گروه اقتصادی: بازار سهام در آخرین روزهای شهریورماه وضعیت آرامی دارد.از طرفی با وجود شرایط مساعد بنیادی و تکنیکال قیمت سهام کفهای قوی ساختند و فروشندهای هم در بازار نیست، اما از طرف دیگر با وجود ابهاماتی که همچنان درخصوص نرخ خوراک و افزایش قیمت خودروها وجود دارد و مقاومت نرخ دلار در بازار آزاد برای عبور از ۵۰هزارتومان شاهد ورود نقدینگی خاصی به بازار نیستیم و با توجه به اخبار روزانه همان نقدینگی سابق بین صنایع مختلف در حرکت است.
روز گذشته شاخصکل با ریزش جزئی پنجهزار و ۲۸واحدی در محدوده دومیلیون و ۱۲۸هزارواحدی تثبیت شد و شاخص هموزن نیز پابه پای شاخصکل ریزش ۲/ ۰درصدی داشت. تحلیلگران معتقدند با شروع ماه مهر و انتشار گزارشهای عملکرد شرکتها و همچنین تعیینتکلیف ابهامات موجود در بازار انتظار روند مثبت و ملایمی در مهرماه میرود و روند بازار در نیمه دوم سال، روندی مثبت خواهد بود.
بورس همچنان در ابهام
حسن حسیننیا، تحلیلگر بازار سرمایه در اینخصوص گفت: تا پایان شهریور با توجه به شرایط بازار و پایان سالمالی شرکتهای بزرگ نمیتوانیم شاهد روند خاصی باشیم. در حالحاضر عملا حقوقیها کمی از بازار عقبنشینی کرده و در مواقعی نیز به عرضه اقدام میکنند. در بازار روز گذشته شاهد ارزش معاملات خرد پایینی بودیم و سهامداران حقیقی عقبنشینی خاص و معناداری در صفهای خرید داشتند.
وی ادامه داد: در حالحاضر بهطور کلی چند ابهام در بازار داریم. یکی از مهمترین آنها به نرخ خوراک مربوط میشود که هنوز به پتروشیمیها ابلاغ نشدهاست. از طرفی هم گفته میشود برنامه هفتم توسعه در گیرودار مجلس است و تعیینتکلیف نشدهاست. انتظار داریم در برنامه هفتم توسعه فرمولهشدن نرخ خوراک کاملا مشخص شود. از طرف دیگر قبلا از احتمال افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی اجباری برای شرکتهای بازار سرمایه نیز صحبت میشد که این موضوع در این برنامه عملا جایگاهی نداشتهاست.
حسیننیا ادامه داد: در حالحاضر فعالان بازار نمیدانند نرخ خوراک و گاز صنایع بر چه اساسی محاسبه میشود و اعدادی که فعالان برای نرخ خوراک درنظر میگیرند، با هم متفاوت است، چون فرمول اعلامشده هم بهطور مشخصی عدد را تعیین نکرده و نیاز است کمی شفافتر ابلاغ شود تا ابهامات برطرف شود. از طرف دیگر در مورد شورایرقابت و قیمت خودرو که انتظار میرفت شاهد افزایش قیمتی متناسب با صورتهای مالی سال۱۴۰۱ باشیم، عملا تا این لحظه اتفاقی نیفتاده و فقط ۵رقم خودرویی که قیمتگذاری جدید برای آنها صورتگرفته افزایش قیمت داشتند و برای تولیدات قبلی قیمتگذاری مجدد انجام نشدهاست.
وی افزود: سخنگوی شورایرقابت نیز در مورد اینکه آیا قرار است اتفاق جدیدی بیفتد یا نه، اظهارنظر صریحی نداشته و این موضوع نیز جزو ابهامات اساسی بازار سرمایه است، بنابراین در حالحاضر دو صنعت مهم بورسی عملا با ابهام مواجهند و این در حالی است که صنعت پتروپالایشی و خودرو در روند بازار نیز بسیار تاثیرگذار هستند. در کنار این دو ابهام در هفتههای گذشته ما با عملکرد ناخوشایندی از طرف سازمان بورس درخصوص عرضههای اولیه و همچنین پذیرهنویسیهای جدید صندوقهای سرمایهگذاری مواجه بودیم. با توجه به اینکه بازار با کمبود نقدینگی مواجه است، این عرضههای اولیه و پذیرهنویسیها باعثشده تا قسمتی از نقدینگی، از بازار نیز خارج شود و این بحران را تشدید کند.
این تحلیلگر بازار سرمایه اظهار کرد: این موضوع باعث شد حتی با وجود افزایش قیمت جهانی نفت و شاخص کرکاسپرد محصولات نفتی گروه پتروپالایشیها واکنش خاصی نشان ندهند و فقط یک نوسان جزئی داشتند و فعالان بازار نتوانستند برآورد کاملی از میزان تاثیرپذیری این شرکتها از افزایش قیمتها و میزان افزایش سودآوری داشتهباشند و با وجود بهینهشدن قیمتهای جهانی شرکتها نتوانستند این موضوع را در خود نشان دهند.
حسیننیا بیان کرد: با این تفاسیر انتظار داریم تا انتهای شهریور همچنان روند فعلی یعنی نوسانات محدود در بازار سرمایه ادامه پیدا کند، اما با ورود به مهرماه با توجه به اینکه قیمتهای خیلی از شرکتهای بزرگ و تاثیرگذار به حمایتهای خود نزدیک شدند، میتوانیم انتظار بهبود تقاضا را داشته باشیم. طبیعتا این مساله با ورود حقوقیها و خریدهای سنگین از طرف آنها شروع میشود و بعد از اینکه پالس مثبت به سهامداران حقیقی رسید، باعث بهبود تقاضا و رشد قیمتها در بازار خواهد شد.
روند مطلوب مهرماه
مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه در اینخصوص گفت: بازار سرمایه بعد از اتفاقهایی که در اردیبهشت رخداد و ابهاماتی که در نرخ خوراک پتروشیمیها و متعاقبا نرخ سوخت صنایع ایجاد شد، چند ماه بسیار سخت را پشتسر گذاشت، اما در مردادماه با پیگیریهایی که اتفاق افتاد و ایراداتی که مجلس نسبت به این مصوبه گرفت، مصوبات دستخوش تغییرات شد و کمکم با تعدیلی که در این موضوع اتفاق افتاد بازار سرمایه نیز توانست به ثبات برسد و از ترسی که در بین سهامداران بود کمی کاسته شد.
وی ادامه داد: از ابتدای شهریورماه با جریان نقدینگی که روی تابلوی معاملات دیدیم شرایط بازار سرمایه بهتر شد و چند هفته نسبتا خوب را در اکثر صنایع شاهد بودیم. در حالحاضر که در هفته آخر شهریورماه قرار داریم تقاضا همچنان برتری خود را روی تابلو نشان میدهد و بهنظر میرسد که مهرماه نیز شاهد شرایط خوبی خواهیم بود و اگر اتفاق خاصی در عرصه سیاسی چه داخلی و چه خارجی رخ ندهد، میتوان امیدوار بود با نزدیکشدن به انتشار گزارشهای عملکرد ۶ ماهه شرکتها و این چشمانداز که برخی از گروهها میتوانند گزارشهای خوبی را در مهرماه روانه کدال کنند، بازار سرمایه نیز شاهد شرایط بهتری باشد.
ساسانی اظهار کرد: طبیعتا یکی از موضوعاتی که باعث ایجاد رشد و افت در بازارها میشود چشماندازهایی است که برای سرمایهگذاران ایجاد میشود. گاهی ترس و دلهره باعث میشود سهامداران اقدام بهفروش سهام خود کنند، چراکه چشمانداز روشنی از آینده حتی کوتاهمدت بازار سرمایه ندارند. از طرف مقابل زمانیکه اعتماد به بازار سرمایه برمیگردد و چشمانداز شفافتری برای اقتصاد و صنایع رقم میخورد سرمایهگذاران مجددا در سمت خرید ظاهر میشوند و این موضوع باعث میشود بازار سرمایه روند بهتری داشتهباشد، بنابراین با بهبود چشمانداز بازار سرمایه در مهرماه انتظار میرود در صورت عدماتفاق غیرمترقبه سیاسی شاهد بازاری مطلوب ملایم و صعودی باشیم.