گروه علمی: بر اساس تحقیقی که با استفاده از نشانگرهای زیستی مبتنی بر خون برای بیماری آلزایمر نشان داده شد، گرگرفتگی، بهویژه در هنگام خواب، ممکن است نشاندهنده خطر بالاتر ابتلا به بیماری آلزایمر در زنان باشد.
به گزارش ایسنا،زنان دو سوم افراد مبتلا به آلزایمر را تشکیل میدهند و نظریههای متعددی درباره علت آن وجود دارد، بسیاری از این نظریهها بر کاهش سطح استروژن که در دوران گذار یائسگی رخ میدهد، متمرکز شدهاند. تحقیقات قبلی یکی از رایجترین علائم یائسگی، یعنی گرگرفتگی را با عملکرد ضعیف حافظه و با تغییرات در ساختار، عملکرد و اتصال مغز مرتبط دانسته است با این حال، مشخص نیست که گرگرفتگی با نشانگرهای زیستی آلزایمر مرتبط است یا خیر.
نشانگرهای زیستی و تحقیق جدید
پیشرفتهای اخیر در ارزیابی آلزایمر شامل توسعه نشانگرهای زیستی مبتنی بر خون برای بیماری آلزایمر است که بهویژه برای ارزیابی خطر، دههها قبل از ظهور زوال عقل آلزایمر مفید بوده است. این نشانگرهای زیستی بهعنوان بخشی از یک تحقیق جدید که شامل حدود ۲۵۰ زن میانسال بود، استفاده شد. هدف از این تحقیق تعیین این مورد است که آیا گرگرفتگی ارزیابی شده بهطور عینی با نیمرخهای نشانگر زیستی نامطلوب بیماری آلزایمر مرتبط است یا خیر.
یافتههای پژوهش
دکتر ربکا تورستون، مدیر بهداشت زیستی رفتاری زنان در گروه روانپزشکی دانشگاه پیتسبورگ آمریکا و دکتر پائولین ماکی، پروفسور روانپزشکی در دانشگاه ایلینوی در شیکاگو، این تحقیق را رهبری کردند. بر اساس نتایج تحقیق، دکترتورستون و ماکی و گروه آنان به این نتیجه رسیدند که گرگرفتگی هنگام خواب ممکن است نشانگر زنان در معرض خطر زوال عقل و آلزایمر باشد. علاوه بر این، میزان بیشتری از گرگرفتگی در خواب با افزایش احتمال آلزایمر همراه بود. این یافتهها پس از تطبیق بیشتر با استرادیول و ویژگیهای خواب که با اکتیوگرافی(وسیلهای برای تشخیص برخی از اختلالات خواب) ارزیابی شد، همچنان معنادار بودند. گرگرفتگی بهطور عینی با استفاده از کنترل رسانایی الکتریکی پوست بهطور سرپایی اندازهگیری شد.
دکتر تورستون میگوید: در میان چیزهای دیگر، این یافتهها نشان میدهد زنانی که گرگرفتگیهای مکرر، بهویژه هنگام خواب را تجربه میکنند، ممکن است نیازمند تلاشهای کاهش خطر زوال عقل و آلزایمر باشند.دکتر استفانی فاوبیون، مدیر پزشکی انجمن یائسگی افزود: با توجه به تاثیر نامطلوب بر کیفیت زندگی و بار مالی بیماری آلزایمر، مهم است که ما تا حد امکان در مورد علل بالقوه و علائم هشدار دهنده اطلاعات کسب کنیم تا بتوانیم قبل از شروع بیماری آلزایمر رویکرد پیشگیرانه داشته باشیم.
این تحقیق بر نیاز به گفتوگوهای باز مستمر بین بیماران و متخصصان مراقبتهای بهداشتی تاکید میکند تا هر گزینه درمانی را بتوان با دقت در نظر گرفت.نتایج این تحقیق در نشست سالانه انجمن یائسگی امسال بهعنوان بخشی از ارائه با عنوان «علائم وازوموتور یائسگی و نشانگرهای زیستی بیماری آلزایمر پلاسما» ارائه خواهد شد.