیل آنچه که "حمایت از تروریستها" خوانده بود، با عضویت فنلاند و سوئد به مخالفت پرداخت.پس از مذاکرات فنلاند با ترکیه و دیدار سائولی نینیستو، رئیس جمهور فنلاند با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه سرانجام راه پیوستن این کشور به ناتو هموار شد.
ترکیه و مجارستان اما هنوز به عضویت سوئد چراغ سبز نشان ندادهاند. ترکیه سوئد را به پناه دادن به نیروهای "حزب کارگران کردستان" (پکک) متهم میکند، اما استکهلم این اتهام را رد میکند.
مجارستان هم از سال ۲۰۱۵ به این سو به "سیاست مهاجرپذیری سوئد" انتقاد دارد و همچنین خشم ویکتور اوربان، نخستوزیر این کشور از تلاش سوئد برای اخراج حزب "فیدس" مجارستان از زمره احزاب محافظهکار اروپا باعث شده تا این کشور مخالف عضویت سوئد در ناتو باشد.
مرز ناتو با روسیه دو برابر شد
فنلاند به عنوان سی و یکمین عضو ناتو به این ائتلاف پیوست. درخواست فنلاند برای عضویت در ناتو در پی حمله روسیه به اوکراین، که فنلاند مرز طولانی با آن دارد، مطرح شد.
ترکیه با شکایت از حمایت فنلاند از «تروریستها» این درخواست را به تاخیر انداخته بود. سوئد نیز در همان زمان در ماه مه گذشته درخواست پیوستن به ناتو را داد، اما ترکیه به دلیل شکایات مشابه مانع آن شده است.رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه سوئد را متهم کرده است که شبهنظامیان کرد را در خود جای داده و به آنها اجازه تظاهرات در خیابانهای استکهلم را میدهد.
هر گونه گسترش ناتو نیازمند حمایت همه اعضای آن است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در بروکسل گفت: «ما برای اولین بار پرچم فنلاند را اینجا در مقر ناتو به اهتزاز در میآوریم. این روز خوبی برای امنیت فنلاند، برای امنیت شمال اروپا و برای کل ناتو خواهد بود.» او گفت: «در نتیجه سوئد نیز امنتر خواهد بود.»
فنلاند، کشوری که ۱۳۴۰ کیلومتر مرز با روسیه و یکی از قویترین زرادخانههای توپخانه در اروپای غربی دارد در واکنش به تهاجم گسترده روسیه به اوکراین، تصمیم گرفت بیطرفی خود را کنار بگذارد و به ائتلاف بپیوندد.سوئد همچنین تعهد دیرینه خود را به بی طرفی در درخواست پیوستن به ناتو کنار گذاشت، اما برخلاف همسایه خود با روسیه مرز مشترک ندارد.
یکی از اصول بنیانی ناتو، دفاع جمعی است، به این معنی که حمله به یک کشور عضو به عنوان حمله به همه آنها تلقی میشود.برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، الحاق فنلاند به ناتو یک شکست استراتژیک بزرگ است.او سال گذشته ارتش خود را به اوکراین فرستاد با این انتظار که مانع گسترش ناتو شود و جمعگرایی غربی را تضعیف کند اما در واقع دقیقاً نتیجهای مخالف به دست آورده است.
فنلاند به هفتمین کشور ناتو در دریای بالتیک تبدیل خواهد شد که دسترسی ساحلی روسیه در سنت پترزبورگ و منطقه استراتژیک کالینینگراد را محدودتر خواهد کرد.
افکار عمومی فنلاند با حمله روسیه به اوکراین به شدت تغییر کرده است. در بهار گذشته تقریباً یک شبه، حمایت از عضویت در ناتو از یک سوم جمعیت فنلاندی به تقریباً هشتاد درصد افزایش یافت.
کد مطلب: 395837
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir