گروه سلامت: یک کارشناس بخش آبزیان گفت: اشخاصی که قصد کاهش وزن دارند، سالمون نخورند!
غلامحسین اکبری گفت: این روزها در بیشتر فروشگاههای مواد غذایی میان انواع و اقسام ماهیهای منجمد وکیوم شده، فیله ماهیهای تکه شده نارنجی رنگی به نام سالمون نظرمان را جلب میکند. این ماهیها مهمانانی وارداتی از کشورهای نروژ، نیوزیلند و... هستند که به کشور ما راه یافتهاند. وی اضافه کرد: جالب آن است که با وجودی که این نوع ماهیها هم اکنون به طور گسترده در کشور در حال عرضه است بیشتر شرکتهای واردکننده اطلاعی از ارزش تغذیهای این آبزی نداشته و تنها به واردات و صرفه اقتصادی آن بسنده کردهاند. اکبری ادامه داد: سالمون نوعی ماهی روغنی بوده که گوشت آن سفت و پرچرب بوده و چربی در تمام قسمتهای گوشت آن پراکنده است. چربی این آبزی همچون ماهی تن از نوع غیراشباع و حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است.
این پژوهشگر تصریح کرد: پروتئین آن با کیفیت و حاوی اسیدهای آمینه ضروری است. ریزمغذیهایی چون ید، کلسیم، فسفر، سلنیوم، آهن، سدیم، پتاسیم و ویتامینهای B12،A و D در گوشت آن به وفور یافت میشود. اکبری خاطرنشان کرد: گوشت سالمون به دلیل وجود برخی رنگدانههای کارتنوییدی به این رنگ گرایش یافته است. این رنگدانهها، آنتی اکسیدانهای قوی و فعالی هستند که با ورود به بدن موجب رشد و سلامت سلول و بافتهای بدن شده و با جذب رادیکالهای آزاد مضر که بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی در بدن ایجاد میشوند از تخریب و تکثیر بیش از حد سلول و ایجاد تومورهای سرطانی جلوگیری میکند. وی افزود: مصرف این ماهی به خصوص برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه توصیه میشود. سالمون سرشار از مادهای معدنی به نام سلنیوم است. سلنیوم این ماهی از ماهی تن و هرینگ بالاتر بوده و با تقویت سیستم ایمنی بدن، خطر عفونتها را کاهش داده و مهمترین ماده معدنی برای افزایش قدرت جنسی و باروری نطفه در مردان جوان است.
این محقق بخش آبزیان یادآور شد: سالمون به دلیل داشتن امگا ۳ قابل جذب، خاصیت ضدالتهابی داشته و اثر مطلوبی در کاهش دردهای مفصلی و روماتیسمی دارد. این اسید چرب ضروری با گشاد کردن عروق خونی و ایجاد تعادل در میزان فشار و چربی خون خطر بروز حمله قلبی را کاهش داده و شانس زنده ماندن بعد از سکته قلبی را افزایش میدهد. اکبری گفت: این ماهی یکی از بهترین منابع غیرلبنی ویتامین D است و میزان این ویتامین در آن از دیگر ماهیها بالاتر بوده که به جذب کلسیم و رسوب مواد معدنی به داخل سیستم اسکلتی کمک میکند.
وی اظهار کرد: ویتامین B12 آن کم خونی همراه با عوارض عصبی را التیام بخشیده و میزان ید آن که از میگو، گوشت قرمز و مرغ بیشتر بوده، برای سنتز(تولید) هورمونهای تیروئیدی مفید است. این کارشناس آبزیان ادامه داد: برخی از انواع سالمون حاوی سطوحی از جیوه هستند اما در کل سطح جیوه در این ماهی پایین یا همسان با ماهیهای دیگر است. اکبری یادآور شد: به دلیل آنکه سالمون یکی از پرچربترین انواع ماهیهاست، برای اشخاصی که قصد کاهش وزن دارند، مناسب نیست. همچنین میزان سدیم این ماهی در مقایسه با آبزیان دیگر درصد بالاتری داشته که بیماران مبتلا به پرفشاری خون باید در مصرف آن محتاط باشند.