گروه علمی: کاهش وزن، یکی از دغدغههای بسیاری از افراد است که بهخصوص در مورد کسانی که رضایت چندانی از ظاهر بدن خود ندارند، جدیتر است. اما نکته مهم اینکه کاهش وزن، تصویر ذهنی از بدن و اعتماد به نفس ارتباط پیچیدهای با یکدیگر دارند که کمتر مورد توجه است.
به گزارش سلامت، تصویر ذهنی از بدن به نگرش و باور ذهنی اطلاق میشود که هر فرد نسبت به اندام و بدن خود دارد. این نگرش تحتتاثیر عوامل مختلفی از جمله فرهنگ، باورهای اجتماعی، تجربههای گذشته فرد و رسانههاست. در این میان رسانهها نقش پررنگی دارند زیرا معمولا باورهای زیبایی ایدهآلگرایانه، غیرواقعی و دستنیافتنی را ارائه میدهند.
در نتیجه بعضی افراد بهشدت تحتتاثیر قرار گرفته و بهدلیل اینکه به این الگوهای ایدهآل نمیرسند، احساس عدمرضایت از ظاهر خود پیدا میکنند و حتی ممکن است بهشدت دچار ناامیدی و احساس حقارت شوند. این وضعیت تاثیر بسیار جدی بر اعتماد به نفس و عزتنفس خواهد داشت و بهجای توجه نسبت به جنبههای مثبت وجودی خود، دائم دغدغه کاهش وزن دارند که منجر به رژیمهای غذایی سختگیرانه شده و عوارض متعددی بر سلامت بدن خواهد داشت.
نکته بسیار مهم اینکه تصویر بدنی یک ساختار اجتماعی و فرهنگی است که تحتتاثیر عوامل خارجی قرار دارد. از همینرو، ضروری است تا ترویج تصویر مثبت و واقعی از بدن، احترام به تنوع ظاهر انسانها و کنارگذاشتن باورهای غیراستاندارد و غیرواقعی رعایت شود. در نتیجه این رویکردها میتوان به افزایش اعتماد به نفس و عزتنفس افراد کمک کرد.
نگرش افراد از خود
اعتماد به نفس جنبه ضروری در نشاط درونی افراد است که در رشد شخصیت فرد و روابط بینفردی تاثیر دارد. عوامل موثر در اعتماد به نفس متعدد هستند که تجربههای موفق و شکستهای زندگی مهمترین آنها محسوب میشوند. البته عوامل دیگری مانند درک افراد از یکدیگر و نگرش و اطمینان فرد از خود نیز در این زمینه تاثیر دارند.
باید دانست که اعتماد به نفس یک کیفیت تغییرناپذیر نیست و با گذر زمان میتواند تحتتاثیر عوامل مختلفی از جمله تغییرات شغلی و روابط فردی تقویت یا تضعیف شود. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند، نسبت به خود مطمئنتر هستند و نگرش مثبتی به خود دارند؛ البته این افراد نیز ممکن است تحتتاثیر احساس ناامنی یا اضطراب قرار بگیرند. اما در هر حال توجه به راهکارهای تقویت اعتماد به نفس برای بهبود کیفیت زندگی روزمره ضروری خواهد بود.
نتایج مختلف افراد از رژیم لاغری
کاهش وزن روش موثر برای تغییر ظاهر بدنی و ایجاد احساس بهتر است. البته بعضی افراد در این زمینه دچار وسواس فکری میشوند که میتواند منجر به اختلالات خوردن مانند بیاشتهایی یا پرخوری عصبی شود. نکته بسیار مهم اینکه با رعایت رژیم غذایی متعادل و صحیح بهتدریج وزن کاهش یابد تا از بروز مشکلاتی نظیر کمآبی بدن، خستگی و مشکلات سیستم قلبیعروقی پیشگیری شود.
توجه به این نکته ضروری است که همه افراد در برابر یک نوع سبک زندگی به نتیجه یکسانی نمیرسند و عوامل مختلفی مانند سن، جنسیت، فعالیت ورزشی عادت های غذایی تاثیرگذار خواهند بود و بهتر است در این زمینه با متخصص تغذیه نیز مشورت شود.
رابطه کاهش وزن و تصویر ذهنی از بدن
ارتباط پیچیدهای بین کاهش وزن، تصویر ذهنی از بدن و اعتماد به نفس وجود دارد و میتواند موجب تقویت یا تضعیف روحیه فرد شود. بهعنوان مثال، زمانی که فرد در زمان کوتاهی وزن کم میکند، ممکن است دچار افتادگی پوست شود که موجب نگرش منفی از تصویر ذهنی از بدن خواهد بود. همچنین، بعضی افراد نمیتوانند وزن خود را پس از اینکه کم شد در حد متعادل حفظ کنند که در این حالت دچار تضعیف اعتماد به نفس میشوند. البته نکته مهم اینکه چنین ارتباطی در مورد همه افراد یکسان نیست و میتواند تاثیرات مختلفی با توجه به شخصیت و شرایط جسمانی و روانی آنها داشته باشد.