به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۹ - ۲۳:۵۷
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۲/۲۰ ساعت ۲۳:۱۷
کد مطلب : ۴۱۳۹۹

نقش والدین در تماشای تلویزیون كودکان

گروه علمي: براساس نتایج پژوهشی که توسط دانشگاه بریستول در انگلستان انجام شده، کودکانی که والدین آنها وقت زیادی صرف تماشای تلویزیون می‌کنند سه برابر سایر کودکان احتمال دارد چنین عادتی را کسب کنند.
نقش والدین در تماشای تلویزیون كودکان
در این پژوهش مشخص شده که به خصوص عادت و سلیقه پدرها در تماشای برنامه‌های تلویزیونی در روزهای تعطیل آخر هفته روی فرزندان دختر تاثیر زیادتری می‌گذارد. پژوهش‌های قبلی در این زمینه نشان داده بود که صرف اوقات زیادی برای تماشای تلویزیون می‌تواند به سلامت کودکان و افراد بالغ لطمه بزند. پژوهش جدید دانشگاه بریستول روی کودکان پنج و شش ساله در ۱۰۰۰ خانواده از ساکنان این شهر انجام شده است. ابتدا از والدین سئوال شده که آنها و فرزندانشان در طول روزهای عادی چند ساعت را برای تماشای تلویزیون، استفاده از کامپیوتر و یا بازی‌های کامپیوتری چه روی صفحه تلویزیون و چه در تلفن‌های موبایل صرف می‌کنند. جمع آوری این اطلاعات نشان داد که ۱۲ درصد از پسربچه‌ها، ۸ درصداز دختر بچه‌ها و ۳۰ درصد از والدین در روزهای معمولی هفته به طور متوسط دو ساعت تلویزیون تماشا می‌کنند.

کودکان خانواده‌هایی که والدین آنها روزانه بیش از دو ساعت تلویزیون تماشا می‌کنند سه برابر سایر کودکان به احتمال زیاد همین عادت را تکرار خواهند کرد. ساعاتی که مادر خانواده صرف تماشای تلویزیون می‌کند در شکل دادن به عادت کودکان از ساعاتی که پدر صرف این کار می‌کند تاثیر گذارتر است. در عین حال مشخص شد که در روزهای تعطیل آخر هفته در مجموع خانواده‌ها ساعات بیشتری را صرف تماشای تلویزیون می‌کنند. چهل و پنج درصد از پسربچه‌ها، ۴۳ درصد از دختر بچه‌ها و ۵۳ درصد از مادران و ۵۷ درصد از پدران در این روزها به طور متوسط بیش از دو ساعت را صرف تماشای تلویزیون می‌کنند.

در طول روزهای آخر هفته اگر پدر و مادرها بیش از دو ساعت تلویزیون تماشا کنند احتمال تکرار همین عادت توسط کودکان این خانواده‌ها به نسبت سایر کودکان پنج برابر می‌شود. دختران پدرهایی که بیش از دو ساعت تلویزیون تماشا می‌کنند به نسبت پسرهای خانواده دو برابر احتمال دارد که عادت پدر خود را کسب کرده و تکرار کنند.

پژوهشگران دانشگاه بریستول می‌گویند که برای پیدا کردن دلیل تاثیرگذاری بیشتر عادت پدرها روی فرزندان دختر خود باید تحقیقات بیشتری انجام شود. این پژوهش همچنین نشان داد که بین ساعاتی که والدین و فرزندان آنها برای استفاده از کامپیوتر صرف می‌کنند نیز ارتباط نزدیکی وجود دارد. در این مورد نیز تاثیرگذاری عادت پدرها روی فرزندان دختر از تاثیر آنها روی فرزندان پسر بیشتر بوده است.

خطرات سلامتی مربوط به تلویزیون
پژوهشگران دانشگاه بریستول می‌گویند کشف این موضوع که عادت والدین در تماشای تلویزیون روی کودکان تاثیر مستقیمی دارد نکته بسیار مهمی است چون در سالهای اخیر بیماریها و خطرهای مهمی برای سلامتی افراد تشخیص داده شده که همه آنها به میزان تماشای تلویزیون مربوط می‌شوند. از جمله بیماریهایی که به تماشای بیش از حد تلویزیون مربوط می‌شوند می‌توان به افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع دو اشاره کرد که میزان مرگ و میر در افراد بالغ را افزایش می‌دهند. در مورد کودکان نیز مشکل اضافه وزن و ابتلا به چاقی مفرط با میزان تماشای تلویزیون ارتباط دارد.

پروفسور راس جاگو مسئول این پژوهش در بخش تغذیه و علوم بهداشت دانشگاه بریستول می‌گوید: برای ما کاملا مشخص شده که تماشای بیش از حد تلویزیون برای سلامت کودکان مضر است. پژوهش‌های ما نشان داده که برخی از کودکان در روزها تعطیل آخر هفته حتی ساعت‌های بیشتری برای تماشای تلویزیون و سایر وسایل تصویری مثل کامپیوتر و بازیهای کامپیوتری صرف می‌کنند. میزان تماشای تلویزیون و استفاده از وسایل تصویری دیگر در میان کودکان تابعی است از عادات پدر و مادرها. پروفسور جاگو می‌افزاید باید به خانواده‌ها کمک کرد که از ساعات تماشای تلویزیون بکاهند.

دکتر سانجای تاکرار از بنیاد قلب بریتانیا که هزینه انجام این پژوهش را تامین کرده است، می‌گوید صرف ساعات زیادی برای تماشای تلویزیون و بازیهای کامپیوتری برای سلامت افراد عواقب بسیار جدی دارد. او می‌افزاید: نتایج این تحقیقات نشان می‌دهد که هر گونه راهنمایی و کمک در مورد کاستن از تماشای زیاد تلویزیون باید هم کودکان و هم والدین را مورد خطاب و توجه قرار دهد.
مرجع : بي بي سي