آیا ایجاد تورم کار دولتهاست؟
ریشهیابی بروز تورم در اقتصاد ایران
30 مرداد 1402 ساعت 10:06
گروه اقتصادی: سالهاست که اقتصاد ایران با تورمهای شدید و مزمن دستوپنجه نرم میکند و در این مدت، بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان اقتصادی با تشریح عوامل مختلف تورم در ایران، راه حلهای متعددی نیز برای خروج از این وضعیت ارائه دادهاند. با این حال، در طول این سالها نه تنها وضعیت بهتر نشده است بلکه اقتصاد کشور روز به روز بیش از پیش در مرداب تورم فرو میرود.
به گزارش تجارت نیوز، در این میان، برخی افراد در کوچه و بازار ادعا میکنند که دولت عمدا این تورم را ایجاد کرده و به همین دلیل است که اقدامی در جهت مهار آن صورت نمیگیرد. برخی افراد دیگر که دانش اقتصادی بیشتری دارند نیز میگویند که دولت عامدانه تورم ایجاد میکند تا به جای مالیات متعارف که اخذ آن دشوار است، از مردم مالیات تورمی بگیرد و به این شکل نیازهای خود را برطرف کند.کامران ندری، کارشناس اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق، این ادعا را بررسی میکند.
تورم، ناشی از سوءمدیریت دولتهاست
ندری در ابتدا با رد ادعای عمدی بودن تورم در ایران گفت: دولتها میخواهند وجهه خوبی را از عملکرد اقتصادی خود ارائه دهند و دولتی که کارنامهای همراه با تورم داشته باشد، در ارزیابی عمومی، دولت خوبی نیست. بنابراین بعید به نظر میرسد که حتی بدترین دولتها هم بخواهند بهطور عمدی تورم ایجاد کنند.
وی در ادامه به ریشههای تورم بالا در اقتصاد ایران پرداخت و تصریح کرد: تورم، ناشی از سوءمدیریت است. یعنی از آنجا که این دولتها نمیتوانند کشور را به درستی مدیریت کنند، مسائل مالی را به خوبی سر و سامان دهند و همچنین وعدههای آنها با واقعیتهای جامعه همخوانی ندارد، بهطور ناخواسته به سمت روشها و سیاستهایی میروند که منجر به تورم میشود.
حکمرانی بد و تورم
این کارشناس اقتصادی در ادامه به تجارتنیوز گفت: تورم، نشاندهنده حکمرانی بد است؛ یعنی هر کشوری که تورم بالا دارد، بهطور قطع میتوان گفت که این تورم ناشی از حکمرانی بد است.وی ادامه داد: دولتهایی که نمیتوانند کشور را در همه عرصهها درست اداره کنند، درگیر تورم میشوند. حکمرانی بد در دولتهایی که در سیاست خارجی مشکل دارند، در عرصه اجتماعی با معضل مواجه هستند و تصمیمگیری آنها در بخش اقتصادی غلط است، خود را با تورمهای بالا نشان میدهد.
چرا دولتها نمیتوانند تورم را مهار کنند؟
استاد دانشگاه امام صادق در پاسخ به این سوال که چرا دولتها نمیتوانند تورم را مهار کنند، توضیح داد: دولتهای بعد از انقلاب ویژگیهای مشابهی دارند اما میزان این ویژگیها در دولتها متفاوت است. این دولتها آرمانگرا هستند، ایدئولوژیک فکر میکنند، واقعیتهای اقتصادی از جمله کمیابی منابع و محدودیتهای طبیعی اقتصاد را در نظر نمیگیرند و به سیاستهای رفاهی، نگاه پوپولیستی و عوامفریبانه دارند.ندری در پایان خاطرنشان کرد: همچنین این دولتها علمستیز هم بودهاند. یعنی با دستاوردهای علمی اقتصاد که همه آنها محصول تلاشهای خارج از ایران هستند، موافق نبودهاند. مجموع این ویژگیها سبب شدهاند که ما با وضعیت فعلی مواجه شویم.
کد مطلب: 423202