گروه بین الملل: کشورهای عضو ناتو پس از مدتها بحث و مذاکره سرانجام بر سر هدفگذاری جدید درباره میزان بودجه دفاعی به تفاهم رسیدند. این هدفگذاری حدود یک دهه قبل پیشنهاد شده بود اما برخی اعضاء در مقابل پذیرش آن مقاومت میکردند.
۳۱ کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) سرانجام درباره اختصاص دستکم ۲ درصد تولید ناخالص داخلی به بودجه دفاعی به تفاهم رسیدند.این تفاهم اندکی پیش از اجلاس سران ناتو در لیتوانی به دست آمده و ناظران آن را حاوی پیامی به مسکو در ارتباط با تجاوز نظامی روسیه به اوکراین ارزیابی میکنند.
اعضای ناتو تعیین حداقلی برای بودجه دفاعی را از جمله با ضرورت مقابله با تهدیدهای روسیه توجیه میکنند و قرار است همه کشورهای عضو این پیمان تا سال ۲۰۲۴ این هدفگذاری را عملیاتی کنند.اجلاس آینده سران ناتو روز سهشنبه، در شهر ویلنیوس، پایتخت لیتوانی آغاز میشود و قرار است "هدفگذاری دو درصدی" در بیانیه پایانی این نشست گنجانده شود.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق و پایان جنگ سرد ناتو روسیه را یک تهدید بالقوه تلقی نمیکرد اما با تجاوز نیروهای روسی به اوکراین این ارزیابی متفاوت شد.
ایالات متحده پیش از آغاز این جنگ و در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ نیز تاکید داشت که کشورهای عضو ناتو باید به تعهدات خود برای تحقق اهداف این پیمان وفادار باشند و بودجه دفاعی را تا سطح حداقل دو درصد تولید ناخالص داخلی افزایش دهند.یکی از دستورکارهای اجلاس ناتو در لیتوانی تقویتراهبردهای بازدارنده در مقابل تهدیدهای روسیه و افزایش پشتیبانی از اوکراین تعیین شده است. تا کنون درباره جزئیات بسته کمکی جدید ناتو به اوکراین گزارش موثقی منتشر نشده است.کاخ سفید به تازگی اعلام کرده که پس از مدتها بررسی سرانجام با تحویل مهمات خوشهای به اوکراین موافقت کرده است. این مسئله با واکنش تند سفیر مسکو در واشنگتن روبرو شد.
هدفگذاری جدید ناتو برای آلمان و حدود ۲۰ عضو دیگر این پیمان به این معنی است که باید حداکثر تا سال آینده بودجه دفاعی خود را به میزان تعیین شده افزایش دهند.بر پایه تازهترین ارزیابیهای ناتو بودجه دفاعی آلمان در سال جاری اندکی بیش از یک و نیم درصد تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد بود.دولت فدرال آلمان سال گذشته راهاندازی یک صندوق ویژه ۱۰۰ میلیارد دلاری برای برنامههای دفاعی را تصویب کرد که با کمک آن برلین میتواند سال ۲۰۲۴ به هدفگذاری ناتو دست یابد.هنوز مشخص نیست که میزان بودجه دفاعی آلمان پس از هزینه کردن منابع این صندوق چند درصد تولید ناخالص داخلی باشد.
مطابق پژوهش موسسه اقتصاد آلمان سهم بودجه دفاعی این کشور از تولید ناخالص داخلی سال ۲۰۲۶ دوباره به کمتر از دو درصد کاهش خواهد یافت.
پیشتاز کشورهای عضو ناتو در اختصاص بودجه دفاعی به نسبت تولید ناخالص داخلی، ایالات متحده آمریکا است. تازهترین ارزیابیها حاکی است این میزان نزدیک به سه و نیم درصد است.چند ماه پس از تجاوز نظامی روسیه به اوکراین سوئد و فنلاند نیز خود را در خطر دیدند و خواستار پیوستن به ناتو شدند.
پذیرش عضو جدید در پیمان آتلانتیک شمالی مستلزم موافقت تمام اعضا است. ترکیه مدتی پیش با عضویت فنلاند در ناتو موافقت کرد اما هنوز در مورد سوئد از خود نرمش نشان نمیدهد.