گروه اقتصادی: از روز گذشته، ساعت کاری ادارات دولتی تغییر کرد و از این پس همه کارمندان باید از ساعت ۶ صبح در محل کار خود حاضر باشند. این تصمیم پس از آن بود که با تصمیم مجلس، ساعتها بر خلاف هر سال با شروع فروردین تغییری نکرد و حالا نیز نگرانی از افزایش مصرف انرژی و احتمال قطعی یا ایجاد شرایط سهمیهبندی برق و آب، سبب شده که ساعات کاری ادارات نیز تغییر کند. همچنین بر اساس تصمیم شورای هماهنگی بانکها، ساعت کاری بانکها تا تاریخ ۱۵ شهریور ماه سال جاری، از ۶ صبح تا ۱۳:۳۰ است. البته در روزهای پنجشنبه، ساعت کاری کارمندان بانکها تا ۱۲ و ۳۰ دقیقه خواهد بود.
به گزارش تجارت نیوز،یکی از آثار مهم تغییر ساعات اداری، مختل کردن زندگی اجتماعی و سبک زندگی مردم است و این موضوع نه فقط بر کارمندان بخش دولتی و خانوادههای آنها بلکه بر زندگی عامه مردم نیز تاثیرگذار است.
از طرف دیگر تغییر ساعات اداری علاوه بر بخش فرهنگی، بخش اقتصادی را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. زیرا باعث میشود فعالان اقتصادی که همین حالا هم به دلیل اختلاف در روزهای تعطیل برای مراوده با جهان با مشکلاتی مواجه هستند، در هماهنگی ساعات کاری نیز به مشکل بر بخورند. به علاوه این تغییر ساعت میتواند کاهش بهرهوری کارمندان بخش دولتی و ازدحام در ادارهها را در پی داشته باشد.یلدا راهدار، عضو هیات رئیسه سازمان ملی کارآفرینی ایران درباره تبعات اجتماعی و اقتصادی تغییر ساعت کاری ادارات توضیح داد.
اثر یک تصمیم بر سبک زندگی مردم
راهدار در ابتدا گفت: اگر ما بپذیریم که هر انسان برای خودش یک سبک زندگی منحصر به فرد دارد و این سبک زندگی مربوط به فرهنگ اجتماعی است که در آن زندگی میکند و تحت تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و جغرافیایی محل سکونت وی است، به خوبی متوجه خواهیم شد که تغییر ساعت کاری ادارات دولتی متاثر از تغییر سبک زندگی مردم خواهد بود.وی افزود: به عبارت دیگر، ما نمیتوانیم بدون تغییر سبک زندگی، ساعت کاری آنها را تغی
یر بدهیم. در جامعهای که مردم عادت دارند بین ساعت ۱۱ تا ۱۲:۳۰ شب بخوابند و صبح بین ساعت ۶ تا ۷:۳۰ دقیقه بیدار شوند و همه ارکان زندگی را بر اساس این چارچوب تعیین کردهاند، نمیتوان ناگهان به آنها گفت که ساعت ۹ بخوابند و ساعت ۴:۳۰ دقیقه بیدار شوند.
مشکلات تغییر ساعت برای خانوادهها
عضو هیات رئیسه سازمان ملی کارآفرینی ایران در ادامه اضافه کرد: به لحاظ روانی، حتی اگر هوا روشن باشد و شرایط فراهم باشد، وقتی که کارمندان به ساعت نگاه میکنند و به این فکر میکنند که هر روز باید ساعت پنج از خانه خارج شوند تا ساعت ۶ در محل کار خود باشند، احساس بدی به آنها دست میدهد.وی ادامه داد: از طرف دیگر، در خانوادههایی که هم پدر و هم مادر شاغل هستند، نگهداری فرزند به مشکل میخورد، زیرا الزامی وجود ندارد که مهدکودکها فعالیت خود را از ساعت ۶ صبح آغاز کنند. همچنین در خانوادههایی که فرزندان خود را به پدربزرگها و مادربزرگها میسپارند یا پرستار خانگی دارند، این تغییر ساعت بر زندگی آنها نیز اثر میگذارد.
وی همچنین تاکید کرد: نمیتوان از طرفی برای فرزندآوری تبلیغ کرد و از طرف دیگر با یک تصمیم نابخردانه، زندگی والدین، فرزندان و خانوادهها را تحت تاثیر قرار داد.
اثرات اقتصادی تغییر ساعت کاری ادارات چیست؟
راهدار در ادامه با اشاره به این نکته که تغییر ساعت علاوه بر بخش فرهنگی بر بخش اقتصادی نیز تاثیرگذار است، اظهار کرد: فعالان اقتصادی، تجار و بازرگانان، باید خود را با ساعتهای دنیا و روزهای تعطیل آنها هماهنگ کنند. حالا علاوه بر اینکه روزهای تعطیل ما با دنیا هماهنگ نیست، ساعتهای کاری نیز هماهنگ نخواهد بود.
وی ادامه داد: یک تاجر را تصور کنید که باید مبلغی را از بانک تحویل بگیرد، به صرافی ببرد و از طریق صرافی حواله صادر کند یا با بانک طرف تجاری خود وارد مذاکره شود. هیچ کدام از این موارد با هم همخوانی ندارد. ضمن اینکه کسبه معمولا از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۰ صبح کار خود را شروع میکنند، زیرا مردم زودتر از این ساعت وارد بازارها نمیشوند و آن سبک زندگی که پیشتر ذکر شد روی این مورد تاثیر میگذارد.
رئیس سازمان کارآفرینی استان فارس تصریح کرد: وقتی فعالیت کسبه از این ساعت آغاز میشود، حجم اصلی کار آنها در ساعات ۱۲ تا ۱۳:۳۰ دقیقه شکل میگیرد. اگر ساعت کاری بانکها تا ساعت ۱۳:۳۰ باشد، حجم مراجعان بانکها از ساعت ۱۲ تا پایان ساعت اداری بسیار بالا میرود و نارضایتی بسیاری را ایجاد میکند.
وی افزود: نمیتوان انتظار داشت که ارباب رجوع ساعت چهار صبح از خواب بیدار شود تا ساعت ۶ به یک اداره دولتی برود و کار خود را انجام دهد. مطمئنا از ساعت ۶ صبح تا ۹ صبح زمان از دست رفته حضور کارکنان خواهد بود. بنابراین آنها از ساعت ۹ صبح به بعد باید پاسخگوی حجم زیادی از ارباب رجوع باشند.
اشتباه بزرگ سیاستگذاران
راهدار توضیح داد: به هر حال، اینکه ما در عصر دیجیتال و در دنیایی که این همه تحولات در آن ایجاد شده، ساعتهای کاری را بر اساس زندگی اجدادمان که ساعت ۶ صبح برای کار به مزارع کشاورزی میرفتند تنظیم کنیم، یک اشتباه بزرگ است و سیاستگذاران ترجیح میدهند که زندگی مردم را مختل کنند اما از این اشتباه بازنگردند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم که روزی این تصمیمگیریهای عجیب و غریب از فضای کسبوکار ریشهکن شود و افرادی تصمیمگیری کنند که خودشان یک کسبوکار را مدیریت کرده باشند و متوجه باشند که فضای اقتصادی ما نباید متاثر از تصمیمات سیاسی و هیجانزده باشد.