گروه سلامت: شب کوری نوعی اختلال بینایی است که به آن نیکتالوپیا نیز میگویند. افراد مبتلا به شب کوری در شب یا در محیطهای کم نور، دید ضعیفی را تجربه میکنند.به گزارش بهداشت نیوز، اگرچه اصطلاح "شب کوری" به این معنی است که شخص در شب قادر به دیدن نیست ولی این چنین نبوده و افراد ممکن است در دیدن یا رانندگی در تاریکی مشکل بیشتری داشته باشند.
برخی از انواع شب کوری قابل درمان بوده در حالی که انواع دیگر آن درمان ندارند در هر صورت بهتر است برای تعیین علت اصلی اختلال بینایی خود به پزشک مراجعه کنید. هنگامی که علت مشکل را بیابید، میتوانید اقداماتی را برای اصلاح دید خود انجام دهید.تنها علامت شب کوری، اختلال دید در تاریکی است.
●زمانی که چشمان شما از یک محیط روشن به منطقهای با نور کم تغییر میکند، مانند زمانی که یک پیاده رو آفتابی را ترک میکنید و وارد یک رستوران با نور کم میشوید، به احتمال زیاد شب کوری را تجربه خواهید کرد.
●همچنین احتمالاً به دلیل روشنایی متناوب چراغهای جلو و خیابانها در جاده، دید ضعیفی را هنگام رانندگی تجربه خواهید کرد.
چه چیزی باعث شب کوری میشود؟
چند بیماری چشمی میتواند به شب کوری منجر شود،از جمله:
●نزدیک بینی یا تاری دید هنگام نگاه کردن به اجسام دور
●آب مروارید یا کدر شدن عدسی چشم
●رتینیت پیگمانتوزا، این بیماری زمانی رخ میدهد که رنگدانه تیره در شبکیه چشم جمع شده و دید تونلی ایجاد کند.
●سندرم آشر، یک بیماری ژنتیکی که هم شنوایی و هم بینایی را تحت تاثیر قرار میدهد.
●افراد مسن در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آب مروارید هستند. بنابراین احتمال ابتلا به شب کوری ناشی از آب مروارید نسبت به کودکان یا بزرگسالان جوان بیشتر است.
در موارد نادر در ایالات متحده یا در سایر نقاط جهان که رژیمهای غذایی ممکن است متفاوت باشد، کمبود ویتامین A نیز میتواند منجر به شب کوری شود.ویتامین A که رتینول نیز نامیده میشود، در تبدیل تکانههای عصبی به تصاویر در شبکیه نقش دارد. شبکیه یک ناحیه حساس به نور در پشت چشم است.
افرادی که دچار نارسایی لوزالمعده هستند، مانند افراد مبتلا به فیبروز کیستیک، در جذب چربی مشکل داشته و در معرض خطر بیشتری برای کمبود ویتامین A هستند، زیرا ویتامین A محلول در چربی است. این مسئله آنها را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به شب کوری قرار میدهد.افرادی که سطح گلوکز (قند) خون بالایی دارند یا مبتلا به دیابت هستند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای چشمی مانند آب مروارید قرار دارند.
راههای درمان شب کوری چیست؟
چشم پزشک تاریخچه پزشکی شما را به طور دقیق بررسی کرده و چشمان شما را برای تشخیص شب کوری معاینه میکند. همچنین ممکن است لازم به نمونه گیری خون باشید زیرا آزمایش خون میتواند سطح ویتامین A و گلوکز شما را اندازه گیری کند.شب کوری ناشی از نزدیک بینی، آب مروارید یا کمبود ویتامین A قابل درمان است. لنزهای اصلاحی، مانند عینک یا تماسی، میتوانند بینایی نزدیک بینی را هم در روز و هم در شب بهبود ببخشند.
در صورتی که حتی با لنزهای اصلاحی همچنان در نور کم مشکل دارید لازم است به پزشک خود اطلاع دهید. اشخاص نمیتوانند از شب کوری که نتیجه نقایص مادرزادی یا شرایط ژنتیکی مانند سندرم آشر است، جلوگیری کنند. با این حال، میتوانند به درستی سطح قند خون خود را کنترل کرده و یک رژیم غذایی متعادل داشته باشند تا احتمال شب کوری کمتر شود.