گروه بینالملل: هجوم پناهجویان غیرقانونی به جزیرهای کوچک در ایتالیا باعث شده تا مقامهای لامپدوسا، وضعیت فوقالعاده اعلام کنند.
این جزیره کوچک در دریای مدیترانه که بین تونس، مالت و سیسیل واقع شد نخستین بندر برای بسیاری از پناهجویان غیرقانونی است که تلاش دارند خود را از آفریقا به اتحادیه اروپا برسانند. فیلیپه مانینو، شهردار این جزیره در گفتگویی اعلام کرده در طول ۴۸ ساعت اخیر حدود ۷ هزار پناهجو خود را به لامدوسا رساندهاند. مانینو با اشاره به اینکه این جزیره همواره با آغوش باز از پناهجویان استقبال کرده گفت: «با این حال اکنون به نقطهای رسیدیم که هیچ راه بازگشتی وجود ندارد و جزیره در وضعیت بحران است.» او از مقامهای دولت ایتالیا و همچنین اتحادیه اروپا خواست سریعا در یک عملیات پشتیبانی به داد این جزیره برسند.
هجوم وحشتناک پناهجویان غیرقانونی به لاممپدوسا در حالی صورت میگیرد که این جزیره کوچک تنها ۶ هزار نفر جمعیت دارد و این بدان معناست جمعیتی بیش از جمعیت کل منطقه ناگهان وارد جزیره شدهاند. ماتئو سالوینی، معاون نخست وزیر و رهبر حزب دست راستی لگا که همواره بر لزوم مقابله با پناهجویان غیرقانونی تاکید داشته در واکنش به این خبر از اتحادیه اروپا انتقاد کرده و گفته است که ایتالیا در حال پرداخت سیاستهای بروکسل است. در همین حال اوضاع در بندر لامپدوسا بحرانی گزارش میشود و در حالی که ماموران پلیس در تلاش هستند پناهجویان غیرقانونی را در اسکله نگه دارند، این افراد سعی میکنند از این منطقه خارج شوند. افسران پلیس همچنین مجبور شدند برای مقابله با پناهجویانی که قصد شکستن حصارهای بندری را داشتند، تیراندازی کنند. تلاشهای صلیب سرخ و نیروهای داوطلب هم برای رساندن غذا به این افراد با مشکل رو به رو شده چرا که تعداد زیاد این پناهجویان سبب شده درگیری بین آنها صورت گیرد و فرآیند انتقال آب و غذا برای این افراد با دشواریهای فراوانی همراه است.
آلمان توافق با ایتالیا را به حالت تعلیق درآورد
در همین حال، وزارت کشور آلمان روز چهارشنبه توافق با ایتالیا برای پذیرش داوطلبانه پناهجویان را به حالت تعلیق درآورده چرا که به گفته برلین، رم به تعهدات خود بر اساس قوانین اتحادیه اروپا عمل نکرده است. بر اساس طرح همبستگی داوطلبانه اتحادیه اروپا، آلمان متعهد شده که با پذیرش ۳ هزار و ۵۰۰ پناهجو به کشورهای عضوی که تحت فشار مهاجران هستند، کمک کند. در سال ۲۰۲۰، سیزده کشور اتحادیه اروپا، از جمله فرانسه و آلمان، موافقت کردند که در مکانیسم همبستگی داوطلبانه مشارکت کنند، که بر اساس آن به طور داوطلبانه از مهاجران غیرقانونی که به دنبال پناهندگی در کشورهای مدیترانه واقع در مرزهای خارجی اتحادیه اروپا هستند، استقبال خواهند کرد. آلمان تاکنون هزار و ۷۳۱ نفر را از کشورهای اتحادیه اروپا از طریق این مکانیزم جذب کرده که از این تعداد هزار و ۴۲ نفر از ایتالیا هستند.
این اقدام آلمان با واکنش ایتالیا رو به رو شده و مقامهای ایتالیایی از برلین برای این مسئله انتقاد کردهاند. در عین حال در داخل ایتالیا بسیاری از جریانهای سیاسی از پیگیری رویکرد دیپلماسی در قبال تونس که قرار بود جلوی راه افتادن قایقهای پناهجویان غیرقانونی را بگیرد انتقاد کردهاند. بسیاری از رسانههای ایتالیایی با انتقاد از جورجا ملونی از او خواستهاند با رایزنی با اتحادیه اروپا، تونس را برای این مسئله پاسخگو کند و طرحهای همکاری برای کنترل پناهجویان غیرقانونی را به حالت تعلیق در آورد.