گروه سلامت:روز ملی کودک فرصت مناسبی است برای یادآوری این نکته که ممکن است، والدین ناخواسته آسیبهایی را برای کودکان ایجاد کنند. برای نمونه پیچدگیهای زندگی امروزی به استرس والدین دامن میزند و چنانچه آنها این مساله را به درستی مدیریت نکنند، میتوانند استرس و اضظراب خود را به کودکان منتقل کنند.
دکتر لیلا کریمی فرشی، روانشناس درباره افزایش استرس و اضطراب در خانوادهها گفت: نکتهای که این روزها باید بیشتر به آن توجه کرد، این است که والدین به دلایل مختلفی مانند پیچیدگیهای زندگی امروزی استرس زیادی دارند. برای نمونه ترافیک، دیر رسیدن به محل کار، افزایش حجم کار، اشتغال زن و شوهر، شلوغیهای محیطی، فضای مجازی و مواجهه با انبوه اخبار و اطلاعات به استرس والدین دامن میزند.
وی با اشاره به لزوم مدیریت این مسائل تاکید کرد: والدین نباید به شیوهای عمل کنند که این اضطراب و استرس را به کودکان منتقل کنند.این روانشناس ادامه داد: وقتی کودکان در معرض استرس قرار میگیرند، ناخودآگاه واکنش نشان میدهند و به این شکل نشانههای اختلالات رفتاری در بچهها نمایان میشود.
دکتر کریمی فرشی عنوان کرد: در بیشتر مواقع چون والدین درگیر مسائل مختلفی هستند، نمیتوانند بموقع این نشانهها را در کودکان تشخیص بدهند.وی افزود: علاوه بر این برخی مواقع پدر و مادرها برای درمان این اختلالات نیز به درستی اقدام نمیکنند. مثلا تلاش برخی والدین برای رفع این مساله به جستوجوی راهکارها در فضای مجازی محدود میشود.
این روانشناس با تاکید بر اینکه بسیار مهم است که نشانههای استرس در کودکان جدی گرفته شود، به جام جم آنلاین گفت: اختلالات رفتاری که در کودکان به وجود میآید، عموما به دلیل اضطراب است. به همین دلیل برای درمان باید بموقع تشیخص داده شود تا بتوان مانع پیشرفت آن شد.
دکتر کریمی فرشی عنوان کرد: اگر چنین اختلالاتی در کودکان به حال خود رها شود و بموقع برای درمان آن اقدامی صورت نگیرد، آسیبهای بیشتری برای کودکان در پی دارد.وی تاکید کرد: چون کودکان در مرحله رشد و تکامل قرار دارند، ممکن است استرس و اضطراب سبب شود آنها از مرحله رشد خود عقب بمانند و فرصت یادگیری خاص آن دوره از کودکی را از دست بدهند. به همین دلیل والدین و معلمان مدرسه باید این نشانهها را در کودکان جدی بگیرند.
این روانشناس با یادآوری این نکته که تشخیص بموقع اختلالات رفتاری در کودکان مهم است، تاکید کرد: در این بین البته حساسیتهای بیش از حد والدین نیز ممکن است، سبب ایجاد مشکلاتی برای کودکان شود. برای نمونه در مقطعی از دوران کودکی طبیعی است که کودکان اقدام به مکیدن انگشتان خود کنند. اما برخی والدین بیش از حد در این خصوص حساسیت دارند و با دیدن چنین رفتاری کودک خود را برای درمان به مراکز درمانی میآورند.
دکتر کریمی فرشی ادامه داد: فراموش نکنیم که چنین اقدماتی نیز میتواند به کودکان آسیب وارد کند.